Για πολλούς, μια ψησταριά είναι συνώνυμη με το καλοκαίρι και την ζωή έξω από το σπίτι. Είτε είναι στον κήπο, είτε είναι στο μπαλκόνι του σπιτιού. Επειδή οι ψησταριές είναι εποχιακά απαραίτητες, είναι σημαντικό να επιλέξεις μια που να είναι αξιόπιστη, εύχρηστη και να μπορέσει να σε βοηθήσει στο χρόνο που απαιτείται σε συνδυασμό με το ψήσιμο. Γιατί η μεγαλύτερη μαεστρία του ψήστη είναι αυτή: να υπολογίσει σωστά το χρόνο
Για να φτάσεις όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό ώστε να το κατακτήσεις, δεν είναι ανάγκη να δώσεις μια περιουσία. Για την ακρίβεια, πρέπει να βρεις κάτι που είναι κοντά στα γούστα σου και που θα βοηθήσει στην απόδοση. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Όταν ψάχνεις για αγορά ψησταριάς, ουσιαστικά καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα σε μοντέλα αερίου, κάρβουνου και pellet - καθένα από τα οποία έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Μπορείτε επίσης να εξετάσεις τις ψησταριές kamado (υπάρχουν και εδώ), οι οποίες συγκρατούν περισσότερα κάρβουνα από τις παραδοσιακές ψησταριές κάρβουνου ή τις ψησταριές με επίπεδη επιφάνεια που λειτουργούν με αέριο, οι οποίες διαθέτουν επιφάνεια που μοιάζει με πλάκα αντί για ανοιχτές σχάρες.
Πώς να επιλέξεις ψησταριά κάρβουνου
Και εδώ χρειάζεσαι τη δυνατότητα διατήρησης μέτριας θερμότητας. Να μπορείς να ψήνεις αργά το φαγητό, ώστε να μαγειρεύεται χωρίς να στεγνώνει ή να καεί εξωτερικά – το μόνιμο πρόβλημα που έχουν οι περισσότεροι ψήστες με το κοτόπουλο. Η ομαλή ροή αέρα είναι το επόμενο. Οι ψησταριές με κάρβουνο βασίζονται στη ροή αέρα για τη ρύθμιση της θερμότητας. Επιτρέποντας σε περισσότερο αέρα να κινείται πάνω από τα κάρβουνα, η φωτιά καίει πιο ζεστά, ενώ ο περιορισμός της ροής διατηρεί τα κάρβουνα αναμμένα, για χαμηλό και αργό ψήσιμο.Η προσαρμοστικότητα είναι το επόμενο. Τα κρέατα κοντά στα κάρβουνα ψήνονται πιο γρήγορα, αλλά είναι επιρρεπή στο να καούν πριν μαγειρευτούν. Αναζήτησε μια ψησταριά με σχάρες ψησίματος που μπορούν να ανυψωθούν ή να χαμηλώσουν με ρύθμιση, δίνοντάς σου έναν ακόμη τρόπο να τιθασεύσετε τις φλόγες και να ελέγξεις τη θερμότητα. Οι ρόδες και τα ράφια θα κάνουν επίσης το μαγείρεμα σε μια ψησταριά με κάρβουνο πολύ πιο αποτελεσματικό και ευχάριστο. Τέλος, κάθε ψησταριά που βοηθάει στο να καθαριστεί εύκολα η στάχτη, είναι βασική για τον ψήστη. Μπορεί τώρα να μην σε νοιάζει, αλλά μετά από μπάρμπεκιου με 38 βαθμούς, σίγουρα θα το εκτιμήσεις.
Πώς να επιλέξεις ψησταριά αερίου
Αρχικά η ένταση θερμότητας. Δέκα λεπτά είναι ο τυπικός χρόνος που περιμένουν οι άνθρωποι για να ξεκινήσουν το μαγείρεμα. Όσο πιο γρήγορη είναι η προθέρμανση, τόσο πιο γρήγορα θα ζεσταθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο για να μπορέσεις να ψήσεις το κρέας σου. Μετά είναι το ομοιόμορφο ψήσιμο. Μπορείς να ψήσεις μια μεγάλη μερίδα ταυτόχρονα; Η διατήρηση μέτριας θερμοκρασίας, είναι ο σταθερός χρόνος που χρειάζεται το κρέας στο κομμάτι του μαγειρέματος. Το έμμεσο μαγείρεμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μαγειρέψεις τα μεγάλα κομμάτια αργά και δίπλα από τη φωτιά, όχι πάνω από αυτήν, με το καπάκι κλειστό για να διατηρήσεις τη θερμότητα. Αν σου αρέσει να σερβίρεις ένα πιο ποικίλο μενού, από λουκάνικα μέχρι πανσέτες, κοτόπουλο και μπιφτέκια, χρειάζεσαι εύρος θερμοκρασίας σε ευέλικτη ψησταριά. Για παράδειγμα, να προσφέρεις υψηλή θερμότητα για μπριζόλες με σημάδια ψησίματος και χαμηλή θερμότητα ώστε να μην αρπάξουν τα παϊδάκια.
Τέλος η εγγύηση καυστήρα και η ασφάλεια. Οι καυστήρες είναι το εξάρτημα που αντικαθίσταται συχνότερα στις ψησταριές αερίου και διαρκούν από δύο έως 10 χρόνια. Επέλεξε ψησταριές με εγγύηση καυστήρα υψηλής ποιότητας και απέφυγε εκείνες που δεν έχουν καθόλου εγγύηση. Όσον αφορά την ασφάλεια, απέφυγε τις ψησταριές με αιχμηρές μεταλλικές γωνίες και άκρες. Βεβαιώσου πως όταν πιάνεις τις λαβές του καπακιού, τα χέρια σου δεν είναι πολύ κοντά στο ίδιο το καπάκι, το οποίο θα είναι ζεστό. Και παρόλο που κάποια αναζωπύρωση της φλόγας είναι φυσιολογική, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ των σχαρών και των καυστήρων, τόσο λιγότερες είναι οι αναζωπυρώσεις.
Πώς να επιλέξεις ψησταριά pellet
Τα pellet είναι ένα εναλλακτικό καύσιμο θέρμανσης που ανήκει στην κατηγορία των στερεών καυσίμων. Παράγονται από υπολείμματα ξύλου τα οποία συμπιέζονται με μια ειδική διαδικασία ξήρανσης για την απομάκρυνση όλης της υγρασίας. Έχουν κυλινδρικό σχήμα και απαιτούν ειδικές συσκευές για την καύση, από σόμπες μέχρι…ψησταριές.
Στα pellet κοιτάζουμε αρχικά το μέγεθος της χοάνης: Όσο μεγαλύτερη είναι η χοάνη, τόσο περισσότερο μπορεί να ψήσει η ψησταριά χωρίς να χρειάζεται να προστεθούν περισσότερα pellet. Μετά είναι το εύρος της θερμοκρασίας, γιατί εκτός από ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι ιδανικά και για κάπνισμα και δίνουν χαρακτηριστική γεύση στο φαγητό. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ψησταριές pellet γενικά δεν μπορούν να ζεσταθούν τόσο πολύ όσο οι καλύτερες ψησταριές αερίου, κάρβουνου και kamado. Η ζώνη ψησίματος είναι το επόμενο. Στις περισσότερες ψησταριές pellet, οι εκτροπείς θερμότητας στην επιφάνεια μαγειρέματος -για να αποτρέψουν τα εγκαύματα και τις αναφλέξεις- συχνά δυσκολεύουν το ψήσιμο. Μια ζώνη ψησίματος σάς επιτρέπει να αφαιρέσετε τον εκτροπέα θερμότητας, έτσι ώστε μεγάλα κομμάτια κρέατος όπως οι μπριζόλες να μπορούν να εκτίθονται άμεσα στη φλόγα. Ένας θερμοστάτης σάς επιτρέπει να ρυθμίζετε τη θερμότητα σε μια ακριβή θερμοκρασία—κάτι που δεν μπορείτε να κάνεις με ψησταριές αερίου ή κάρβουνου.
Διαβάστε ολόκληρη την ενότητα του Ratpack «BBQ MONTH» η οποία ανανεώνεται συνεχώς, κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα: