Chris Benoit: Ο αιματοβαμμένος επίλογος μιας βασανισμένης ψυχής

Η μέρα που ο «Wolverine» του WWE, στραγγάλιζε τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Eπιμέλεια: Χρήστος Κάβουρας


Έχεις σκεφτεί πόσες φορές έχεις πει την ατάκα «θόλωσα, δεν ήξερα τι έκανα» μία μέρα που όλα σου πήγαν στραβά; Σε μια στιγμή αδυναμίας όπου η λογική είχε αντικατασταθεί από την οργή, όταν το μάτι σου τρεμόπαιζε και τα χέρια σου, ο εαυτός σου ο ίδιος είχε μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα που έψαχνε την παραμικρή αφορμή για να εκραγεί;

Μια μέρα σαν τη σημερινή λοιπόν, πριν από 14 χρόνια μια διάσημη μορφή του WWE, ο Chris Benoit θόλωσε σε τόσο μεγάλο βαθμό που μετατράπηκε από αγαπημένο πρόσωπο του κοινού σε στυγερό δολοφόνο. Θύματά του; Η γυναίκα του Nancy, ο 7χρονος γιος του Daniel και τέλος ο ίδιος του ο εαυτός. Η αστυνομία ανήμερα της 25ης Ιουνίου του 2007 βρήκε στο σπίτι του Καναδού παλαιστή στο Fayetteville της αμερικάνικης Georgia τρία πτώματα. Τα δύο ήταν στραγγαλισμένα (γυναίκα και γιος) ενώ ο ίδιος βρέθηκε κρεμασμένος από ένα μηχάνημα γυμναστικής.  

Σε ένα τέτοιο έγκλημα σαφώς και δεν χωράνε ελαφρυντικά, όσο αγαπητός, ταπεινός και παθιασμένος και αν ήταν απέναντι στους συναδέλφους, την απαιτητική δουλειά που είχε επιλέξει να κάνει και κυρίως το κοινό που τον έβλεπε και τον αποθέωνε κάθε βράδυ. Ήταν τέτοια η επιμονή και η πίστη στον εαυτό του που παρότι υστερούσε σωματικά και πέρασαν πολλά χρόνια όπου πάλευε για δευτερεύοντες τίτλους, οι κόποι και οι θυσίες του δικαιώθηκαν και το 2004 ανακηρύχθηκε Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών στο event-ορόσημο για κάθε παλαιστή στον κόσμο που πραγματοποιήθηκε στο κορυφαίο γήπεδο των ΗΠΑ. Το «Wrestlemania ΧΧX» μέσα στο Madison Square Garden


Μια ολόκληρη καριέρα όμως, ένας άνθρωπος όπου μόνο συμπάθειες είχε και φίλους τα έσβησε όλα σε μία στιγμή. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον Benoit να θολώσει τόσο πολύ, που να κάνει ένα τόσο φριχτό έγκλημα παραγράφοντας ταυτόχρονα τα όσα καλά είχε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή της ζωής του;  

Το μοιραίο προσωνύμιο ονόματι «Crippler» 

Αν ξέρεις τι σημαίνει η παραπάνω λέξη, σίγουρα δεν θα απορήσεις γιατί μιλάμε για μοιραίο ψευδώνυμο. Όταν ακόμα ο Benoit εργαζόταν για λογαριασμό του ECW, ένα αντίστοιχο show όπως το WWE που χαρακτηριζόταν για τους ελεύθερους κανόνες του και την αναρχία εντός ρινγκ, σε έναν αγώνα κινδύνεψε να αφήσει παράλυτο έναν αντίπαλό του καθώς τον τραυμάτισε σοβαρά.

Μπορεί αργότερα να τον μάθαμε και ως «Rabid Wolverine», αλλά το «The Crippler» -αυτός που αφήνει τον άλλο παράλυτο- θα τον ακολουθούσε για ολόκληρη τη ζωή του. Λίγο αργότερα, όταν πλέον εργαζόταν στο WCW, ο Benoit θα γνώριζε την μετέπειτα σύζυγό του Nancy με την οποία μάλιστα το 2007 απέκτησαν τον γιο τους, Daniel. Μέσα σε όλα το WWE ήταν έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για τον παλαιστή από τον Καναδά και πλέον ο δρόμος ήταν στρωμένος για την κορυφή. Έφτανε μόνο να είναι ταπεινός στον στόχο του, να συνεχίσει να δουλεύει με το ίδιο πάθος και κυρίως να είναι υγιής.

Ίσως δεν έχουν άδικο αυτοί που λένε ότι η βάση όλων είναι η υγειά μας και ότι όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν. Διότι ο Benoit δεν την είχε.

Ο κατηφορικός ανήφορος 

Το 2001 θα βίωνε μία πολύ δύσκολη περίοδο που θα τον ακολουθούσε για την υπόλοιπη ζωή του. Ήταν Ιούνιος όταν χτύπησε σοβαρά στον λαιμό με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μείνει για αρκετό διάστημα εκτός αγώνων. Μόνο η σκέψη ότι αποκλίνει από τον στόχο του και ότι είχε μηδενικά έσοδα, τον έπνιγαν. Προκειμένου λοιπόν να επιταχύνει την ανάρρωσή του αλλά και να μειώσει τους πόνους που δεν έφυγαν ποτέ από τον λαβωμένο του λαιμό, άρχισε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες στεροειδών και φαρμάκων. 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι δεν επιτρέπονται όλων των ειδών τα στεροειδή στον κόσμο της επαγγελματικής πάλης, όσο πολύ και αν είναι επιθυμία όλων να «φουσκώσουν». Όπως επίσης ότι εκτός από τους μύες, τα αναβολικά επηρεάζουν και άλλα μέρη του ανθρώπινου οργανισμού. Στην περίπτωση του Benoit, τον εγκέφαλό του. 

Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους του.


Μπορεί να επανήλθε στα ρινγκ συντομότερα διαγράφοντας ουσιαστικά την εξαιρετική πορεία του στο καλύτερο πρωτάθλημα wrestling στον κόσμο, ωστόσο η πραγματικότητα δεν ήταν αυτή που φαινόταν. Ο Καναδός είχε αρχίσει να χάνει τα λογικά του, δεν ήταν αυτός που είχαν γνωρίσει όλοι. Η οικογένειά του άρχισε να τρομάζει με τις αντιδράσεις του, αρνιόταν να βγάλει έξω τα σκουπίδια γιατί φοβόταν ότι κάποιος θα τα έψαχνε, κάθε φορά γυρνούσε στο σπίτι του από διαφορετικό δρόμο και είχε μανία καταδίωξης. Ταυτόχρονα είχε γίνει βίαιος, άρχισε να σπάει έπιπλα, πάθαινε κρίσεις και η Nancy έκανε δις αίτηση διαζυγίου γιατί φοβόταν για τη σωματική ακεραιότητα εκείνης και του μικρού Daniel. Τελικά τις απέσυρε αλλά ήταν δεδομένο πλέον ότι όσο ο άντρας της συνέχιζε την κατανάλωση στεροειδών κανείς δεν ήταν ασφαλής.

Μοναδικό παράθυρο στην παράνοια ήταν η δουλειά του, το wrestling. Εκεί που έδινε τα πάντα και ξεπερνούσε όλα του τα προβλήματα. Για αυτό δυστυχώς κανείς δεν πίστευε αυτό που συνέβη.

Οι φίλοι του Chris Jericho και John Cena είπαν λίγες μέρες μετά το έγκλημα:

«Αν έβαζες μπροστά μου 100 παλαιστές και τον Benoit μαζί και με ρώταγες ποιος έκανε αυτό το έγκλημα, εκείνος θα ερχόταν τελευταίος στο μυαλό μου».

Ο Eddie Guerrero και το τραγικό τέλος

Όλοι γνώριζαν πως ο Benoit ήταν κολλητός εντός ρινγκ με τον «Liar, Cheater, Stealer» του WWE, ωστόσο η φιλία τους ξεπερνούσε τα όρια του ρινγκ. Όταν λοιπόν ο κολλητός του απεβίωσε λόγω καρδιακής προσβολής τον Νοέμβριου του 2005, ο «Crippler» τα έχασε εντελώς. Μαζί με την παράνοια κατακλείστηκε από κατάθλιψη και παρότι δεν ήταν ποτέ θρήσκος ήταν μονίμως αγκαλιά με τη Βίβλο. Συμπεριφορά που κάποιοι θα ονόμαζαν ως μια προσπάθεια για εξιλέωση, κάποιοι πιο καχύποπτοι όμως θα την αποκαλούσαν μυστήρια. 

Ό,τι και να ήταν ωστόσο δεν προμήνυε με τίποτα αυτό που συνέβη μια μέρα σαν τη σημερινή.


Ήταν Σάββατο 23 Ιουνίου όταν ο Benoit θα έπαιζε αγώνα για το πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών στο ECW (το οποίο είχε απορροφηθεί πλέον από το WWE) αλλά προς έκπληξη όλων αποφάσισε να μην εμφανιστεί στην παλαίστρα με τη δικαιολογία ότι η γυναίκα και το παιδί του δεν είναι καλά. Όλοι είχαν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά, καθώς ο Benoit ήταν ίσως ο πιο επιμελής wrestler μαζί με τους Undertaker και Cena.

Εκείνη τη μέρα ξεκίνησε να στέλνει μηνύματα στα κινητά των φίλων του, λέγοντάς τους «τα σκυλιά κοιμούνται».

Ο Chavo Guerrero –αδερφός του Eddie- του είχε στείλει εκείνο το βράδυ «ό,τι με χρειαστείς κάλεσέ με σε παρακαλώ» για να λάβει μια απάντηση εκτός τόπου και χρόνου:

«Οκ, σ αγαπώ».



Όλοι είχαν ανησυχήσει, το κακό όμως είχε γίνει. Ο Benoit είχε ναρκώσει την οικογένειά του και περνώντας ένα σύρμα γύρω από τον λαιμό, τους έσφιξε μέχρι να πεθάνουν από ασφυξία. Μετά από αυτό κλείστηκε μέσα στο σπίτι του, είδε το φρικτό του έγκλημα και αργότερα κρεμάστηκε για να δώσει τον δικό του επίλογο, βαμμένο από αίμα.

Το περιστατικό προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη, το WWE θέσπισε ακόμα πιο αυστηρούς κανονισμούς ως προς τη χρήση φαρμάκων, αλλά η εταιρία κατηγορήθηκε ότι έθετε τους παλαιστές σε κίνδυνο, καθώς ο «Crippler» δεν ήταν ούτε ο πρώτος, αλλά ούτε και ο τελευταίος παλαιστής που έχασε τη ζωή του εξαιτίας της παρενέργειας των αναβολικών.

Μπορεί να φαίνεται ότι ο Benoit αυτοκτόνησε, ωστόσο η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι είχε πολύ σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα από χτυπήματα και τις απαγορευμένες ουσίες.

Η έκθεση έγραψε «ο εγκέφαλός του θυμίζει 85χρονο με Αλτσχάιμερ», ενώ η ποσότητα στεροειδών που βρέθηκε στον οργανισμό του ήταν 10 φορές μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο ενώ η καρδιά του τρεις φορές παραπάνω από το κανονικό.

Με λίγα λόγια, ο Benoit δεν είχε παραπάνω από 9-10 μήνες ζωής.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved