Assosiated Press Πρώτα απέτυχαν, ύστερα μεγαλούργησαν

Έξι διάσημες προσωπικότητες που δεν δείλιασαν μπροστά στην αποτυχία και σήμερα είναι παραδείγματα προς μίμηση.

«Η αποτυχία είναι φίλη σου, φτάνει να την αξιοποιήσεις σωστά» αποφαίνονται φίλοι, γνωστοί ή και ψυχολόγοι σε όσους ζητάνε ψυχολογική υποστήριξη όταν κάτι τους πήγε στραβά στη ζωή ή τη γενικότερη καθημερινότητα. Θα μας πεις «εύκολο να το λες, δύσκολο να το εφαρμόζεις» και το σεβόμαστε απόλυτα, ωστόσο μόλις συνειδητοποιήσεις ότι μια αποτυχία εκτός του ότι σε φέρνει προ των ευθυνών σου, σε τροφοδοτεί με εφόδια και γνώση για να μην κάνεις τα ίδια λάθη, ή να απλώς να ακολουθήσεις ένα διαφορετικό μονοπάτι μόνο καλά μπορεί να σε κάνει να νιώσεις.

Μια κρίση γεννάει ευκαιρίες, ένας φοίνικας αναγεννάται από τις στάχτες του, μετά την φουρτούνα ακολουθεί η γαλήνη και πολλά άλλες κλισέ εκφράσεις χωράνε σε αυτό το σημείο του κειμένου, ωστόσο όσο συνηθισμένες ή απλές και αν ακούγονται, έχουν βάση και υπάρχουν άνθρωποι που τις έχουν ενστερνιστεί στο έπακρο.

 

 

Πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τον δρόμο τους μετά την αποτυχία, άλλοι αναζητούν διαρκώς το μονοπάτι τους και σίγουρα μια έμπνευση θα τους έκανε πολύ καλό στην προσπάθειά τους αυτή. Εμείς βρήκαμε 6 προσωπικότητες που είναι άξιες θαυμασμού και παρότι στην αρχή απέτυχαν, επέστρεψαν δυναμικά για να κατακτήσουν τον κόσμο με τις ιδέες και το έργο τους.

Ο Christopher Nolan άλλωστε τα είπε όλα στο «Batman Begins», όταν μας πρωτοπαρουσίαζε τον μικρό Bruce Wayne ή λίγο πριν το φινάλε όταν όλα έδειχναν να καταστρέφονται:

«Γιατί πέφτουμε Bruce; Για να μάθουμε να ξανασηκωνόμαστε».

 

 

Και τώρα οι άξιοι θαυμασμού: 

 

Bill Gates

Όταν είσαι ιδρυτής και επί ετών CEO της Microsoft (έχει αποχωρήσει πλέον από τη συγκεκριμένη θέση) και ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, τότε κάθε συμβουλή σου μετράει. «Είναι καλό να γιορτάζουμε την επιτυχία, αλλά ακόμα καλύτερο να μαθαίνουμε από την αποτυχία». Λόγια με βαρύνουσα σημασία όταν προέρχονται από τα χείλη του Bill Gates.

 

 

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που μιλάει εκ πείρας μόνο να μάθουμε μπορούμε από τις λέξεις του. Πριν χαράξει την πορεία για την οποία έγινε γνωστός –όταν δηλαδή ίδρυσε τον «κολοσσό» που ονομάζεται Microsoft- εγκατέλειψε το κολέγιο προκειμένου να ανοίξει μια εταιρία επεξεργασίας δεδομένων. Η πρώτη του προσπάθεια έπεσε στο κενό, το ίδιο συνέβη και με τη νέα του εταιρία, ωστόσο σταδιακά έμαθε από τα λάθη του και την γιγάντωσε στο βαθμό που την ξέρουμε σήμερα.

 

Stephen King

«Carrie», «The Shining», «It» και άλλα τόσα διηγήματα τρόμου και φρίκης έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα από τον απόλυτο άρχοντα του τρόμου της λογοτεχνίας. Μέχρι όμως να αποκτήσει τη φήμη του ως συγγραφέας μερικών εκ των μεγαλύτερων θρίλερ της ιστορίας ζούσε μέσα στη μιζέρια, δύσκολα έβγαζε τα απαραίτητα και αγκομαχούσε να πουλήσει μικρές ιστορίες στις εφημερίδες.

 

 

Όταν εστίασε στο πρώτο λογοτεχνικό του βιβλίο με τίτλο «Carrie» ένιωθε πως δεν αξίζει μία με αποτέλεσμα πετάξει το first draft στα σκουπίδια. Λέγεται ότι η γυναίκα του το μάζεψε και όταν το διάβασε τον έπεισε να το τελειώσει. Τελικά η επιτυχία πολλές φορές δεν είναι τόσο δύσκολη, φτάνει μόνο να ξεκινήσεις την πορεία σου. Όσο για τον King, σήμερα η πορεία του είναι αξιοζήλευτη.

 

Sylvester Stallone

Πολλοί στέκονται στον τρόπο που κοιτάζει τον κόσμο και σχόλια του τύπου «χαζόφατσα» έχουν παίξει πολύ ανά καιρούς. Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι κατά τη γέννησή του ο Sylvester Stallone είδε την αριστερή πλευρά του προσώπου του να μένει παράλυτη, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει με δυσκολίες στην ομιλία και την εμφάνιση. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να ονειρεύεται και να θέλει να γίνει ηθοποιός.

 

 

Κανείς όμως δεν του έδινε δουλειά στα πρώτα του χρόνια σε σημείο που έφτασε να πουλήσει τον αγαπημένο του σκύλο για 25 μόλις δολάρια προκειμένου να επιζήσει, ενώ έπαιξε μέχρι και σε ταινία πορνό για να βγάλει τα προς το ζην. Αυτό που του άνοιξε τον δρόμο για την επιτυχία ήταν η επιμονή, η πίστη στις δυνατότητες και η φαντασία του. Ήταν αρχές των 70’s όταν έγραψε το σενάριο του «Rocky» πουλώντας το σε διάφορες εταιρίες παραγωγής, απαιτώντας ωστόσο ο ίδιος να πρωταγωνιστήσει.

Το ένα «άκυρο» διαδεχόταν το άλλο, μέχρι που η «Chartoff-Winkler Productions» δέχτηκε να το γυρίσει έναντι εξευτελιστικά χαμηλής αμοιβής. Το αποτέλεσμα; Με μπάτζετ μόλις 960 χιλιάδες δολάρια «γεννήθηκε» ένα από τα διασημότερα franchise του κινηματογράφου με τον Stallone να ξεκινάει το ταξίδι του προς την υποκριτική καταξίωση.

 

 

Oprah Winfrey

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια είναι κάτι που θα κουβαλάει για πάντα στα μάτια της η Oprah Winfrey, όσο μεγάλη και αν είναι η επιτυχία της. Βιασμός στα 9 της χρόνια, έγκυος από τα 14 της –χάνοντας μάλιστα το παιδί της λόγω επιπλοκών-, παρενοχλήσεις από συγγενείς και πολλά άλλα τα οποία φτάνουν και περισσεύουν για να καταστρέψουν ψυχολογικά έναν άνθρωπο. Ή να τον κάνουν ακόμα πιο δυνατό.

 

 

Μεγαλώνοντας κατάφερε να σπουδάσει και να πιάσει δουλειά στην τηλεόραση ωστόσο απολύθηκε. Το διαφορετικό της ταπεραμέντο και η πίστη στον εαυτό της την έκαναν να δει την αποτυχία της σαν ευκαιρία για νέο ξεκίνημα. Σύντομα έγινε παρουσιάστρια σε δελτίο ειδήσεων και η πρόοδός της έφτασε μέχρι το σημείο να γίνει παρουσιάστρια δικιάς της εκπομπής και μία από τις πλέον λαμπρές προσωπικότητες στον χώρο των celebrities. Το «The Oprah Winfrey Show» είναι από τις γνωστότερες εκπομπές που πέρασαν ποτέ από την τηλεόραση.

 

Jim Carrey

Τον βλέπεις στις ταινίες και σκέφτεσαι πως αυτός ο άνθρωπος έχει στο τσεπάκι του το χιούμορ και την ευχάριστη διάθεση, πέρα από το υποκριτικό ταλέντο. Η αλήθεια ωστόσο ήταν πολύ διαφορετική και τα παιδικά χρόνια αρκετά δύσκολα για τον δυσλεκτικό Jim ο οποίος εκτός του ότι δεν ήταν καλός μαθητής δεν είχε και κανέναν φίλο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το σχολείο προκειμένου να επιζήσει καθώς προερχόταν από αρκετά φτωχή οικογένεια.

Παρά τις δυσκολίες, του άρεσε η υποκριτική και να δίνει μίνι παραστάσεις σε μαγαζιά, αφιλοκερδώς. Όταν δοκίμασε να δώσει μια παράσταση στο θέατρο το κοινό τον αποδοκίμασε ωστόσο εκείνος δεν το έβαλε κάτω καταφέρνοντας σταδιακά να βγάζει χρήματα μέσω του stand up comedy. Με το κοινό πλέον να τον αναγνωρίζει και τη ηθικό του στα ύψη, ο Carrey πέρασε από οντισιόν και επί 4 συναπτά έτη συμμετείχε στην κωμική σειρά «In Living Color». Ύστερα ήρθε ο «Ace Ventura» και αργότερα «Η Μάσκα». Το τρένο είχε μπει πλέον στις ράγες και έκτοτε δεν βγήκε ποτέ.

 

 

Steve Jobs

Αν κάποιος έμαθε από την αποτυχία του, επέμεινε και τελικά μεγαλούργησε αυτός ήταν με βεβαιότητα ο Steve Jobs. Ίσως μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στον κόσμο, ο άνθρωπος που έζησε την απόλυση από την εταιρία την οποία ο ίδιος ίδρυσε –μιλάμε σαφώς για την Apple- αλλά κατάφερε να την μετατρέψει σε «κολοσσό» της εποχής, ακόμα και αν δεν τελείωσε ποτέ του το πανεπιστήμιο.

 

 

«Η αποτυχία δεν έχει καμία σημασία στον κόσμο, όλοι μας μια μέρα θα πεθάνουμε» έχει δηλώσει στο παρελθόν καθιστώντας σαφές ότι δεν φοβάται την αποτυχία προχωρώντας συνεχώς μπροστά. Όταν επέστρεψε στην Apple, έχοντας πριν οδηγήσει την Pixar σε νο.1 εταιρία κινουμένων σχεδίων παγκοσμίως, άρχισαν να σοβαρά προβλήματα υγείας και δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει το έργο του να «ξύνει» τον ουρανό. Σήμερα η Apple μεγαλουργεί και σε αυτό έχει παίξει σίγουρα τον ρόλο του ο ιδρυτής της, με τις καινοτόμες ιδέες, τα iphone, τα ipod, τα ipad και όχι μόνο. Μία μέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4s, ανακοινώθηκε ο θάνατος του σε ηλικία 56 ετών.

   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved