Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες ποικιλίες κρασιού στον κόσμο και φυσικά έχει τη δική του Παγκόσμια Ημέρα. Και είναι μία εξαιρετική αφορμή για να πιούμε ένα ωραίο ποτήρι Merlot. Πάμε να δούμε μερικές πληροφορίες για αυτή την εξαιρετική ποικιλία.
Κάθε χρόνο στις 7 Νοεμβρίου, οι λάτρεις του κρασιού σε όλο τον κόσμο ενώνονται για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Merlot. Ως μία από τις πιο ευγενείς και ευρέως καλλιεργούμενες ποικιλίες σταφυλιού στον κόσμο, το Merlot προσφέρει μια πληθώρα γεύσεων που κυμαίνονται από μαύρο κεράσι μέχρι νότες βανίλιας.
Η ευελιξία του στο pairing και τα απαλά χαρακτηριστικά του έχει κερδίσει πιστούς οπαδούς σε όλο τον κόσμό.
Το Merlot είναι μια ποικιλία που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή μεικτών και ποικιλιακών κρασιών στην οινοπαραγωγική περιοχή του Μπορντό. Το σταφύλι παρουσιάζει σκούρες μπλε αποχρώσεις και η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε διάφορα terroir και κλίματα το κατέστησε ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο.
5 wine bars για να βγεις στο κέντρο της Αθήνας
Merlot, ένα σταφύλι με μια σύντομη αλλά δύσκολη ιστορία
Το Merlot αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως σταφύλι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρασιού γύρω στον 18ο αιώνα σε έγγραφα που βρέθηκαν στην οινοπαραγωγική περιοχή του Μπορντό. Από την εμφάνισή του στον κόσμο της αμπελουργίας, το Merlot θεωρήθηκε ιδανικό για την παραγωγή εκλεκτών και κομψών κόκκινων κρασιών.
Καθώς η δημοτικότητά του αυξανόταν, το Merlot άρχισε να φυτεύεται ευρέως στην αριστερή όχθη της Gironde (ειδικά στο Médoc), αλλά το 1956, ένας παγετός κατέστρεψε τα αμπέλια Merlot σε όλη τη Γαλλία. Πολλά vintage Merlot χάθηκαν τη δεκαετία του 1960, αλλά οι Γάλλοι οινοποιοί αναφύτευσαν τα αμπέλια μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε οποιαδήποτε νέα φύτευση. Αυτό οφειλόταν στην αυξανόμενη δημοτικότητα του Merlot σε όλο τον κόσμο.
Ένα αξιοπερίεργο για το Merlot είναι η προέλευση του ονόματός του. Στην πραγματικότητα προέρχεται από τη λέξη «merle» ή «merlau», που και οι δύο σημαίνουν μαύρο πουλί στην τοπική διάλεκτο. Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για τη σχέση μεταξύ του ονόματος του κρασιού και του όρου για το κότσυφα, αλλά πιθανότατα οφείλεται στο εξαιρετικά σκούρο χρώμα της φλούδας του σταφυλιού Merlot.
Πώς απολαμβάνεται το Merlot;
Το Merlot είναι ένα κρασί μεσαίου έως γεμάτου σώματος, με μέτριες-υψηλές τανίνες, υψηλό ποσοστό αλκοόλ και μέτρια οξύτητα. Είναι γενικά ένα ξηρό κρασί που παρουσιάζει ένα φωτεινό χρώμα Bordeaux στο ποτήρι. Μπορούμε να πούμε ότι από άποψη σώματος και χρώματος, το κρασί Merlot βρίσκεται ανάμεσα στο Pinot Noir και το Syrah.
Οι κύριες γεύσεις που μπορείτε να αναγνωρίσετε σε σχεδόν κάθε κρασί Merlot είναι αυτές των δαμάσκηνων, των μαύρων κερασιών, του βατόμουρου, της μαύρης σταφίδας, της βανίλιας και της σοκολάτας. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Merlot είναι η απαλή επίγευση στον ουρανίσκο. Αυτά είναι τα βασικά και πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά του Merlot, αλλά ανάλογα με την περιοχή όπου οινοποιείται το Merlot, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα αρώματα και η ξηρότητα ή η απαλότητα του κρασιού μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα, τα κρασιά Merlot από τη Γαλλία, την Ιταλία ή τη Χιλή, χώρες με σχετικά δροσερό κλίμα, είναι πιο δομημένα σε σύγκριση με άλλα Merlot. Αυτά τα κρασιά είναι συνήθως πιο γήινα και μπορεί να έχουν παρόμοια γεύση με το Cabernet Sauvignon.
Το Merlot από την Καλιφόρνια, όπου το κλίμα είναι θερμότερο, τείνει να είναι πιο φρουτώδες και απαιτεί ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για να αποκτήσει περισσότερη δομή.
Merlot και φαγητό
Αν προτιμάς ένα παραδοσιακό Merlot δηλαδή από Μπορντό ταιριάζει ωραία με ένα ρατατούιγ ή ψητή γαλοπούλα. Οι σαλάτες, τα πικάντικα φαγητά και το λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο είναι καλές εναλλακτικές για να σερβίρετε μαζί με ένα ωραίο μπουκάλι Merlot.
Η Γαλλία είναι το νούμερο ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείς αν θέλεις να δοκιμάσεις κάποιο εντυπωσιακό Merlot, κυρίως επειδή η Γαλλία είναι η γενέτειρα αυτού του σταφυλιού. Οι δύο κύριες οινοπαραγωγικές περιοχές είναι το Μπορντό και το Λανγκεντόκ.
Ξινόμαυρο: Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις για τον βασιλιά των ερυθρών κρασιών
Μετά τη Γαλλία ακολουθεί η Ιταλία με την Καμπανία και στις οινοπαραγωγικές περιοχές της Τοσκάνης.
Τέλος, το Merlot καλλιεργείται ευρέως επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Χιλή, την Αυστραλία και την Αργεντινή. Είναι μια αρκετά παγκόσμια ποικιλία σταφυλιού που μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά κλίματα και συνθήκες που, με διαφορετικούς τρόπους, ενισχύουν διαφορετικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού.