Γιατί ο κλιματισμός πρέπει να κηρυχθεί ανθρώπινο δικαίωμα

Όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με την πρόσβαση στο νερό και την εκπαίδευση, και δεν κάνουμε πλάκα.

Η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει συνεχώς και παρά τον βαρύ χειμώνα που αφήσαμε πίσω μας, πρέπει να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά για ένα καυτό καλοκαίρι. Καυτό με την κυριολεκτική έννοια, όχι με την κριντζαριστή των ρεπορτάζ παραλίας όταν η δεξαμενή ειδήσεων στερεύει στην τηλεόραση. Όχι μόνο στην Ελλάδα, που όσο να’ναι μια μικρή εμπειρία από ζέστη την έχουμε, αλλά και σε χώρες όπως η Αγγλία η θερμοκρασία ξεπερνά εύκολα τους 30 βαθμούς. Οι κρύες χώρες γίνονται ζεστές και οι ζεστές καυτές και η αλήθεια είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Έχει νόημα να γκρινάζεις για τη ζέστη;

Ακόμα κι αν δεν θέλουμε να μπούμε στη διαμάχη του τι είναι αυτό που προκαλεί την αλματώδη αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, και άρα να μην μπούμε στην ουσία της συζήτησης για το τι μπορούμε να κάνουμε και αν μας έχει μείνει και καθόλου χρόνος δηλαδή για να αντιστραφεί η κατάσταση, ίσως πρέπει να δούμε το πώς θα γίνει λίγο πιο υποφερτή η κατάσταση. 

 

 

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουμε στην Ελλάδα, ο κλιματισμός, ερκοντίσιο για τους παραδοσιοκράτες, δεν είναι κάποια εφεύρεση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ επειδή τότε έγινε δημοφιλές στο νότιο άκρο των Βαλκανίων. Είναι μια τεχνολογία με ηλικία που ξεπερνά τα 120 χρόνια και μας έρχεται από τις ΗΠΑ, μια χώρα με το προνόμιο να έχει εξαιρετικά τεράστιο εύρος κλιματικών συνθηκών ώστε να γεννήσει την ανάγκη «διόρθωσης» του ανθρώπινου περιβάλλοντος, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία. 

Τι εναλλακτικές έχεις εκτός από τον κλιματισμό για να δροσιστείς;

Μετά από τόσα χρόνια λοιπόν, και με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, ο κλιματισμός οφείλει να εκδημοκρατιστεί ώστε να παρέχεται σε περισσότερους ανθρώπους. Σύμφωνα με άρθρο που υπογράφουν 4 επιστήμονες στο Scientific American, αυτή τη στιγμή έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό το 90% των Αμερικάνων, αλλά μόλις το 12% των κατοίκων των πιο ζεστών περιοχών του πλανήτη. Συνεπώς παρατηρείται μια τεράστια ανισοκατανομή κλιματιστικών μονάδων και αυτός είναι ένας ακόμα δείκτης της προβληματικής ανάπτυξης στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές του πλανήτη. 

Θα αναρωτηθεί κάποιος, η λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων δεν έχει μερίδιο ευθύνης για την κλιματική αλλαγή; Τεράστιο είναι η πολύ γρήγορη απάντηση, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι το 25% των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα προέρχεται από τα κλιματιστικά μέχρι το 2050. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι χωρίς κλιματισμό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για την οικονομία και την παγκόσμια υγεία.

 

 

Μόνο το 2020 χάθηκαν 300 δις εργατοώρες λόγω καύσωνα σε ολόκληρο τον κόσμο, με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στην υγεία των εργαζομένων να μην μπορεί να υπολογιστεί. Και επειδή οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι ο κλιματισμός τελικά θα εισχωρήσει στις υπανάπτυκτες χώρες με τον ίδιο τρόπο που το έκανε το αυτοκίνητο, καλούν σε μια εγρήγορση ώστε αυτό να γίνει με τρόπο που να είναι φιλικός στο περιβάλλον και ταυτόχρονα παλλαϊκός. 

Είναι ζεστές οι μπίρες σου και βιάζεσαι να τις πιεις;

Η σύνδεση των κλιματιστικών μονάδων με φωτοβολταϊκά και γενικά η αποσύνδεση της λειτουργίας τους από τα ορυκτά καύσιμα είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει στον ανεπτυγμένο κόσμο. Με αυτές τις βάσει θα πρέπει να ξεκινήσει η διάδοση του κλιματισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η διάδοση του κλιματισμού πρέπει να γίνει ακόμα με γενναία επιδότηση στις υπανάπτυκτες χώρες γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να συνεχιστεί με ασφάλεια και απρόσκοπτα η οικονομική τους ανάπτυξη. Η παγκόσμια οικονομία, και συνεπώς η παγκόσμια ειρήνη, εξαρτάται από την πρόσβαση σε ένα δροσερό εσωτερικό περιβάλλον. Και νόμιζες ότι έχεις νεύρα όταν δουλεύεις και ζεσταίνεσαι, φαντάσου τι γίνεται σε μια ολόκληρη χώρα όπως η Ινδία. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved