Έτσι θα φαίνεσαι πιο έξυπνος στις πρώτες κουβέντες σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ

Είναι περισσότερο απλό από όσο νομίζεις.

 

Όταν δεν γνωρίζουμε καλά τους συνομιλητές μας πάντα αισθανόμαστε μια αμηχανία και αυτό γιατί δεν ξέρουμε πολλές φορές πώς να χειριστούμε τον λόγο, τι να ρωτήσουμε και τι να πούμε. Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να φανούμε έξυπνοι και να μπορέσουμε να δείξουμε το πιο καλό κομμάτι του εαυτού μας. Από τη μία θα μου πεις αυτό είναι λογικό, όμως υπάρχει άλλη τακτική που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί, καθώς όπως φαίνεται δεν χρειάζεται υπερπροσπάθεια.

Ποιο είναι το απόλυτα υγιεινό πιάτο σύμφωνα με το Harvard;

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ζητήσεις συμβουλές και αυτό από ότι φαίνεται θα βοηθήσει στο να γίνει μία καλύτερη κουβέντα. Ειδικότερα, η Τζόαν Λίπμαν, πρώην αρχισυντάκτρια των USA Today, Conde Nast Portfolio, The Wall Street Journal Weekend και συγγραφέας των best-seller «NEXT! The Power of Reinvention in Life and Work» και «That's What She Said: What Men and Women Know About Working Together», έχει πάρει συνεντεύξεις από δεκάδες ανθρώπους που έκαναν στροφή στην καριέρα τους, όπου έπρεπε να γνωρίσουν νέους ανθρώπους για να προχωρήσει η καριέρα τους.

Έπειτα απευθύνθηκε σε ψυχολόγους για το πώς μπορεί κάποιος να κάνει αυτές τις επαφές καλύτερες και η απάντηση ήταν πολύ απλή : «Ζητήστε συμβουλές, καθώς το να ζητάμε συμβουλές μάς κάνει να δείχνουμε πιο έξυπνοι».

Κοίτα να δεις που υπάρχουν φαγητά που μειώνουν το άγχος

 

 

Σχετικά με τις μελέτες

Όπως έχει προκύψει από μια σειρά μελετών από ερευνητές του Χάρβαρντ και του Wharton, που ζήτησαν από φοιτητές να λύσουν γρίφους με έναν συμφοιτητή τους. Σε ορισμένους είπαν ότι θα κριθούν αποκλειστικά από την ακρίβεια των απαντήσεών τους. Σε άλλους είπαν ότι θα κριθούν ανάλογα με το πόσο καλή εντύπωση έκαναν στο συμφοιτητή τους. Στους φοιτητές δόθηκαν τρεις επιλογές:

1. Γεια σου, μπορείς να μου δώσεις καμιά συμβουλή
2. Γεια σου, ελπίζω να τα πήγες καλά
3. Χωρίς να πουν τίποτα

Τα αποτελέσματα

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη ομάδα φοιτητών ζήτησε με προθυμία συμβουλές. Το παράδοξο είναι ότι εκείνοι που αξιολογήθηκαν με βάση το πόσο καλή εντύπωση έκαναν ήταν λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια, επειδή φοβήθηκαν ότι δεν θα έπειθαν για τις ικανότητές τους.

Όταν, όμως, συνεργάζονταν με κάποιον συμφοιτητή που ήταν είτε ουδέτερος είτε τους ζητούσε συμβουλές, είχαν καλύτερη γνώμη για εκείνον, καθώς σκεφτόντουσαν ότι το άτομο που ζητούσε τη συμβουλή τους πρέπει να είναι αρκετά έξυπνο - εν μέρει επειδή είναι κολακευτικό να σου ζητούν βοήθεια.
Σύμφωνα με την Τζόαν Λίπμαν, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε: «Ήταν έξυπνοι που ζήτησαν τη συμβουλή μου επειδή είμαι έξυπνος».

Πώς να ζητάς συμβουλές με τον καλύτερο τρόπο

1. Κάνε πολλές ερωτήσεις.
2. Διώξε τον φόβο
3. Να θυμάσαι ότι η νέα σου γνωριμία δεν είναι ο νέος σας καλύτερος φίλος (ακόμα)

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved