Στο Ρέθυμνο γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη με την ψυχή τους

Ψήσε σπίτι ή βγες έξω σε ταβερνάκι, μην τη βγάλεις με σουβλάκια μόνος σου. Η πόλη της Κρήτης σου δείχνει το δρόμο.

 

Η Τσικνοπέμπτη είναι στην καρδιά μας, για τη χώρα μας είναι αυτό που λέμε «Μεγάλο γεγονός» και για αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να γιορτάζεται με τον τρόπο που της αξίζει. Αυτό που είθισται είναι να κλείνουμε τραπέζι σε ένα ταβερνάκι και να τρώμε κρέας -είναι όμως η ουσία αυτή; Στο Ρέθυμνο που μεγάλωσα, γιορτάζαμε την Τσικνοπέμπτη όλη την ημέρα και αυτό σήμαινε ότι είχε εκδηλώσεις από το πρωί  και ψησταριές έξω από κάθε μαγαζί σε όλη την Παλιά Πόλη. Και κάπου εδώ αισθάνομαι ότι έχει χαθεί η «μαγεία» της ημέρας.

Μαθήματα σωστής Τσικνοπέμπτης από έναν διθυραμβικό χασάπη

 

Πώς τη γιορτάζουμε

Προφανώς δεν μπορούμε να πάρουμε όλοι άδεια την Τσικνοπέμπτη για να πάμε για ψήσιμο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι μία πιο ιδιαίτερη ημέρα στο γραφείο και να υπάρχουν οι αντίστοιχες παραγγελίες και κυρίως το αίσθημα του εορτασμού. Όπως και να ’χει, το ζήτημα εδώ να υπάρξει μία ακόμη ημέρα για ξεγνοιασιά και χρόνο με αγαπημένους μας ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι ο σωστός εορτασμός θα έπρεπε να γίνεται όλη την ημέρα, όπως συμβαίνει στην Κρήτη.

Είτε στο σπίτι είτε σε μαγαζί είναι αυτό που λέμε η συγκέντρωση της παρέας. Πιστεύω, ότι είναι μίζερο να μην έχεις κανονίσει να γιορτάσεις με κάποιον τρόπο την Τσικνοπέμπτη. Όσα παρωχημένες και αν φαίνονται κάποιες καταστάσεις παραμένει μια ανοιχτή πρόσκληση για φαγητό με την παρέα και την οικογένεια. Το φαγητό μπαίνει στη μέση, έχουμε τον ψήστη ή τους ψήστες να ετοιμάζουν το κρέας και όλους τους άλλους να βοηθούν στις «εργασίες». Οπότε έχει νόημα η ημέρα, δεν είναι απλά ένα «πεταμένο» κρέας, είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία που ακολουθείται και που μας κάνει κοινωνούς. Αλλά και να έχεις κλείσει τραπέζι με την παρέα σε ένα κουτούκι ή σε μια ταβέρνα τότε και πάλι είναι ιδανική επιλογή  για να πας για διασκέδαση. Πάντα ότι θα μας ενώνει με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, θα είναι η πιο σωστή αφορμή. Εξάλλου, υπάρχει κάτι ωραιότερο από το να βγεις μικρό Σάββατο για παϊδάκια;  Απλά δώσε προσοχή στο ποιο μαγαζί θα επιλέξεις. 

 

Να συμφωνήσουμε πως το παϊδάκι ΔΕΝ θέλει μαχαιροπίρουνο;

Τι συμβολίζει η Τσικνοπέμπτη

Η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, λίγο πριν τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Και ουσιαστικά είναι μία ευκαιρία κατανάλωσης κρέατος με εορταστικό τρόπο πριν τη νηστεία. Γιορτάζεται την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί. Έτσι η Τσικνοπέμπτη θα μας θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως. Επίσης, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved