Η τρομοκρατία του σούσι απειλεί την παραδοσιακή ψαροφαγία στην Ιαπωνία

Οι εικόνες με τα πιάτα που περνούν μπροστά από τους πελάτες πάνω σε έναν κυλιόμενο διάδρομο σαν αποσκευές αεροδρομίου ίσως αποτελέσουν παρελθόν.

Αυτό το πράγμα που περνάει τα πιάτα μπροστά από τους πελάτες λέγεται kaitenzushi και είναι ένα σύμβολο της ιαπωνικής γαστρονομίας όσο είναι για εμάς η παπάρα στα πιάτα με ζουμάκι. Είναι ένας συνδυασμός ευκολίας στο σερβίρισμα, ιαπωνικής γκατζετομανίας, αλλά βοηθάει και στις πωλήσεις, αφού όσο και να προσπαθείς να αντισταθείς σε όσα λαχταριστά περνάνε από μπροστά σου, κάποια στιγμή θα λυγίσεις και θα πάρεις ένα πιάτο με σούσι ακόμα. Αλλά αυτός ο θεσμός απειλείται.

 

 

Ο λόγος δεν είναι άλλος από μία ακόμα viral ηλιθιότητα που πλασάρεται σαν challenge στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εν λόγω πρόκληση στην καφρίλα καλεί τους συμμετέχοντες να ρίξουν σάλιο, να γλείψουν, να τα ψεκάσουν με αντισηπτικό χεριών, να λούσουν με σάλτσα σόγιας ή γουασάμπι τα πιάτα που περνούν από μπροστά τους χωρίς να τα πάρουν για να τα φάνε ή ακόμα και να κλέψουν τα πιάτα που προορίζονται για άλλους. Φυσικά μετά ακολουθεί ποστάρισμα περηφάνιας για το κατόρθωμα και πνιχτά χάχανα σαν αυτά που είχαμε συνηθίσει μετά από βουτιές στη λάσπη του Κάστρου του Τακέσι. 

Όταν το σούσι και το σεβίτσε γίνονται μία ανερμάτιστη μόδα 

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται τρομοκρατία του σούσι στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και από τη μία προκαλεί πτώση στην πελατεία των παραδοσιακών αυτών μαγαζιών και από την άλλη πολλά μαγαζιά αναγκάζονται να πατήσουν μια παύση στους διαδρόμους και να γυρίσουν σε άλλες μεθόδους σερβιρίσματος. 

 

 

Το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο για μια βιομηχανία με τζίρο που ξεπερνά 5,4 δις δολάρια τον χρόνο, ενώ η βαϊραλιά του φαινομένου αρχίζει να ξεπερνά τα όρια των σουσάδικων με ταινία και να επεκτείνεται και σε άλλα εστιατόρια που αναγκάζονται να «κρύβουν» τα μπουκάλια με τις σάλτσες από τα τραπέζια και να τις παρέχουν μόνο κατόπιν αιτήματος από τους πελάτες σε μια προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου. 

Ξέρεις ποια είναι η ιδανική παρέα για το σούσι;

Οι περισσότεροι όμως ελπίζουν στη βραχυχρόνια αντοχή του virality στα social media, ειδικά στο TikTok όπου ανεβαίνουν όλες οι εφηβικές «απερισκεψίες» και πολύ σύντομα να σταματήσει αυτή η κακοποίηση ενός θεσμού άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιαπωνική παράδοση και να μην αφανιστεί για υγειονομικούς λόγους.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved