Πρίγκιπας: Όταν το σουβλάκι ανακάλυψε τη χειροποίητη πλευρά του street food

Το πιο εναλλακτικό σουβλάκι της Ελλάδας βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας.

Είναι ένα μικρό μαγαζί πάνω στην Χαριλάου Τρικούπη, στην αρχή όταν το βλέπεις αναρωτιέσαι τι κάνει εκεί τόσος κόσμος. Μετά από λίγο σε παίρνει από τη μύτη η μυρωδιά κι όλα έρχονται στη θέση τους. Το γνώριζα από φίλους που είχαν δοκιμάσει και μου είχαν πει πως πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτώ. Και ναι είχαν δίκιο. Όχι μόνο το επισκέφτηκα αλλά έγινα και συχνός πελάτης.

Ο Πρίγκιπας είναι ένα σουβλατζίδικο που δεν έχει καμία σχέση με τα συνηθισμένα σουβλατζίδικα. Εδώ θα βρεις καλαμάκι προβατίνα, μαύρο χοίρο, νεροβούβαλο και εκείνο το καταπληκτικό κεμπάπ που όταν το δοκιμάσεις δεν υπάρχει γυρισμός.

Εμείς μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη του Πρίγκιπα, Κωστή Χριστάκη και να είστε σίγουροι πως αυτά που είχε να μας πει ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμα και εντυπωσιακά.

 

 

-Κωστή μίλησε μας λίγο για τον Πρίγκιπα στα Εξάρχεια. Ποια ήταν η αφορμή να το ανοίξεις;

Το πρώτο μαγαζί άνοιξε εδώ στα Εξάρχεια τέλος του 2016. Εγώ κατάγομαι από την Βόρεια Ελλάδα, από τις Πρέσπες. Όποιος δεν έχει πάει πρέπει να το κάνει γιατί είναι πανέμορφα. Ασχολήθηκα από πολύ μικρή ηλικία με την εστίαση. Σε κάποια φάση το 2008 πήγα στη Μύκονο και άνοιξα το δικό εστιατόριο. Καλοκαίρι στη Μύκονο και χειμώνα στη Φλώρινα. Η αγάπη μου από πάντα ήταν το φαγητό και η εξερεύνηση του. Όλη μου η παρέα είμαστε έτσι. Εξερευνούμε το φαγητό. Αυτή η εμπειρία μου ήθελα να αποτυπωθεί σε μία πιο προσιτή τιμή για τον κόσμο. Το γρήγορο φαγητό όπως ξέρουμε δεν πάει με την ποιότητα. Εγώ ήθελα να το αλλάξω αυτό. Ήθελα να εξελίξω στο street food. Όπως όλα τα καφέ πλέον έχουν εξελιχθεί στη γεύση έτσι κι εγώ ήθελα να το κάνω αυτό με το φαγητό και συγκεκριμένα με το σουβλάκι. Αυτό που λέμε «βρώμικο» με την καλή έννοια ήθελα να το κάνω ακόμη πιο ποιοτικό και με δικό του χαρακτήρα. Ήθελα να εξελιχθώ στην πρώτη ύλη και να δώσω υπεραξία στο προϊόν μου.

 

LP2 1179

 

-Τι ιδιαίτερο έχει ο Πρίγκιπας και γιατί πρέπει κάποιος να φάει εδώ;

To ιδιαίτερο που έχει ο Πρίγκιπας δεν είναι μόνο ένα. Πρώτον το κρέας μας προέρχεται πάντα από ντόπιες φάρμες από όλη την Ελλάδα οι οποίες βγάζουν μικρή παραγωγή και είναι όλα τρομερά προσεγμένα. Ποτέ δεν θα βρεις στον Πρίγκιπα κρέατα που είναι υπερβολικά αλατισμένα ή γεμάτα με μπαχάρια. Αυτό όπου το συναντάς σημαίνει πως το κρέας δεν είναι φρέσκο. Από την άλλη εμείς δουλεύουμε πάντα με φρέσκο κρέας. Όλα μας τα πιάτα είναι ιδιαίτερα. Ας πούμε δεν μπορείς εύκολα να βρεις βούβαλο σε πίτα, ένα τέτοιο κρέας το βρίσκεις μόνο σε κάποιο καλό εστιατόριο και μάλιστα εκεί θα το πληρώσεις πολύ ακριβά. Εμείς στον Πρίγκιπα προσφέρουμε την ευκαιρία στον πελάτη να δοκιμάσει ένα πιο καλό και σπάνιο κρέας αλλά την ίδια στιγμή να το πληρώσει σε τιμή street food.

-Με την πανδημία πως το βιώσατε; Σας επηρέασε πολύ ο κορονοϊός;

Είναι γνωστό πως όλα τα μαγαζιά δούλευαν με delivery μέσα στην πανδημία, κάτι που εξ ορισμού σημαίνει πως τα έσοδα πέφτουν μιας και οι παραγγελίες στο σπίτι δεν συγκρίνονται με τις παραγγελίες που θα κάνει κάποιος στο τραπέζι. Από την άλλη όμως δεν είχαμε παράπονο μιας και το delivery μας δουλεύει πολύ καλά και είμαστε απόλυτα οργανωμένοι σε αυτόν τον τομέα.

-Οι τουρίστες τρώνε στον Πρίγκιπα;

Ναι, ο κόσμος που έρχεται από το εξωτερικό έχει γεμίσει την περιοχή και αυτό είναι μόνο καλό για εμάς. Είναι πολλοί οι τουρίστες που έρχονται να δοκιμάσουν τα πιάτα μας.

 

 

-Ποιο είναι το πελατολόγιο σας;

Κυρίως δουλεύουμε με τα γραφεία από την γύρω περιοχή του κέντρου. Έχουμε σταθερούς πελάτες οι οποίοι έρχονται κάθε μέρα και τρώνε εδώ. Τα πιάτα μας έχουν μεγάλη ποικιλία κι αυτό βοηθάει στο να έχουμε πολλούς και πιστούς πελάτες. Από την άλλη όμως έχουμε πολυ νεαρό κόσμο, κόσμο που κυκλοφορεί εδώ στα Εξάρχεια, ηθοποιούς που τελειώνουν τις πρόβες τους και τις παραστάσεις τους κι έρχονται εδώ για φαγητό. Συγκεκριμένα γι' αυτούς αλλάξαμε και το ωράριο μας και τώρα μένουμε ανοιχτοί μέχρι τη μία τη νύχτα.

-Το μενού του Πρίγκιπα τι ιδιαιτερότητες έχει;

Το μενού μας είναι προσεκτικά φτιαγμένο για όλες τις ανάγκες. Μπορείς να βρεις από καλαμάκι προβατίνας, μαύρο χοίρο που το κρέας του είναι πολύ υγιεινό, βουβαλίσιο μπιφτέκι που μπορεί να μπει σe burger. Όλα τα κρέατα μας σερβίρονται σε πίτα ή σάντουιτς αλλά και burger. Επίσης υπάρχουν και οι μερίδες μας. Έχουμε το ιδιαίτερο κεμπάπ από τη Φλώρινα, το λεγόμενο και κεμπάπι το οποίο είναι παραδοσιακή συνταγή από τη Φλώρινα. Επίσης μπορεί κανείς να βρει χέλι, πέστροφα και χορτοφαγικά πιάτα. Έχουμε συκώτι μοσχαρίσιο, χοιρινό λαιμό, πανσέτα χοιρινή. Να επισημάνουμε πως πολλοί γονείς παραγγέλνουν στα παιδιά τους μαύρο χοίρο γιατί είναι πολύ θρεπτικό το κρέας του. Μετά μπορεί κανείς να βρει ιδιαίτερες σάλτσες τις οποίες φτιάχνουμε επιτόπου από φρέσκα υλικά. Η σάλτσα άιβαρ ας πούμε προέρχεται από την λέξη χαβιάρι στα Σέρβικα και φτιάχνεται από ψητές πιπεριές Φλωρίνης και μελιτζάνα.

 

 

-Τι πιάτο θα προτείνατε σε κάποιον που δεν θέλει να φάει κάτι συμβατικό;

Κανένα πιάτο δεν είναι συμβατικό στον Πρίγκιπα. Τα πιο ιδιαίτερα κρέατα που έχουμε είναι το βουβαλίσιο και φυσικά ο μαύρος χοίρος. Έχουμε μετά το χέλι και την πέστροφα που αναφέρονται στους λάτρεις των ψαριών των γλυκών νερών αλλά την ίδια στιγμή αυτά σερβίρονται και μέσα σε πίτα.

LP2 1198

-Πιστεύετε πως ο κόσμος εκτιμά το ιδιαίτερο σουβλάκι;

Ναι, ο κόσμος θέλει το ποιοτικό και αναζητά πάντα το καλύτερο. Εμείς εδώ του το προσφέρουμε και μάλιστα σε πολύ προσιτή τιμή για τον καθένα. Το σουβλάκι του Πρίγκιπα συνδυάζει το ιδιαίτερο στη γεύση αλλά και την ίδια στιγμή το γρήγορο και το απλό.

-Από πού εμπνευστήκατε το όνομα Πρίγκιπας;

Από τη μία είναι το γεγονός πως ο κόσμος εδώ τρώει πραγματικά σαν Πρίγκιπας και από την άλλη επειδή έχουμε μια εμμονή με τα Βαλκανικά και τσιγγάνικα ήθη και έθιμα, πρίγκιπας για τους τσιγγάνους σημαίνει ο αρχηγός της φυλής, κι αυτό μας ενέπνευσε να βαπτίσουμε έτσι την προσπάθεια μας.

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Τον Πρίγκιπα μπορεί κανείς να τον βρει στην Χαριλάου Τρικούπη 23 στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στον Άλιμο δίπλα από το μετρό.

  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved