Το τσίπουρο είναι καθαρά αντρική υπόθεση; Πιστεύω ότι αυτό δεν ισχύει απόλυτα πια, καθώς υπάρχουν τσίπουρα που κερδίζουν τις γυναίκες. Σε αυτό που θέλω να σταθώ όμως είναι ότι το τσίπουρο έχει διαχρονικό χαρακτήρα, δηλαδή εδώ και πολλά χρόνια μας ενώνει. Μπαίνει στη μέση στο τραπέζι και η παρέα μοιράζεται τα προβλήματα και τις χαρές της. Το τσίπουρο δεν έχει εποχή, το πίνεις χειμώνα και καλοκαίρι. Επίσης, είναι το παραδοσιακό μας απόσταγμα, καλείς την παρέα στο σπίτι, βγάζεις τσίπουρο και μεζεδάκια. Με ή χωρίς γλυκάνισο, παλαιωμένο ή φρέσκο, το τσίπουρο είναι πλέον ένα ποτό με προσωπικότητα, που αξίζει να το συνδυάσεις καλά. Και επειδή θα είσαι με το παρεάκι και δεν θες να χάνεις χρόνο, παρακάτω θα τα βρεις έτοιμα τα pairings.
Κάλεσε την παρέα, βγάλε το τσίπουρο και ξεκίνα τις συζητήσεις.
1. Τσίπουρο και παλαιωμένα τυριά
Αν έχεις ένα τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, καθαρό και ξηρό, συνδύασέ το με ένα δυναμικό ελληνικό τυρί:Πικάντικη γραβιέρα, κασέρι ή μετσοβόνε. Η ένταση του τυριού εξισορροπεί τέλεια με την καθαρότητα του αποστάγματος.
Pro tip: Δοκίμασε ένα πλατώ με γραβιέρα Τήνου, φέτα βαρελίσια και λίγα καρύδια, αν έχεις.
2. Τσίπουρο & θαλασσινά για το μεσημεράκι
Αν το τσίπουρο σου έχει γλυκάνισο, τότε η αλμύρα είναι ο καλύτερός του φίλος. Χταποδάκι ξιδάτο, γαύρος μαρινάτος, μύδια αχνιστά ή ακόμα και τηγανητές γαρίδες ταιριάζουν ιδανικά.
Γιατί; Ο γλυκάνισος δένει με την ιωδιούχα αίσθηση της θάλασσας και «μαλακώνει» την ένταση του θαλασσινού.
3. Τσίπουρο και αλλαντικά
Μια πιατέλα με ελληνικά αλλαντικά (βουβαλίσιο καβουρμά, λουκάνικα Τρικάλων, παστουρμά) μπορεί να απογειώσει ένα παλαιωμένο τσίπουρο. Το λίπος, τα μπαχαρικά και η ένταση του αλλαντικού βρίσκουν σύμμαχο στην καθαρότητα του αποστάγματος.
Πρόσεξε: Απόφυγε υπερβολικά καπνιστά αλλαντικά με τσίπουρο με γλυκάνισομπορεί να γίνει υπερβολικά «βαρύ».
4. Τσίπουρο και ψωμί με ντιπ/πάστες
Πολύ απλό αλλά στιβαρό pairing: καλό ψωμί (π.χ. προζυμένιο) με spread όπως μελιτζανοσαλάτα, σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα ή λιαστή ντομάτα. Μιλάμε για μεζέ που θέλει χρόνο και τσιπουράκι που ρέει. Επίσης, τα κρίθινα παξιμάδια πάνε τέλεια.
Bonus: Η καπνιστή μελιτζάνα ταιριάζει φανταστικά με πιο «καθαρές» εκδοχές τσίπουρου.
5. Τσίπουρο και μανιτάρια και σοκολάτα
Όχι το πιο συνηθισμένο pairing, αλλά πολύ ιδιαίτερο. Αν βρεις τσίπουρο παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια (με νότες ξηρών καρπών ή βανίλιας), μπορείς να το ταιριάξεις με σοταρισμένα άγρια μανιτάρια ή σαγανάκι με πλευρώτους.
Μάλιστα, αν είναι αρκετά παλαιωμένο τσίπουρο μπορείς να το συνδυάσεις με σοκολάτα. Ναι ναι είναι εξαιρετικό.
Για τους πιο τολμηρούς: Δοκίμασε pairing με ριζότο μανιταριών και τσίπουρο αντί κρασί.
Τι να αποφύγεις
• Πολύ γλυκά τρόφιμα (εκτός κι αν κάνεις pairing με παλαιωμένο τσίπουρο σαν aperitif).
• Έντονες καυτερές γεύσεις που «καίνε» διπλά με το οινόπνευμα.
• Παγωμένα τσίπουρα: Το τσίπουρο με γλυκάνισο απολαμβάνεται συνήθως με πάγο. Το μη αρωματισμένο ποικίλει ως προς τον τρόπο κατανάλωσης. Άλλοι το προτιμούν σε θερμοκρασία δωματίου και άλλοι με λίγο πάγο.