Το σουβλάκι του Κώστα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης σε ταξιδεύει στο παρελθόν

Ίσως ένα από τα πιο τίμια σουβλάκια στην Αθήνα.

Η ουρά έφτανε μέχρι έξω και η ώρα δεν είχε ακόμη πάει δέκα το πρωί. Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί, τέτοια μανία να φάει ο κόσμος από του Κώστα στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Συνήθως πίνουμε καφέ τέτοια ώρα ή τρώμε πρωινό. Το σουβλάκι του Κώστα όμως είναι τόσο καλό που πραγματικά μπορείς για πλάκα να το φας το πρωί.

Η πιο μερακλίδικη και παραδοσιακή γεύση που προσκυνούν οι θαυμαστές του σουβλακιού. Εδώ μπορεί κανείς να βρει κάτι πολύ ξεχωριστό. Σίγουρα δεν θα βρεις γιαούρτι και σίγουρα η κόκκινη σάλτσα θα σε αποζημιώσει. Το κρέας φυσικά είναι χειροποίητο.

Πρίγκιπας: Όταν το σουβλάκι ανακάλυψε τη χειροποίητη πλευρά του street food

Εμείς βρεθήκαμε από πολύ πρωί στο μαγαζί του κυρίου Κώστα και μιλήσαμε μαζί του. Δεν βγήκε ούτε μία στιγμή από την ψησταριά όσο τον ρωτούσαμε πράγματα. Αυτό σημαίνει πάθος για τη δουλειά σου κι αυτό φαίνεται στο σουβλάκι του.

 

 
 

Σε μια από τις πιο γραφικές και ήσυχες πλατείες του κέντρου, την πλατεία Αγ. Ειρήνης παρελαύνουν καθημερινά ορδές πεινασμένων για να γευτούν το παραδοσιακό σουβλάκι που κρατά την παράδοση από το 1946.

Το μαγαζί βρίσκεται εκεί από τότε που η πλατεία ήταν χωματόδρομος και αν και το τοπίο έχει αλλάξει πολύ η παραδοσιακή γεύση του Κώστα παραμένει αναλλοίωτη. Εδώ θα φας ίσως ένα από τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας.

Τι το ιδιαίτερο έχει το σουβλάκι του Κώστα και γιατί να φάει κάποιος εδώ;

Όλα τα κρέατα είναι χειροποίητα, δική μας παραγωγής. Τα ετοιμάζουμε το πρωί, είναι πάντα φρέσκα. Δεν βάζουμε γιαούρτι ή τζατζίκι, μόνο μία δική μας κόκκινη σάλτσα, οι πατάτες είναι φρέσκιες καθαρισμένες με το χέρι, ποτέ κατεψυγμένες. Κρατάμε την παράδοση από το πρώτο μαγαζί που άνοιξε το 1946. Αυτό από μόνο του είναι κάτι. Πρέπει κάποιος να δοκιμάσει την αυθεντική γεύση μας. Είμαστε ένα από τα πρώτα σουβλατζίδικα που άνοιξαν ποτέ στην Ελλάδα.

Οι τουρίστες τρώνε σουβλάκι; Πόσο πολύ στηρίζεστε στον τουρίστα;

Εννοείται πως τρώνε σουβλάκι οι τουρίστες. Ρίξε μια ματιά να δεις τι γίνεται έξω στα τραπέζια. Το μαγαζί είναι γεμάτο από τις δέκα το πρωί. Ο κόσμος έρχεται εδώ να φάει το σουβλάκι μας γιατί είναι θρυλικό. Ακόμη και οι τουρίστες το ξέρουν αυτό γι’ αυτό έρχονται σε εμάς. Έχουμε όμως πολλούς Έλληνες πιστούς πελάτες που θα φάνε το σουβλάκι τους σε εμάς. Έρχονται από παντού στην Αθήνα μόνο για να φάνε στου Κώστα.

Τι ώρα ανοίγει το μαγαζί;

Είμαστε εδώ από τις εννέα το πρωί και κλείνουμε στις 6 το απόγευμα. Το ωράριο μας είναι αυστηρό και παραδοσιακό.

 

 

Γιατί το σουβλάκι κοστίζει πλέον τόσο ακριβά;

Εντάξει έχουν αυξηθεί οι τιμές σε όλα. Λογικό είναι να αυξηθεί και το σουβλάκι έτσι δεν είναι; Από την άλλη αν το σκεφτείς το σουβλάκι είναι ένα πλήρες γεύμα, οπότε, ίσως τελικά να μην είναι ακριβό που κάνει πλέον γύρω στα 3 ευρώ.

Παλιότερα ήταν καλύτερες οι εποχές για το σουβλάκι;

Ο κόσμος πάντα έτρωγε σουβλάκι, μόνο που παλιότερα τα σουβλατζίδικα ήταν πιο αγνά, με καλύτερα και πιο προσεγμένα υλικά, πλέον όλα είναι εργοστάσιο, ακόμη και ο γύρος είναι σαν πάριζα. Δεν υπάρχει αυτό το μεράκι που κάποτε υπήρχε. Σίγουρα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει χειροποίητο σουβλάκι αλλά από την άλλη ο κόσμος αυτό το εκλαμβάνει σαν θετικό και ξέρει που πρέπει να πάει για να δοκιμάσει αυθεντική γεύση.

Υπάρχει άλλο υποκατάστημα;

Όχι ακόμη, είμαστε όμως τώρα στις εργασίες και θα ανοίξουμε ένα ακόμη σουβλατζίδικο Κώστα λίγο πιο πάνω από την πλατεία Αγίας Ειρήνης, πάλι εδώ γύρω, κοντά μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved