Να δανείζεις ή να μην δανείζεις χρήματα σε φίλους σου;

Όσο και αν τους αγαπάς, υπάρχουν στιγμές που αυτή η αδυναμία θα σου γυρίσει μπούμερανγκ.

Δεν χρειάζεται να είσαι τοκογλύφος ή η ΕΚΤ για να δώσεις μια τονωτική χείρα βοηθείας σε κάποιον κοντινό σου άνθρωπο ο οποίος περνάει μια δύσκολη περίοδο της ζωής του, αλλά ταυτόχρονα έχεις την πεποίθηση ότι θα στα δώσει με την πρώτη ευκαιρία.

Ειδικά με τέτοιες τιμές στη βενζίνη, είναι να το περιμένεις.

Οι φίλοι άλλωστε δεν είναι μόνο για τα μεθύσια, τις στιγμές καλοπέρασης και τις ειλικρινείς αντρικές κουβέντες, αλλά για να είναι δίπλα σου και σε μέρες δύσκολες που χρειάζεσαι κάπου να σταθείς. Δεν είναι το πιο ιδανικό σενάριο που θα ήθελες στη ζωή σου, ωστόσο έτσι όπως τα έχει φέρει η ζωή με την οικονομική κρίση, τον κορονοϊό και τώρα με τον πληθωρισμό, καμιά φορά οι δυσκολίες παραμονεύουν σε κάθε μας βήμα.

 

 

Το ερώτημα όμως είναι άλλο

Σίγουρα είχες ακούσει από τον πατέρα σου το περίφημο «καλύτερα να σου χρωστάνε, παρά να χρωστάς», ένα μότο υπερηφάνειας που είναι προς τιμήν οποιουδήποτε το κατάφερε, ωστόσο όπως γράψαμε παραπάνω, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί και σε τι ανάγκη θα βρεθείς.

Η οπτική ωστόσο εκείνου που χρειάζεται τα δανεικά δεν θα εξεταστεί σε αυτό το κείμενο, αλλά η γωνιά του άντρα που θα του ζητηθεί να δανείσει χρήματα βλέποντας το φίλο του σε δύσκολη κατάσταση.

 

 

Μπορεί να είσαι ο καλύτερος φίλος του κόσμου, να «πονάς» και μόνο που βλέπεις το φίλο σου να πέφτει στην ανάγκη σου, όμως τώρα που ζητάει το ζεστό σου χρήμα υπό την υπόσχεση ότι θα στα γυρίσει πίσω σύντομα ή έστω σε ένα ορατό χρονικό διάστημα, έχεις αρχίσει να το σκέφτεσαι. Δεν το κάνεις γιατί είσαι κακός άνθρωπος, κάθε άλλο μάλιστα.

Ακόμα και αν είσαι Εμπενίζερ Σκρουτζ βαθιά μέσα σου, δεν παύει αυτή η χάρη που σου ζητήθηκε να είναι μια πράξη που απαιτεί βαθιά εμπιστοσύνη μεταξύ σας και κυρίως «τσίπα» από εκείνον που τα δανείζεται. Αυτή που θα τον κάνει να σκέφτεται ότι ο φίλος που του δάνεισε δεν τον άφησε στα δύσκολα και χωρίς δισταγμό του έδωσε κάτι δικό του. Η ίδια τσίπα που θα τον γεμίζει με εσωτερική υποχρέωση και μια είδους «ντροπή» μέχρι να έρθει η μέρα που θα τον αποπληρώσει.

Εάν υπάρχει αυτό είναι όλα εντάξει.

Επίσης υπάρχει και αυτός εδώ ο φίλος.

Δυστυχώς όμως υπάρχει και αντίλογος

Είναι αλήθεια ότι οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται, αλλά πολλές φορές η «τσίπα» που λέγαμε παραπάνω έχει αρχίσει να αμβλύνεται με το πέρασμα του χρόνου και δυστυχώς βρίσκει καταφύγιο κάτω από τους δεσμούς φιλίας σας.  Εκεί όμως είναι το μέγα λάθος, καθώς η μία καθυστέρηση φέρνει τη δεύτερη, από εκεί την τρίτη και η κάποτε δυνατή φιλία χάνει την αξία της. Καμία δικαιολογία, κανένα παρακάλι δεν μπορεί πια να εξομαλύνει την εκτράχυνση μιας φιλίας η οποία χάθηκε μέσα σε λανθασμένες υποσχέσεις.

 

 

Εν ολίγοις είναι σοφό να μη χρωστάς ποτέ, είναι σοφότερο όμως αν πρόκειται να δώσεις, ή να είσαι οικονομικά άνετος για να μην τα χρειαζεσαι εναγωνίως πίσω ή απλά να είσαι έτοιμος να δεχτείς ότι αυτά που έδωσες είναι δανεικά και αγύριστα.

Εκτός και αν είσαι έτοιμος να δεχτείς την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις ψεύτικες υποσχέσεις: Ότι αυτός ο φίλος δεν σε υπολογίζει πραγματικά.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved