Steven Spielberg: Ο αφανής δάσκαλος των κινηματογραφικών μας ονείρων

Πώς οι ταινίες του χαρακτήρισαν μία ολόκληρη γενιά.

Αν μας ρωτούσε κανείς ποιος είναι ο άρχοντας του κινηματογράφου της δεκαετίας του ’90 μάλλον, είτε τον συμπαθείς είτε όχι, θα έπρεπε να απαντήσουμε το αναμενόμενο: Ο Spielberg δεν είναι απλά ένας σκηνοθέτης, δεν είναι απλά ένας κινηματογραφιστής, δεν είναι μόνο ένας τύπος που ξεφύτρωσε στο Χόλυγουντ σαν ραδιενεργό μανιτάρι. Είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που θεμελίωσε για τα καλά όλα μας τα όνειρα.

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 10 νέες σειρές και ταινίες Star Wars ετοιμάζει η Disney

 

Ακούγεται υπερβολικό; Κι όμως δεν είναι. Ποιος δεν έχει δει έστω και μία ταινία του στην τηλεόραση;

Ποιος δεν έχει παρακολουθήσει έστω και μία σεκάνς από τις διάσημες επιτυχίες του στη μεγάλη οθόνη;

Η κόρη του Steven Spielberg θέλει να γίνει πορνοστάρ

 

Μπορεί να μην είναι ο πατέρας της κουλτούρας ή της ψαγμενιάς, μπορεί να μην είναι ο τύπος που θα μείνει στην ιστορία επειδή κουνούσε πολύ η κάμερα ή έλεγε βαρετά πράγματα στην οθόνη που τελικά κάποιος είπε πως είναι έξυπνα και κουλτουριάρικα κι εμείς το πίστέψαμε, σίγουρα όμως είναι ο άνθρωπος που έχει φτιάξει ταινίες που δεν σου βγαίνουν από το μυαλό με τίποτα και σε ακολουθούν πάντα μέσα στη ζωή σου.

Άλλωστε ο ίδιος έκανε ταινίες για το κοινό κι όχι για τον εαυτό του.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο ο Spielberg ήταν ο λιγότερο εγωιστής σκηνοθέτης του Χόλυγουντ.

«Πάντοτε σκέφτομαι το κοινό όταν σκηνοθετώ – γιατί είμαι το κοινό». Είχε δηλώσει το 1988.

15 ταινίες για τους ορκισμένους φανς του μποξ

 

Γεννημένος στην έρημο της Αριζόνα το 1946 ξεκινάει από πολύ μικρός να σκηνοθετεί. 15 χρονών γύρισε την πρώτη του ταινία επιστημονικής φαντασίας.

«Ονειρεύομαι για να ζω. Γυρνάω πίσω στα παιδικά μου χρόνια κι από εκεί αντλώ ιδέες και ιστορίες. Σ’ αυτά τα φρικτά, τραυματικά χρόνια που πέρασα ως παιδί, οφείλω αυτό που κάνω σήμερα».

Έως το 1973 σκηνοθετεί μόνο για την Αμερικάνικη τηλεόραση αλλά μετά ήρθε η στιγμή να μαγέψει τον κόσμο του κινηματογράφου μια για πάντα με το Σαγόνια του Καρχαρία να προκαλεί πραγματική τρέλα μέσα στις αίθουσες.

tenia1

Το 1977, ο Σπίλμπεργκ συμφιλιώνει το ανθρώπινο είδος με την «εξωγήινη απειλή», σκηνοθετεί τον Φρανσουά Τριφό ως ηθοποιό και σαρώνει πάλι τα ταμεία με τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου».

Από τότε ξεκίνησε η απογείωση του μέσα στον κόσμο της φαντασμαγορίας του σινεμά. Κάθε ταινία του ήταν και μία νέα πρόκληση για τον ίδιο αλλά και για το κοινό.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: Indiana Jones, Schindler’s List, Jurassic Park, E.T. ο Εξωγήινος, Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν, Catch me if you Can. Η λίστα είναι τόσο μεγάλη που απορείς. Πως γίνεται αυτός ο άνθρωπος να έκανε με κάθε του ταινία παγκόσμιες επιτυχίες;

To 2021 οι blockbuster ταινίες θα βγαίνουν και στο σινεμά και στην TV

 

Η «Λίστα του Σίντλερ» αρκούσε για να του χαρίσει το «ιερό» αγαλματίδιο. Ο Spielberg τιμάται με τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας (ως παραγωγός) και σκηνοθεσίας, ευχαριστεί την Ακαδημία και χαριτολογεί με το γεγονός ότι έχει φίλους που είχαν ένα τέτοιο βραβείο από πριν, αυτή όμως ήταν η πρώτη φορά που το έπιανε στα χέρια του.

Ποτέ ξανά το Χόλυγουντ δεν έβγαλε έναν τόσο πολυδιάστατο σκηνοθέτη όσο τον Steven Spielberg. Ο άνθρωπος είναι ικανός να γυρίσει τα πάντα και μπορεί να το κάνει πολύ, πολύ καλά, τόσο καλά που οι ταινίες του τελικά  μπαίνουν στο ράφι με τα κλασικά.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις κλασικές ταινίες από την ταινιοθήκη του Steven Spielberg:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved