Εσύ έχεις καταλάβει πόσο λάθος είναι ο ηλικιακός ρατσισμός;

Μία νέα μορφή διάκρισης διαφαίνεται εντονότερα στις μέρες μας, τι κάνουμε όμως γι' αυτό;

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αυξάνονται με τα χρόνια γιατί λόγω της τεχνολογίας και της ιατρικής μπορεί κανείς να ζήσει πολύ περισσότερο από παλιότερα. Αυτό είναι κάτι καλό και θετικό για όλους μας, νέους ή ηλικιωμένους, το ζήτημα όμως εδώ είναι άλλο: Πόσοι από εμάς δεν έχουμε πιάσει τους εαυτούς μας να γινόμαστε ρατσιστές με τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας; Μπορεί να το ακούς πρώτη φορά, σίγουρα όμως το έχεις κάνει, μπορεί απλά να μην το θυμάσαι. Ναι, ο ηλικιακός ρατσισμός είναι παρών στην κοινωνία που ζούμε και είναι μία νέα μορφή διάκρισης που πρέπει να εξαλειφθεί άμεσα.

 

 
 

Ποιο είναι το στοιχείο που όλες οι γυναίκες θεωρούν σέξι σε έναν άνδρα;

Δες για παράδειγμα την πανδημία, πολλοί νέοι μίλησαν για μία ασθένεια που κυρίως επηρεάζει τους “γέρους”, οπότε γιατί να μας νοιάζει στην τελική; Εμείς οι νέοι δεν μπορούμε να πεθάνουμε από τον ιό, οπότε απλά δεν συμμορφωνόμαστε με την μάσκα και τα τεστ. Αυτό ακριβώς είναι ηλικιακός ρατσισμός και δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου έχει συμβεί έστω μία φορά στη ζωή σου. Η κοινωνία μας έχει μάθει να λατρεύουμε την νεότητα γιατί η νεότητα σημαίνει ελπίδα, δεν μας έχει μάθει όμως να σεβόμαστε τους μεγαλύτερους σε ηλικία από εμάς. Αυτό δημιουργεί ηλικιακό ρατσισμό, κάτι που με την πανδημία βγήκε πιο εύκολα στην επιφάνεια. Πάντα λέμε “εμείς οι νέοι” και “εσείς οι γέροι”. Αυτό ακριβώς είναι ηλιακός ρατσισμός και πρέπει να σταματήσει να γίνεται, είναι πολύ άσχημο.

 

 
 

Και δεν μιλάμε για την περίπτωση που είσαι ηλικιωμένος αλλά την ίδια στιγμή και γυναίκα, εκεί ο ρατσισμός εκτοξεύεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, το βλέπουμε γύρω μας κάθε μέρα, στο λεωφορείο, στο τρένο, ακόμη και στο δρόμο. Αυτή είναι η αλήθεια, οι νέοι δεν έχουν κανένα έλεος για τους ηλικιωμένους, τους θεωρούν τροφή για τα όρνια, ανθρώπους που έχουν ξοφλήσει κι έχουν “ζήσει τη ζωή τους”, μία φράση που είναι άκρως επικίνδυνη. Μπορεί κάποτε να κρύβαμε τα χρόνια μας λόγω δικής μας ανασφάλειας, τώρα όμως κρύβουμε τα χρόνια μας γιατί δεν θέλουμε να πέσουμε θύματα ηλικιακού ρατσισμού.

 

 
 

Gabriele Amorth: Η ιστορία του αληθινού εξορκιστή του Βατικανού

Φράσεις που πρέπει να προσέξουμε; “Οι γέροι να κάνουν στην άκρη να ζήσουν οι νέοι” ή “Οι γέροι δεν πρέπει να συμπεριφέρονται σαν νέοι” ή “οι γέροι και οι γριές δεν είναι σέξι”. Όλα αυτά αποτελούν ρίζες του ηλικιακού ρατσισμού του οποίου στις μέρες μας ο όγκος έχει μεγαλώσει και φυσικά κανείς δεν μπορεί να τον διακρίνει γιατί μοιάζει “φυσιολογικός”. Αν λοιπόν διακρίνεις μέσα σου, μέσα στις σκέψειςσου, ένα τέτοιο “σπέρμα” ηλικιακού ρατσισμού, καλό είναι να το αποβάλλεις άμεσα. Γιατί; Κάποτε όλοι θα γεράσουμε, κανείς ποτέ δεν έμεινε νέος για μία ζωή, το θέμα είναι να απολαμβάνουμε τη ζωή μας σε όλες τις ηλικίες και να είμαστε aware για τις ηλικίες των άλλων, με τρόπο που να μην προσβάλει την νοημοσύνη τους και το δικαίωμα τους στη ζωή.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved