15 ταινίες για τους ορκισμένους φανς του μποξ

Από τα Rocky μέχρι το Raging Bull και το Million Dollar Baby. Είναι όλες εδώ.

Κακά τα ψέματα, αν δεν υπήρχαν οι παρακάτω ταινίες, πολλά από τα σημερινά γυμναστήρια θα ήταν άδεια. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η ποπ κουλτούρα ορίζει τις περισσότερες από τις επιλογές μας και πόσο μάλλον όταν βρίσκουμε κοινά. Στην περίπτωση του μποξ, βρίσκαμε πάντα κάτι από εμάς. Δεν το έχουμε βρει ακόμα μέσα μας για ποιο λόγο αγαπάμε τόσο πολύ αυτές τις ταινίες. Είναι μόνο για το ίδιο το μποξ; Είναι ότι βγάζει την επιθετική φύση του άντρα; Ίσως να είναι όλα αυτά μαζί. Το μόνο σίγουρο ωστόσο, είναι πως οι παρακάτω ταινίες δεν ξεχωρίζουν μόνο για τις μαχητικές προβολές τους, αλλά και για το σενάριο.

Και τις έχουμε όλες εδώ για σένα ώστε να τις θυμηθείς.

 

Ressurecting the Champ

Όταν το μποξ δίνει την θέση του στο εναλλακτικό drama story. Ο Josh Hartnett υποδύεται έναν αθλητικό συντάκτη εφημερίδας που γνωρίζει έναν θρύλο του μποξ στο πρόσωπο του Samuel Jackson. Όταν ανακαλύπτει πως πλέον ζει σαν άστεγος και θεωρούταν νεκρός, αποφασίζει να γράψει ένα στόρι για όλα όσα έκανε και για όλα όσα ζει. Μία απίστευτη ταινία με κορυφαίες ερμηνείες που δεν αναφέρεται συχνά στο genre του μποξ.

 

Ali

Μία από τις πιο σωστές κριτικές που έχουμε διαβάσει, αναφέρει πως αν ο Will Smith δεν είχε δεχτεί τον ρόλο, θα είχαμε μία τελείως διαφορετική ταινία. Αν πράγματι ψάχνει κάποιος ένα φιλμ που να αναφέρεται στα γεγονότα της ζωής του τεράστιου Muhammad Ali και όλα όσα μας άφησε παρακαταθήκη μέσα και έξω από το ρινγκ, τότε η μόνη ταινία είναι αυτό εδώ το αριστούργημα του Michael Mann.

 

Bleed for This

Η πραγματική ιστορία του Vinny Pazienza, του μποξέρ που μετά από ατύχημα ήταν βέβαιο πως δεν θα ξαναπερπατούσε ποτέ. Όχι μόνο σηκώθηκε, όχι μόνο προπονήθηκε, αλλά κατάφερε να διεκδικήσει ξανά τον τίτλο της κατηγορίας του. Ένα εναλλακτικό Million Dollar Baby με τον Miles Teller σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του.

 

Rocky Balboa

Η επιστροφή του Sylvester Stallone στο ρόλο το 2006, ουσιαστικά κλείνει τα στόματα σε όλους όσοι δήλωναν πως δεν έχει υποκριτικές ικανότητες. Το Rocky Balboa είναι ουσιαστικά ένα αυθεντικό δράμα. Με περισσότερα μαθήματα ζωής από κάθε άλλη ταινία, με τον Rocky στην μεταμόρφωση του ως τον φάρο ηθικής και διδαγμάτων, σε σημείο που έδωσε στον Rocky λίγη περισσότερη ανθρωπιά από αυτή που είχε ήδη.

 

Southpaw

Ο Jake Gyllenhaal προσπάθησε σκληρά για αυτή την ταινία και τα κατάφερε. Θα μπορούσες να πεις πως έχει δανειστεί στοιχεία από όλες τις ταινίες της λίστας μαζί, αλλά το Southpaw είναι μια πραγματικά εξαιρετική ταινία. Έχει το απαραίτητο στόρι του ανθρώπου που χάνει τα πάντα απλά για να αγωνιστεί και να τα ξανακερδίσει, έχει το κατάλληλο σώου σε μποξ που χρειάζεται μία ταινία σαν και αυτή και έχει και ένα καλοδουλεμένο καστ. Από τις αγαπημένες boxing ταινίες.

 

Boxer

Δεν υπήρχε κάτι που να μην περιλαμβανόταν στην ταινία του Jim Sheridan. Από τη μία ο Daniel Day-Lewis να υποδύεται τον μποξέρ, από την άλλη ένα ολόκληρο στόρι με τον επαναστατικό στρατό του IRA. Το Boxer ξεκίνησε ως μία ανεξάρτητη small budget ταινία και σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες 90s εμφανίσεις του Οσκαρικού Daniel Day-Lewis.

Million Dollar Baby

Αναμφισβήτητα η καλύτερη εμφάνιση της Hilary Swank. Μία κορυφαία χημεία με τον Clint Eastwood, ένα απίστευτο δράμα στο οποίο στήθηκε η ιστορία και που, χωρίς καμία υπερβολή, της χάρισε το Όσκαρ – μαζί με άλλα τρία για την σκηνοθεσία, την ταινία και το Β’ Ανδρικού Ρόλου στον Morgan Freeman.

 

Cinderella Man

H απόδειξη πως ο Russell Crowe δεν ήταν κάποιος ευκαιριακός τύπος που βρέθηκε στο δρόμο του Ridley Scott σαν πυροτέχνημα με τον Μονομάχο. Αυτό το είδε και ο Ron Howard στο Cinderella Man, όταν του πρότεινε να υποδυθεί τον James J. Braddock. Ένας αλλόκοτος ήρωας, ένας πρωταθλητής που χτίστηκε τον καιρού του μεγάλου Κραχ του 1929 και που έγινε ορόσημο για τους μποξέρ σε όλο τον κόσμο.

 

Rocky 4

Γνωστή και ως η γιγαντομαχία. Παρότι ακόμη και τα προηγούμενα Rocky ήταν μοναδικά, όλοι θα έχουμε να θυμόμαστε τη μονομαχία του Ιταλού Επιβήτορα με τον Ivan Drago και την συνέχεια του Ψυχρού Πολέμου μέσα σε ένα ρινγκ. Όλα αυτά μαζί με την δραματική έξοδο του Apollo Creed, που έδωσε το κατάλληλο καύσιμο για μίσος σε όλους τους φανς.

 

Raging Bull

Το να γίνει ένας μποξέρ σαν τον Jake LaMotta, είναι όνειρο ζωής μέχρι και σήμερα. To ίδιο όμως είναι και να γίνεις σαν τον Robert De Niro και να συνεργαστείς για ακόμη μία φορά με τον Martin Scorsese. Δεν είναι τυχαίο πως το Raging Bull θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες που δημιουργήθηκαν ποτέ. Πέρα από την εκπληκτική υποκριτική, ο De Niro ξεχώρισε για την μεταμόρφωσή του και τα απαραίτητα κιλά που αναγκάστηκε να πάρει για τον ρόλο.

 

The Hurricane

Άλλος ένας πυγμάχος στο δρόμο προς τη δόξα. Η ιστορία του Rubin Carter χάρισε στον Denzel Washington μία υποψηφιότητα για Όσκαρ παρουσιάζοντας πολλά παραπάνω από αγώνες μποξ. Το φυλετικό ζήτημα θίγεται για άλλη μια φορά μέσα από την ματιά και την υποκριτική του Washington, που δίνει την ασχήμια του ρατσισμού σε μία από τις πιο κορυφαίες πραγματικές ιστορίες.

 

The Fighter

Δεν ξέρεις τι να πρωτοσχολιάσεις. Την τελευταία ανθρώπινη υποκριτική του Mark Wahlberg; Την μεταμόρφωση του Christian Bale όταν προηγουμένως τον είχαμε δει στο Batman Begins; Το Fighter ήταν μία αυθεντική και ξεκάθαρα manly ταινία αφιερωμένη στον Micky Ward, που έδωσε στην ταινία 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ και χάρισε στον Bale το Β’ Ανδρικού. Ίσως η καλύτερη ταινία του David O. Russell.

 

Rocky 2

Ένας πιο ώριμος μαχητής, μία άνευ όρων αναρρίχηση προς την κορυφή. Το Rocky 2 είναι μία ταινία για τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα μέσα από την σκληρή δουλειά. Ξεχωρίζει όμως και η ανθρωπιά της. Το γεγονός ότι πολεμάς κάθε μέρα για μικρά πράγματα και ότι επιλέγεις τι άνθρωπος θέλεις να είσαι. Ο Rocky δεν σταμάτησε να είναι ανθρώπινος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κληροδότημα για μία ταινία που ουσιαστικά ξεκίνησε ένα ολόκληρο genre.

 

Creed

Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι πιστέψαμε σε αυτό το πρότζεκτ. Ακόμη και ο ίδιος ο Stallone όταν δέχτηκε να συμμετάσχει. Το κόνσεπτ του να προπονήσει τον γιο του φίλου του, μας έδωσε τελικά κάτι περισσότερο από ένα κορυφαίο στόρι. Μας έδωσε ένα νέο ήρωα και μας έδωσε και τον Stallone σε έναν πιο ώριμο, δραματικό και κορυφαίο ρόλο. Στο Creed δεν απολαμβάνεις μόνο το μποξ, αλλά διαπιστώνεις πως ο ίδιος ο Rocky είναι πλέον κάτι περισσότερο από ρόλος. Είναι κομμάτι του Sylvester Stallone.

 

Rocky

Υπάρχει μία γοητευτική αδεξιότητα στον τρόπο που ο Stallone ενσαρκώνει τον Rocky Balboa στην πρώτη ταινία. Τόσο γοητευτική, που τον έκανε προσιτό και γήινο. Ουσιαστικά, ο Balboa ξεκίνησε παράλληλα την καριέρα του με τον Stallone σε ένα εναλλακτικό σύμπαν. Ο ηθοποιός πίστεψε τόσο πολύ στο σενάριο, που δεν δέχτηκε το buy-out από την παραγωγή για 350.000 δολάρια τα οποία είχε μεγάλη ανάγκη εκείνη την εποχή. Ζήτησε να έχει τον πρώτο λόγο στην παραγωγή, ζήτησε να πρωταγωνιστήσει και ήθελε να αποφασίσει και για τους ανθρώπους που θα συμμετείχαν στην ταινία. Και κάθε του κίνηση φαίνεται πως ήταν προκαθορισμένη. Το κάρμα έκανε σήμερα τον Rocky να είναι ένας καθημερινός ήρωας. Έδωσε στην Φιλαδέλφεια έναν ήρωα που δεν ήξερε ότι τον χρειαζόταν και έδωσε σε όλους εμάς μία αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Και γίναμε,



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved