H Lauren Bacall ήταν η πιο γνήσια σκοτεινή θεότητα του film noir

Η ηθοποιός που έζησε πιο έντονα από κάθε άλλη γυναίκα της εποχής της.

Ποιος δεν έχει δει έστω και μία ταινία της; Αν έχεις λατρεία με τον Humphrey Bogart τότε σίγουρα κάπου την έχει πάρει το μάτι σου. Έχουν παίξει μαζί σε πολλές ταινίες και αυτή η γυναίκα πραγματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας θηλυκός Bogart στην κυριολεξία.

Γεννήθηκε το 1924, στις 16 Σεπτεμβρίου, ως Betty Joan Perske, σε μία οικογένεια της εργατικής τάξης στο Bronx της Νέας Υόρκης. Σκληρή γειτονιά μέσα σε έναν ακόμη πιο σκληρό Αμερικάνικο αστικό πολιτισμό που μεγάλωνε κάθε μέρα.

 

 

Όπως πολλές καλλονές, η έφηβη Lauren Bacall ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν συντάκτη του περιοδικού Harper’s Bazaar. To 1943 είχε μόλις ενηλικιωθεί, σπούδαζε σε δραματική σχολή και είχε πάρει τον τίτλο της ωραιότερης κοπέλας του Greenwich Village, όπου έμενε...

 

 
 

Μαγεμένη με το θέατρο από μικρή ηλικία, η Bacall ξεκίνησε στο γυμνάσιο να εργάζεται, αρχικά, ως ταξιθέτρια και στη συνέχεια ως ηθοποιός σε παραστάσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός του Broadway. Ήταν η μεγάλη της αγάπη, το γιγαντιαίο της πάθος, κι αυτό πριν έρθουν όλοι εκείνοι οι μεγάλοι άντρες στη ζωή της και τελικά να την αφήσουν πληγωμένη.

 

 

Το 1941 ξεκίνησε να φοιτά στην American Academy of Dramatic Arts της Νέας Υόρκης, όπου ήταν συμμαθήτρια με τον Kirk Douglas, ενώ παράλληλα εργαζόταν. Η ζωή δεν της χαρίστηκε κι εκείνη δούλεψε σκληρά για αυτό που τελικά θα γινόταν, μία απόλυτη σταρ της οθόνης.

Το ντεμπούτο της στο Broadway έγινε το 1942, σε ηλικία 17 ετών, στην παράσταση «Johnny 2 x 4».Μέχρι τότε, ζούσε με τη μητέρα της στο Greenwich Village, του οποίου στέφθηκε Μiss το 1942.

 

 
 

Το ύψος της, σχεδόν 1.75, ήταν σπάνιο για γυναίκες των δεκαετιών του ’40 και του ’50 και την έκανε να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο, ενώ η φωνή της πλέον χαρακτηριζόταν ως ένα «βραχνό, καπνισμένο γρέζι» από τους περισσότερους κριτικούς. Ναι αυτή η φωνή έμεινε στην ιστορία σαν η βραχνάδα του απόλυτου θηλυκού που μπορούσε να ξεγελάσει και να κατακτήσει κάθε αρσενικό.

Η πρώτη εμφάνιση της Lauren Bacall στον κινηματογράφο έγινε το 1944, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Πρόκειται για την ταινία «To Have And Have Not», όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Humphrey Bogart, ήδη μεγάλο σταρ της εποχής. Μία ταινία αριστούργημα που ακόμη και σήμερα στέκει στο πάνθεο όλου του κινηματογράφου.  

 

 
 

Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών και -στη συνέχεια- των γυρισμάτων αυτής της ταινίας, η Bacall δημιούργησε «Το Βλέμμα», ώστε να αντισταθμίσει τα νεύρα και το άγχος που ένιωθε απέναντι στον «Bogie». Εκείνο το βλέμμα θα έμενε για πάντα στην ιστορία σαν το πιο παράξενο και θελκτικό κοίταγμα γυναίκας του μέχρι τότε σινεμά. Μετά το βλέμμα της θα άλλαζε ριζικά όλο το γυναικείο στήσιμο στην μεγάλη οθόνη.

 

 
 

Προκειμένου να σταματήσει να τρέμει, μέχρι να ξεκινήσει το γύρισμα, η Bacall έπρεπε να χαμηλώσει το σαγόνι της σχεδόν μέχρι το στήθος, πράγμα που σήμαινε ότι το πρώτο της πλάνο σε κάθε σκηνή την έδειχνε να σηκώνει το βλέμμα της προς τα πάνω, ώστε να κοιτάξει τον Bogart. Πραγματικά στην αρχή τον φοβόταν και τον ντρεπόταν σε απίστευτο βαθμό αλλά σιγά σιγά όμως ήρθαν πολύ κοντά και τελικά κατέληξαν ένα μυθικό ζευγάρι του Χόλυγουντ.

Αυτό το βλέμμα και η βαθιά φωνή της έγιναν το σήμα κατατεθέν της Lauren Bacall για την υπόλοιπη καριέρα της. Με αυτό το βλέμμα όλοι μας θα την θυμόμαστε για πάντα και κάπως έτσι θα στοιχειώνει τα όνειρα μας.

Δες εδώ μερικές από τι πιο κλασικές στιγμές της Lauren Bacall:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved