Υπάρχουν τόσα πολλά εμβληματικά πιάτα ζυμαρικών, που η επιλογή ενός μόνο μοιάζει σχεδόν αδύνατη -όπως το να διαλέξεις το αγαπημένο σου παιδί. Από το κλασικό ragù alla bolognese μέχρι το σχεδόν χαμένο su filindeu της Σαρδηνίας, τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο λατρεμένα και δημιουργικά κομμάτια της ιταλικής γαστρονομίας -και του κόσμου ολόκληρου. Ας κάνουμε μια γευστική βόλτα στις 10 πιο εμβληματικές μακαρονάδες! Σε εκείνα τα λαμπερά φαγητά, που έχουμε αγαπήσει.
Penne alla Vodka: Το πιάτο που θα κερδίσει το ραντεβού σου
1. Carbonara
Η παραδοσιακή καρμπονάρα φτιάχνεται με σπαγγέτι και μόνο τέσσερα απλά υλικά: Κρόκους αυγών, τραγανό guanciale (χοιρινό μάγουλο), Pecorino Romano και μαύρο πιπέρι. Το μυστικό είναι το νερό των ζυμαρικών που δένει τα υλικά σε μια κρεμώδη, πικάντικη σάλτσα -χωρίς ίχνος κρέμας, παρά τη διαδεδομένη παρανόηση του πιάτου. Η καταγωγή της καρμπονάρα είναι ασαφής. Πιθανόν πήρε το όνομά της από τους «carbonari», τους ανθρακωρύχους.
2. Cacio e Pepe
Με τρία μόνο συστατικά -τυρί Pecorino, μαύρο πιπέρι και ζυμαρικά- το Cacio e Pepe αποδεικνύει τη δύναμη της απλότητας. Η σάλτσα του φτιάχνεται με το άμυλο του νερού των ζυμαρικών και δημιουργεί ένα πιάτο πλούσιο, πικάντικο και απολαυστικό. Πρωτοεμφανίστηκε στα Απέννινα Όρη, όπου οι βοσκοί είχαν τυρί, πιπέρι και αποξηραμένα ζυμαρικά. Αν και λιτό, έγινε ένα από τα πιο διάσημα ρωμαϊκά πιάτα με τον Anthony Bourdain να δηλώνει: «Θα μπορούσε να είναι το σπουδαιότερο πράγμα στην ιστορία του κόσμου».
3. Trofie al Pesto
Το pesto alla Genovese γεννήθηκε στη Λιγουρία και φτιάχνεται με βασιλικό, σκόρδο, ελαιόλαδο, παρμεζάνα, πεκορίνο και κουκουνάρια. Αν και σερβίρεται συχνά με σπαγγέτι, στη Γένοβα το παραδοσιακό σχήμα είναι τα trofie - κοντά, στριφτά ζυμαρικά που φτιάχτηκαν από νοικοκυρές που δημιουργούσαν νόστιμα ζυμαρικά στο σπίτι τους.
4. Ragù alla Bolognese
Το μπολονέζικο ραγού είναι ίσως το πιο γνωστό πιάτο ζυμαρικών στον κόσμο. Αν και εμφανίστηκε πρώτα στη Νάπολη, η εκδοχή με κιμά από τη Μπολόνια έγινε παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Μάλιστα, το 1982 κατοχυρώθηκε επίσημα από την Accademia Italiana della Cucina. Η σύγχρονη μορφή του πιάτου με σάλτσα ντομάτας έγινε δημοφιλής τον 20ό αιώνα, όταν η ντομάτα καθιερώθηκε στην ιταλική κουζίνα.
5. Amatriciana
Με καταγωγή από την Αματρίτσε του Λάτιο, η Amatriciana περιέχει guanciale, τυρί Pecorino, λευκό κρασί, ντομάτα Σαν Μαρτσάνο, μαύρο πιπέρι και τσίλι. Το σχήμα των ζυμαρικών είναι συχνά τα μπουκατίνι, που μοιάζουν με σπαγγέτι με τρύπα στη μέση. Η αρχική εκδοχή, γνωστή και ως «Λευκή αματριτσιάνα», δεν είχε ντομάτα ή τσίλι -τα οποία προστέθηκαν μόλις τον 18ο αιώνα.
6. Ραβιόλια
Τα γεμιστά ζυμαρικά υπάρχουν στην Ιταλία από τον 14ο αιώνα, με αναφορές σε εμπορικές επιστολές. Ήταν αρχικά πιάτο για αριστοκρατίες, αλλά αργότερα διαδόθηκαν ευρέως. Σήμερα, αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα ιταλικά εδέσματα με εξαιρετικά πληθωρική γεύση.
7. Spaghetti all’Assassina
Τα «δολοφονικά σπαγγέτι» δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1960 στο Μπάρι, όταν ένα πιάτο κάηκε στον πάτο του τηγανιού και αντί να πεταχτεί, δοκιμάστηκε και έγινε επιτυχία! Στο πιάτο αυτό, τα ζυμαρικά τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά και απορροφούν καυτερή σάλτσα ντομάτας με τσίλι. Ένα πιάτο για τους τολμηρούς.
8. Pasta e Ceci
«Ζυμαρικά με ρεβίθια»- ένα πιάτο ταπεινό αλλά πεντανόστιμο, με ιστορία σχεδόν 2.000 ετών. Εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές ανά την Ιταλία, ιδιαίτερα στη Ρώμη. Η ρωμαϊκή εκδοχή περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα δεντρολίβανο και ζυμαρικά maltagliati ή cannolicchi. Ιδανικό πιάτο για τις κρύες μέρες, θρεπτικό και χορταστικό.
9. Pasta alla Gricia
Ίσως το αρχαιότερο από τα ρωμαϊκά πιάτα, το alla Gricia χρονολογείται από το 400 μ.Χ. Περιλαμβάνει μόνο guanciale, Pecorino και μαύρο πιπέρι -πρόδρομος της Carbonara, χωρίς αυγό, και της Amatriciana, χωρίς ντομάτα. Αδικημένο στην κατάταξη, αλλά με γεύση που μιλάει από μόνη της.
10. Λαζάνια
Ευρήματα και τοιχογραφίες δείχνουν ότι υπήρχαν λαζάνια ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.! Αν και το πιάτο έχει εξελιχθεί μέσα στους αιώνες, παραμένει ένα comfort food για κάθε ηλικία. Η κλασική εκδοχή με στρώσεις ζυμαρικών, μπεσαμέλ και τυρί είναι διαχρονική, ενώ παραλλαγές με λαχανικά, μανιτάρια ή πέστο συνεχίζουν να εμπνέουν.
Ποια είναι η αγαπημένη σου;