Assosiated Press Χαλάρωση μέτρων έχουμε, δεν εξαφανίστηκε ο κορονοϊός

Γυρίζουμε μεν σελίδα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ακόμα ευθύνη απέναντι στον διπλανό μας.

Άλλη μια υπουργική ανακοίνωση, άλλος ένας διχασμός ανάμεσα στον κόσμο. Όχι ότι χρειαζόταν βέβαια απαραίτητα ένα διάγγελμα για τη νέα τάξη των πραγμάτων απέναντι στον κορονοϊό, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί με οποιαδήποτε υπουργική ανακοίνωση προκειμένου να αρχίσει το διαδικτυακό «πανηγύρι».

 

 

Εορταστικά tweets και «ζήτω η ελευθερία» από το ένα στρατόπεδο, κατακραυγή, σκεπτικισμός και ανησυχία για όσους τρέμουν την υγεία τους και τον κορονοϊό από την άλλη. Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα σε κανέναν. Όλοι έχουν τα δίκια και τα άδικά τους, η ουσία είναι ότι από την πρώτη μέρα του Μαΐου αλλάζει το τοπίο και επιστρέφουμε (έστω και προσωρινά) σε κατάσταση απόλυτης «ελευθερίας». Είναι όμως έτσι;

 

Ελευθερία όχι ασυδοσία

Επειδή το έχουμε συνηθίσει το έργο κάθε φορά που βλέπουμε μέτρα να χαλαρώνουν, ο Έλληνας γενικά έχει το υπέροχο αυτό συνήθειο να ξεχνάει και ως εκ τούτου να προχωράει σε κατάχρηση ελευθεριών και κινήσεων. Έτσι έγινε και μετά την άρση των μέτρων το περασμένο φθινόπωρο και τα κρούσματα «ξέφυγαν» από κάθε όριο με αποτέλεσμα να ζήσουμε τα πιο μίζερα Χριστούγεννα των τελευταίων χρόνων.

 

Ξεχνιούνται αυτά;

Από την εποχή της μετάλλαξης OMICRON ελπίζουμε, ο κορονοϊός (ελπίζουμε ότι) πλέον μπήκε στην ευθεία τερματισμού του και ολοένα βαδίζει προς την συρρίκνωσή του, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το αποτύπωμα που άφησε στην καθημερινότητα και τις ζωές μας. Από τις μέρες που μας κράτησε κλεισμένους στα σπίτια, που μας έστειλε αγκαλιά με το πάπλωμα και τον υψηλό πυρετό ή ανέδειξε κάποιο νόσημα το οποίο είχαμε, πόσο δε μάλλον όταν μας χτύπησε στην καρδιά στερώντας μας αγαπημένα πρόσωπα.

Ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος μετά από τέτοια πανδημία και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε. Ο κορονοϊός μπορεί να υποχωρεί αλλά παραμένει εκεί έξω και με βάση (δυστυχώς) όσα βλέπουμε στην Σανγκάη ακόμα προσπαθεί να επιστρέψει.

Στη Σανγκάη η κατάσταση είναι θλιβερή και δεν φταίει ο κορονοϊός.

 

«Από 1η Μαίου έως 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε χώρους ανοιχτούς και κλειστού και το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου» λέει η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, επομένως δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε ότι τελείωσε τίποτα. Το adios πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν σημαίνει ότι θα πετάξουμε τις μάσκες στον κάδο των αχρήστων ή θα φερόμαστε σαν να τελείωσε για πάντα η πανδημία.

Το καλοκαίρι ολόκληρο θα δίνουμε «εξετάσεις» για την ελευθερία μας πάλι. Πολύς κόσμος δεν θα συμφωνήσει ποτέ με τα εμβόλια ή ποιος είναι ο λόγος επίδειξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε κλειστούς χώρους αφού και εμβολιασμένος να είσαι μπορείς να κολλήσεις, πλέον όμως ο χειρισμός του κορονοϊού και της εξάπλωσής του είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Ας μην μπερδέψουμε την ελευθερία με την ασυδοσία και αυτή τη φορά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved