Πώς θα πετύχεις τους δύσκολους στόχους σου στο γυμναστήριο

Τέρμα πια οι δικαιολογίες για lockdown και πανδημία

Η σταδιακή προσαρμογή σε κανονικούς ρυθμούς μετά από τα διαδοχικά lockdown είναι μια δύσκολη διαδικασία, ειδικά σε ό,τι αφορά το σώμα μας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση στο επίπεδο που θα ήθελαν με κλειστά τα γυμναστήρια και τη γενικότερη διατάραξη της καθημερινότητάς τους. Καλό το τρέξιμο έξω, αλλά σαν το γυμναστήριο δεν έχει.

Η όποια χαλάρωση και νωθρότητα σε ταλαιπώρησε, μόνο σαν κίνητρο για να ξεπεράσεις τις όποιες δυσκολίες μπορεί να θεωρηθεί και τα tips που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν, όχι μόνο τη φυσική κατάσταση που είχες πριν την πανδημία, αλλά και ακόμα καλύτερη.

 

 

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Το να θέτεις στόχους είναι καλό, αλλά δεν αρκεί. Ακούμε συνέχεια για τύπους που βάζουν στόχο να φτιάξουν six pack μέχρι το καλοκαίρι ενώ το ανακοινώνουν στο πασχαλιάτικο τραπέζι. Είναι προφανές ότι με τέτοιους ανέφικτους στόχους δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής το οποίο να αντέξει για πάνω από 2-3 εβδομάδες.

Ξεκίνα πιο χαλαρά, με μια απώλεια βάρους για παράδειγμα και στη συνέχεια βάλε υψηλότερους στόχους. Οι μικρές νίκες είναι αυτές που θα φέρουν το μεγάλο αποτέλεσμα.

Φτιάξε ένα χρονοδιάγραμμα

Συνδέεται άμεσα με το προηγούμενο tip, γιατί δεν φτάνει να βάζεις έναν ρεαλιστικό στόχο, αλλά να περιμένεις την επίτευξή του και στη σωστή στιγμή. Το χρονοδιάγραμμα έχει διττό ρόλο αφού δεν κάνει μόνο προσιτό τον στόχο σου, αν το έχεις φτιάξει σωστά, αλλά λειτουργεί και σαν «μαστίγιο» για να τον καταφέρεις κάθε φορά που πας να παρεκλίνεις και χαλαρώνεις.

 

 

Ο επιμένων νικά

Τα περισσότερα γυμναστήρια βιοπορίζονται από ενθουσιώδεις τύπους που προπληρώνουν όλη τη χρονιά κι εξαφανίζονται μετά από μία εβδομάδα. Είναι παρήγορο που επωμίζονται ένα σημαντικό μερίδιο του λειτουργικού κόστους του γυμναστηρίου και κάνουν πιο προσιτή τη συνδρομή για όλους τους υπόλοιπους, αλλά δεν χρειάζεται να γίνεις κι εσύ ένας από αυτούς. 

Μετρίασε τον αρχικό σου ενθουσιασμό και μην ξεχνάς τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ξεκίνησες την όλη φάση. Φτιάξει από την αρχή το πρόγραμμά σου σαν ρουτίνα που να χωράει στο πρόγραμμά σου χωρίς να πιέζεσαι έτσι ώστε να μην μπεις στον πειρασμό να το αντιληφθεί το μυαλό σου σαν μια κατάσταση εξαίρεσης που θα κρατήσει το πολύ 15 μέρες. 

 

 

Δούλεψε και το μυαλό, όχι μόνο το σώμα

Για να συνεχίσεις να βρίσκεις κίνητρο στο γυμναστήριο θα πρέπει να έχεις το μυαλό σου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αν πηγαίνεις στο γυμναστήριο κακόκεφος κουβαλώντας πχ όλα τα προβλήματα από τη δουλειά, η παραμονή σε αυτό μετράει ώρες. Αν το μυαλό σου είναι γεμάτο στεναχώρια, άγχος και άλλα βάρη, δούλεψε με αυτά παράλληλα με το σώμα σου. Το γυμναστήριο μπορεί να λειτουργεί ως ένα βαθμό αποτελεσματικά στην βελτίωση της διάθεσής σου μέσω των ενδορφινών, αλλά δεν είναι πάντα αρκετό.

 

 

Και ο ύπνος είναι άσκηση

Όπως πρέπει να έχεις ένα σταθερό πρόγραμμα με το γυμναστήριο, έτσι πρέπει να έχεις και με τον ύπνο. Το γεμάτο οκτάωρο είναι απολύτως απαραίτητο για το σώμα και το μυαλό σου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου κάνεις αποθεραπεία από την άσκηση, άρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γυμναστικής σου. Επίσης όταν κοιμάσαι σωστά δεν είσαι κουρασμένος την επόμενη μέρα και μπορείς να γυμναστείς περισσότερο και πιο αποτελεσματικά.

Μην ξεχνάς τη διατροφή σου

Το 80% του στόχου που έχεις βάλει για το σώμα σου, προέρχεται από τη γυμναστική και το υπόλοιπο 20% από τη σωστή διατροφή. Άρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραμελείς αυτόν τον πολύ σημαντικό παράγοντα της άσκησης. Ένα υγιεινό διαιτολόγιο είναι έτσι κι αλλιώς αναντικατάστατο, ακόμα κι αν δεν έμπαινες στη διαδικασία της γυμναστικής. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved