Με τις μηχανές στο φουλ και θετικές κριτικές, το “F1”, το πολυαναμενόμενο racing δράμα με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ, έκανε εντυπωσιακή εκκίνηση στο αμερικανικό box office με εισπράξεις 55,6 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο του Σαββατοκύριακο. Η ταινία συγκέντρωσε επίσης 88,4 εκατομμύρια δολάρια από 78 διεθνείς αγορές, φτάνοντας συνολικά τα 144 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέσα σε τρεις μόλις ημέρες.
Το “F1”, σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Κοζίνσκι (“Top Gun: Maverick”), δεν βασίζεται σε κάποιο υπάρχον κινηματογραφικό franchise —κάτι σπάνιο στον σημερινό κινηματογραφικό κόσμο που κυριαρχείται από πνευματικά δικαιώματα (IP). Η ταινία ακολουθεί έναν παλαίμαχο οδηγό της Formula 1 (Πιτ), που επιστρέφει για να προπονήσει έναν ταλαντούχο νεαρό (Ντάμσον Ίντρις) και να σώσει μια παραπαίουσα ομάδα.
Ο Τζέιμι Έρλιχτ, επικεφαλής της Apple Worldwide Video, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την παγκόσμια ανταπόκριση στο “F1” και ευγνώμονες στο κοινό που αγκάλιασε την ταινία με τέτοιο ενθουσιασμό».
Το “F1” αποτελεί την πρώτη εμπορική επιτυχία για την Apple, η οποία χρηματοδότησε την ταινία με προϋπολογισμό που κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να υπολογίζονται τα τεράστια διαφημιστικά έξοδα. Η διανομή έγινε από τη Warner Bros., η οποία λαμβάνει ποσοστά από τα έσοδα, ενώ η Apple προωθεί το φιλμ μέσω των δικών της καναλιών, όπως push notifications σε iPhones και προβολή του trailer στο Apple TV+.
«F1: The Movie»: Ο τελευταίος γύρος αδρεναλίνης του Brad Pitt
Παρά τις αποτυχίες προηγούμενων φιλόδοξων προσπαθειών (“Killers of the Flower Moon”, “Napoleon”, “Argylle”), το “F1” είναι η πρώτη απόπειρα της Apple σε πιο «ευρύ κοινό» blockbuster. Αν συνεχίσει έτσι, θα ξεπεράσει εύκολα τις συνολικές εισπράξεις των παραπάνω ταινιών.
Επανάσταση στην κινηματογράφηση αγώνων
Η παραγωγή της ταινίας —με τους Τζέρι Μπρούκχαϊμερ και τον 7 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον— έκανε τα πάντα για να προσφέρει τη ρεαλιστικότερη εμπειρία αγώνων στην ιστορία του σινεμά. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πραγματικές πίστες της F1 (από το Σίλβερστοουν ως το Άμπου Ντάμπι), με τον Πιτ να οδηγεί στα αλήθεια σε ταχύτητες άνω των 290 χλμ./ώρα και με χρήση Imax καμερών. Το αποτέλεσμα; Το 55% των εισπράξεων στις ΗΠΑ προήλθε από premium προβολές, με το Imax μόνο να αποφέρει 27,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Και οι άλλοι; Στην… πίσω σειρά εκκίνησης
Η υπόλοιπη box office κίνηση του Σαββατοκύριακου έμεινε στη σκιά του “F1”:
-
“How to Train Your Dragon” (live-action): 2η θέση, 19,4 εκατ. δολάρια το τρίτο Σαββατοκύριακο, με 200,5 εκατ. συνολικά στη Β. Αμερική και 454,5 εκατ. παγκοσμίως.
-
“Elio” (Pixar): 3η θέση, 10,7 εκατ. δολάρια, με συνολικά μόλις 73 εκατ. παγκοσμίως. Το animation θεωρείται ήδη οικονομική αποτυχία.
-
“M3GAN 2.0”: 4η θέση, 10,2 εκατ. δολάρια εγχώρια και 17 εκατ. παγκοσμίως. Σημαντικά χαμηλότερα από την επιτυχία του πρώτου φιλμ. Το concept δείχνει να έχει κουράσει.
-
“28 Years Later”: 5η θέση, με βουτιά 68% τη 2η εβδομάδα (μόλις 9,7 εκατ. δολάρια), με συνολικά 103 εκατ. παγκοσμίως. Απογοητευτικό ξεκίνημα για τη συνέχεια του franchise.
Την ώρα που οι περισσότερες συνέχειες και remakes δυσκολεύονται, το “F1” φαίνεται να έχει βρει τη «χρυσή τομή» μεταξύ αυθεντικότητας, star power και τεχνικής αρτιότητας — βάζοντας την Apple ξανά στην pole position του κινηματογραφικού παιχνιδιού.