Το μουστάκι έχει μεγάλη ιστορία κι εμείς την ανακαλύπτουμε περήφανοι

Μπορεί να μην έχεις μουστάκι αλλά πρέπει να γνωρίζεις την ιστορία του γιατί σε αφορά.

Το μουστάκι είναι η επιτομή του παραδοσιακού άντρα αλλά και του πιο χίπστερ. Δεν έχει σημασία τι είναι τώρα, σημασία έχει τι ήταν κάποτε και γιατί πρέπει εμείς να γνωρίζουμε την ιστορία του.

Η τρίχα στο πρόσωπο του άνδρα ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων σύμβολο εξουσίας και δύναμης. Η γενειάδα και το μουστάκι πέρασαν από διάφορα στάδια, διάφορα μήκη και σχήματα. Ό,τι επίτασσε η εποχή, ο πολιτισμός κι οι άρχοντες.

 

 

Σήμερα μπορεί να είμαστε πιο free σε αυτά τα πράγματα, κάποτε όμως η τρίχα στο πρόσωπο ήταν κάτι το αναγκαστικό.  

Για παράδειγμα, ο Μέγας Αλέξανδρος επέβαλλε στους άνδρες του το ξύρισμα προκειμένου σε μια μάχη σώμα με σώμα να μη γίνει το μούσι λαβή για τον αντίπαλο. Οι Γαλάτες είχαν μακριά μουστάκια με κλίση προς τα κάτω. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μούσια κι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ένα τεχνητό μουσάκι από το πηγούνι και κάτω.

 

 

Με λίγα λόγια χαμός. Και κάπου εδώ σκάει η μόδα με το μουστάκι που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία λωρίδα τρίχες πάνω από το στόμα. Παχύ ή λεπτό δεν έχει σημασία, ο συμβολισμό του παραμένει ο ίδιος.

Η λέξη «μουστάκι» καθιερώθηκε πρώτα στη γαλλική γλώσσα, προερχομένη από την ιταλική mustaccio από τον 14ο αιώνα και το mustaccio από τον 16ο αιώνα, από την Μεσαιωνική Λατινική mustacium (8ος αιώνας), κατάγεται δε ριζικώς από την Δωρική Αρχαία Ελληνική λέξη μύσταξ, που σημαίνει «άνω χείλος». Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα να προέρχεται από την Ελληνιστική ελληνική μύλλον (mullon), που θα πει «χείλος».

 

 

Το μουστάκι έχει τεράστια ιστορία που κάθε άντρας πρέπει να την γνωρίζει αν θέλει να τιμά τα παντελόνια που φοράει.

Τα εκατό χρόνια από το 1840 έως και το 1940 υπήρξαν τα χρόνια που κυριαρχούσε το μουστάκι στο ανδρικό πρόσωπο. Το μεγαλύτερο ποσοστών των ανδρών είχαν μουστάκι κι αν δεν είχαν αποτελούσαν αντικείμενο σχολιασμού.

Τώρα φυσικά συμβαίνει το αντίθετο κι όποιος κυκλοφορεί σήμερα με μουστάκι τον δείχνουν και λίγο με το δάχτυλο και τον λένε αμέσως χίπστερ. Γιατί κύριοι; Τι έχει το μουστάκι; Μια χαρά είναι.

Αν θέλεις να μάθεις λίγο ακόμη «μουστακιακή» ιστορία τότε δες εδώ:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved