Έρευνα: Οι θάλασσες του πλανήτη έχουν γίνει σκουπιδότοποι λόγω της πανδημίας

Κι όμως ο κορονοϊός αύξησε την μόλυνση από το πλαστικό κατά 26.000 τόνους.

Η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στην παραγωγή και κατανάλωση πλαστικών, καθώς και στα πλαστικά απορρίμματα. Περισσότερα πλαστικά πλέον χρησιμοποιούνται στις καθημερινές μας ανάγκες κι αυτό έχει αντίκτυπο στη θάλασσα, εκεί δηλαδή όπου όλα τα πλαστικά καταλήγουν.

Η πανδημία οδήγησε σε μια ξαφνική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, γάντια, ιατρικές ποδιές και απολυμαντικό χεριών. Φυσικά όλα αυτά κάπου καταλήγουν μετά τη χρήση τους και ένα μεγάλο ποσοστό πηγαίνει στη θάλασσα. Έτσι υπάρχει αύξηση κατά 26.000 τόνους παγκοσμίως.

 

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι την πρώτη περίοδο της πανδημίας απαιτούντο σε μηνιαία βάση 89 εκατομμύρια ιατρικές μάσκες παγκοσμίως, μαζί με 76 εκατομμύρια γάντια εξέτασης και 1,6 εκατομμύρια σετ γυαλιών. Η έρευνα που έγινε έδειξε πως μεγάλος όγκος από αυτά τα πλαστικά καταλήγουν τελικά μέσα στη θάλασσα. Επίσης είναι και οι ανάγκες του φαγητού που άλλαξαν μέσα στην πανδημία.

 

 
 

Δεδομένου ότι τα περισσότερα εστιατόρια στην Ευρώπη έκλεισαν για πελάτες που ήθελαν να γευματίσουν εντός τους, πολλά στράφηκαν στην προσφορά υπηρεσιών take away και delivery χρησιμοποιώντας πλαστικά δοχεία μιας χρήσης. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αύξηση στο πλαστικό.

 

 

Αρκετοί μεγάλοι λιανέμποροι καφέ σταμάτησαν να επιτρέπουν στους πελάτες να φέρουν επαναγεμιζόμενα δοχεία, χρησιμοποιώντας ποτήρια μιας χρήσης στη θέση τους. Εντωμεταξύ, τα διαδικτυακά καταστήματα σημείωσαν αύξηση της ζήτησης, με πολλά προϊόντα να συσκευάζονται σε πλαστικό μίας χρήσης.

 

 
 

Ενώ τα αναλώσιμα πλαστικά προϊόντα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19 βραχυπρόθεσμα, η αύξηση της ζήτησης για αυτά τα είδη μπορεί να υποσκάψει τις προσπάθειες της ΕΕ για να περιορίσει τη ρύπανση των πλαστικών και να κινηθεί προς ένα πιο βιώσιμο και κυκλικό σύστημα πλαστικών.

Η παραγωγή, κατανάλωση και διάθεση πρόσθετων πλαστικών μίας χρήσης θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και το κλίμα, όπως αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, παραγωγή αποβλήτων και κίνδυνος εξάπλωσης των σκουπιδιών.

πηγή



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved