Επάγγελμα Φιδέμπορας: Όλοι έχουμε έναν τέτοιο στη ζωή μας

Ένας stand-up comedian της καθημερινότητας, που λατρεύουμε να ακούμε.

Είναι από τις περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν τσακωθεί με την αλήθεια. Είναι τύποι που θέλουν να κερδίσουν την προσοχή σου και θα κάνουν τα πάντα για να το καταφέρουν, πλάθοντας την πιο λαμπρή εκδοχή από ένα βίωμα, μια κατάσταση, ή μια περιπέτεια που ενδεχομένως να μην είναι καν δικιά τους. Μπορεί να μην είναι τόσο σαρδόνιοι και κυρίως ταλαντούχοι όσο ο Κύριος Ρίπλεϊ, ωστόσο η πολιτική του ψέματος έχει πάρει το δρόμο της και δεν θα σταματήσει ποτέ από τη στιγμή που ξεκίνησε.

 

 

Το χειρότερο; Όταν μετά από 2-3 φορές θα τους πάρεις χαμπάρι και θα σου πουν να πάτε για ποτό επειδή βράδιασε και εσύ θα πρέπει να ελέγξεις τον ουρανό μπας και είναι ακόμα μέρα, εκεί είναι που θα καταλάβεις το αν τους αντέχεις πραγματικά ή όχι. Διότι καλώς σου είπαν τα ψέματά τους, προκειμένου όμως να κρατήσουν το ενδιαφέρον σου, πρέπει να συνεχίσουν το παραμύθι μέσα στο οποίο ζουν, ή σου έχουν πουλήσει ότι είναι βασιλείς, ενώ στην ουσία αποτελούν τον ταχυδρόμο που περνάει έξω από τα παλάτια.

Είναι οι αγαπημένοι ψεύτες της καθημερινότητάς μας. Οι πολυλατρεμένοι μας φιδέμπορες. Οι τύποι που νομίζουν ότι μας ξεγελάνε, αλλά στην ουσία τους έχουμε πάρει χαμπάρι από την αρχή και τους αφήνουμε εκεί έξω να μας ψυχαγωγούν.

 

Γιατί όμως να κάνεις παρέα με έναν φιδέμπορα

Είναι σαν τον stand-up comedian ή τον κωμικό που θα σου κλέψει την καρδιά πάνω στη σκηνή με τις ατάκες του. Εκείνον που θα σου πουλήσει το παραμύθι για μία κατάσταση την οποία ξέρεις ότι δεν υφίσταται, μοιάζει εκ πρωιμίου βαρετή αλλά επειδή θα σου την ωραιοποιήσει θα τον λατρέψεις. Για παράδειγμα πόσο βαρετή είναι μια βόλτα με το Λεωφορείο-φάντασμα, 140; Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος κατάφερε μέσα σε 4 λεπτά να κάνει τη διαδρομή Πολύγωνο-Γλυφάδα, πιο διασκεδαστική και από Eurotrip με τρένο, ή μια φανταστική βόλτα με βαγόνι Space X στον πλανήτη Κρύπτον.

 

 

Η πλάκα με τους φιδέμπορες είναι ότι νομίζουν πως είναι τόσο καλοί στο να πουλάνε την ιστορία τους που δεν θα διστάσουν να εξελίξουν το ψέμα σε ψεματάρα. Θυμάμαι τον επικό φιδέμπορα του σχολείου που εκτός από την πολυποίκιλτη ιστορία ότι σε ηλικία 14 ετών το είχε σκάσει από το διαμέρισμα σε διακοπές στη Θεσσαλονίκη στη 1 π.μ. όπου πήγε μόνος σε κλαμπ και «κοιμήθηκε» με μια την 19χρονη μπαργούμαν, να μας κάνει επίδειξη του πόσο γρήγορα μπορούσε να κάνει το Αθήνα-Θεσσαλονίκη και ας μην είχε δίπλωμα αυτοκινήτου.

«Αθήνα-Θεσσαλονίκη 3,5 ώρες με το Punto» μας έλεγε και ο σκεπτικισμός στο βλέμμα όλων τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να είναι και λίγες με αποτέλεσμα να μας ολοκληρώσει το ψέμα λέγοντας «3,5 ώρες πήγαινε-έλα». Καταδικασμένος μετά από αυτό, σαν τον celebrity που είπε τη λάθος ατάκα στα social media, αλλά γίνεται να μην λατρεύεις να τον ακούς σε στιγμές που πλήττεις; Σαν ένα podcast για τις ώρες που δεν περνάνε με τίποτα, απλώς δεν συνδέεσαι στο Spotify.

Όπως έκανε και ο Θεόφιλος Φερέκης στο «Ζητείται Ψεύτης» με τον Ψευτοθόδωρο Πάρλα:

 

 

Οι φιδέμπορες-γύπες χωρίς ράμφος είναι όλα τα λεφτά

Μην είμαστε και υπερβολικοί, όλοι έχουμε πει έστω και ένα ψεματάκι στη ζωή μας για οποιοδήποτε λόγο. Υπάρχει όμως και αυτή η κατηγορία ανθρώπων που σου το παίζουν γκομενιάρηδες, τους κοιτάς, τους σκανάρεις από πάνω μέχρι κάτω και λες «αποκλείεται» ωστόσο επειδή άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και περίεργα τα γούστα των γυναικών, σκέφτεσαι πως μπορεί και να ισχύει. Ύστερα όμως ανοίγουν το στόμα τους και πραγματικά δυσκολεύεσαι να μην κρατηθείς από τα γέλια.

Έλα που δεν έχεις έναν γνωστό ή και φίλο που σε προφορικό περιβάλλον στο παίζει ιστορία και κινητή μηχανή του σεξ, αλλά στο μπαρ όταν έπιασε κουβέντα με γυναίκες άρχισε να τους μιλάει για την παρέλαση και το ΣΥΡΙΖΑ;

 

 

Αλλά δεν πειράζει, τέτοιους τύπους όπως είπαμε δεν τους μισούμε, τους κοροϊδεύουμε όπως νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν οι ίδιοι, κυρίως όμως τους ευγνωμονούμε γιατί μας φτιάχνουν τη διάθεση όταν τα πάντα μοιάζουν επίπεδα. Ατάκες σαν τις δικές τους, που δεν έχουν καμία ειδική δύναμη ή χιουμοριστικό περιεχόμενο αλλά επειδή το λένε εκείνοι αποκτάνε μαγικές ιδιότητες, μας αγγίζουν στα νεύρα και κάνουμε six pack από τα γέλια.

Ατάκες όπως «βρήκα στο μπαρ 8 πρώην μου και φασώθηκα και με τις 9» ή η απάντηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ στον φιδέμπορα-γύπα χωρίς φτερά, ράμφος και κυρίως κανένα προσόν που έκανε επίδειξη με πόσες έχει «πλαγιάσει» παγκοσμίως και σχολίαζε το πώς ήταν το σεξ με μία Νοτιοκορεάτισσα:

«Σαν να “πηγαίνεις” με Κοσταρικανή» είναι πέντε λέξεις που δεν σου φεύγουν ποτέ από το μυαλό έτσι και τις ακούσεις. Σημειωτέον λίγη ώρα πριν είχε αποδειχτεί ότι δεν μπορούσε καν να μιλήσει αγγλικά, ωστόσο αυτό είναι μια άλλη ιστορία.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved