Cool down: Το στάδιο της άσκησης που ξεχνάς και πρέπει να στο θυμίσουμε

Σχεδόν τόσο σημαντικό όσο το ζέσταμα, είναι το ιδανικό τέλος για τη γυμναστική σου αν θέλεις να αποφύγεις πόνους και πιασίματα.

Η αξία ενός καλού ζεστάματος νομίζουμε πως έχει εμπεδωθεί σε οποιονδήποτε έχει την παραμικρή σχέση με την άσκηση. Εντάξει ίσως κάποιοι τύποι που παίζουν 5x5 μια φορά το τρίμηνο να μην το έχουν πάρει ακόμα στα σοβαρά, αλλά αυτοί είναι μάλλον μειοψηφία. Από την άλλη το cooling down, μάλλον δεν απολαμβάνει της προσοχής που του αξίζει και ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι γι’αυτό.

 

 

Όπως μαρτυρά και το όνομά του, δεν είναι κάτι παραπάνω από μια ομαλή μετάβαση του σώματός σου σε κατάσταση ηρεμίας μετά από μερικά σετ κοπιαστικών ασκήσεων, ένα ζέσταμα σε αντίστροφη κίνηση. Στόχος του cool down είναι να μειώσει το αίσθημα της κόπωσης, του τραβήγματος και του πιασίματος που νιώθεις στις μυϊκές ομάδες που έχουν τραβήξει τα πάνδεινα κατά την άσκηση.

 

 

Το ότι πολύ το παραλείπουν επειδή βαριούνται και το θεωρούν μια ακόμα μορφή άσκησης, κάπως αχρείαστη, δεν σημαίνει ότι είναι και άσκηση πόσο μάλλον αχρείαστη. Το μεγάλο εργαλείο του cooling down είναι το stretching. Ανάλογα με την άσκηση που έχει προηγηθεί, το προσαρμόζεις ανάλογα για να πάρεις το ανακουφιστικό αποτέλεσμα που θα χρειαστείς στη συνέχεια.

 

 

Για παράδειγμα αν έχεις κάνει κάποια squats, κάνε ένα βαθύ κάθισμα και κάτσε σε αυτή τη στάση για λίγο, δούλεψε την αναπνοή σου, ώστε οι μύες σου να «νιώσουν». Το ίδιο μπορείς να κάνεις και μετά από βάρη. Οι ταινίες αντίστασης θα σου προσφέρουν αυτό το αίσθημα ομαλής μετάβασης που έχεις ανάγκη. 

 

 

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι ότι στο τέλος της άσκησής σου, το stretching πρέπει να είναι αρκετά πιο ήπιο από όσο θα το έκανες αν ήταν μέσα στη ρουτίνα της άσκησής σου. Το είπαμε και πιο πάνω ότι το cooling down δεν πρέπει να συγχέεται ως ένα ακόμα σετ ασκήσεων στο πρόγραμμά σου. Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο δεν θα κερδίσεις κάτι από αυτό, αλλά αυξάνεις την πιθανότητα μυϊκού τραυματισμού. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved