Πώς είναι να μην ξαναβρίσκεις ολοκληρωτικά την γεύση σου

Η παροσμία είναι ίσως ένας εχθρός που δεν είδαμε ότι θα μείνει μαζί με τον Covid-19.

Τη στιγμή που ο Covid-19 είναι ήδη κομμάτι της καθημερινότητάς μας, έχουμε αρχίσει ήδη να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα – και κακά τα ψέματα, κάποιοι από εμάς τον κατάλαβαν καλύτερα από άλλους.

Θυμηθείτε πόσο terra incognita ήταν όλα όσα βλέπαμε το 2020 και πώς τρία χρόνια αργότερα έχουμε ήδη συνηθίσει ό,τι ήρθε με τον ιό. Τις μάσκες, τον πυρετό, την καταρροή, το γεγονός ότι μπορεί πολύ εύκολα να κολλήσουμε ο ένας τον άλλο. Το σοκ που παραμένει ωστόσο, είναι η αοσμία. Γιατί ειδικά μέσα στην περίοδο της καραντίνας, αν είδαμε κάτι που πραγματικά μας ξενέρωνε, ήταν η απώλεια της γεύσης μας και της μυρωδιάς μας. Αυτή είναι η μόνη λέξη για να το περιγράψεις. Ξενέρωμα. Ξαφνικά το αγαπημένο σου φαγητό και το ποτό της επιλογής σου, απλά δεν είχε αξία. Και αυτό από ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο και μετά, ήταν πρόβλημα. Και παραμένει πρόβλημα.

 

 

Όλες αυτές οι παρενέργειες, αν μπορούμε να τις θέσουμε έτσι, είναι αποτέλεσμα αυτού που ονομάζουμε long-Covid. Δεν είναι πλέον κάποιο ευφυολόγημα που έχουμε κατασκευάσει οι ίδιοι για να το επεξηγήσουμε. Οι γιατροί μας ενημερώνουν με ακριβώς αυτόν τον όρο και πολλές φορές τους κοιτάζουμε σαν ηλίθιοι γιατί δεν ξέρουμε τι σημαίνει ακριβώς – και υπάρχουν συμπτώματα χειρότερα από την αοσμία. Στην τελευταία περίπτωση ωστόσο, έχουμε ανθρώπους που έχουν χάσει όσφρηση και γεύση από 48 ώρες μέχρι 10 μέρες. Όμως τώρα το ερευνητικό τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αναφέρει πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου γεύση και όσφρηση δεν επιστρέφουν για πάνω από ένα εξάμηνο. Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας ωστόσο αφού το 96% των περιπτώσεων έχουν ξαναβρεί γεύση και όσφρηση το πολύ σε ένα έτος. 

Τι πρέπει να προσέχει ένας άντρας για την υγεία του όσο μεγαλώνει;

Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως ένα σημαντικό σύνολο ανθρώπων που έχουν νοσήσει με Covid-19 και μάλιστα πάνω από μία φορά, δεν βρίσκουν ποτέ την όσφρηση ή την γεύση στο ίδιο ποσοστό. Στην Αμερική υπάρχει ειδική εξέταση για να δεις τι ακριβώς συμβαίνει και πόσα σήματα στέλνουν οι γευστικοί κάλυκες στον εγκέφαλο, αλλά όσοι νοσούν από το συγκεκριμένο γνωρίζουν ότι δυσκολεύονται σε πρακτικά πράγματα που δεν χρειάζονται να φτάσουν μέχρι τις γευσιγνωσίες. Δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το αγαπημένο τους σαμπουάν ή πρέπει να μυρίσουν δύο και τρεις φορές το φαγητό για να καταλάβουν τι τρώνε. Στο τέλος της ημέρας πάντως, η όποια μέθοδος ακολουθούν δουλεύει για εκείνους.

 

wines22 

Φυσικά δεν φαίνεται να είναι το ίδιο στις γευσιγνωσίες. Κρασιά και ποτά όπου οι νότες κρύβονται εκεί μέσα, εντοπίζονται πολύ δύσκολα προκαλώντας μία σειρά από προβλήματα που δεν περίμεναν οι γευσιγνώστες. διάσημος whisky expert, Blair Bowmanπέρασε την καραντίνα στο Εδιμβούργο βγαίνοντας για τα απολύτως απαραίτητα, έτσι ώστε να μην μπει στη διαδικασία να χάσει όσφρηση και γεύση. Όμως η παροσμία, το φαινόμενο που προκύπτει μετά, είναι ενδεχομένως μεγαλύτερο μπέρδεμα για όσους δουλεύουν στο χώρο του ποτού και της εστίασης και που γνωρίζουν ότι σε αυτές τις δουλειές ο χρόνος είναι χρήμα – και κάποιες δοκιμές απλά δεν μπορούν να περιμένουν. To πρόβλημα εδώ ωστόσο, είναι πως όταν δεν ανακάμπτεις στο 100%, ο οργανισμός σου συνηθίζει σε νέες μυρωδιές και σε στοιχεία που πλέον δεν μπορείς να εντοπίσεις. Για να το πούμε πιο απλά, είναι σαν να σου βάζει κάποιος ένα πιάτο με γεμιστά, αλλά να μην μπορείς να εντοπίσεις πλέον τον άνηθο ή την σταφίδα. Αυτό ουσιαστικά είναι μια ολοκαίνουργια πληροφορία για τον εγκέφαλο που, αν η παροσμία κρατήσει, θα πρέπει να την αποθηκεύσει εκ νέου. Δημιουργείται λοιπόν μία σύγχυση στα σήματα που δέχεται ο εγκέφαλος και οι ειδικοί σκέφτονται αν αυτό δημιουργήσει πρόβλημα και με τις αναμνήσεις μας – καθότι πολλές ενεργοποιούνται από τις μυρωδιές. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε.

Διάβασε επίσης: Το whisky του The Last of Us είναι εδώ και σε περιμένει να το εξερευνήσεις.

Όμως από ότι φαίνεται, η σταδιακή ανάκαμψη των αισθήσεων μας, θα πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητα. Άλλωστε εκτός από τους ειδικούς την χάνουν και οι καταναλωτές, που στο τέλος της ημέρας είναι αυτοί που καλούνται να αγοράσουν μια σειρά από προϊόντα και να γευτούν καλοδουλεμένα πιάτα σε εστιατόρια, gastropubs και καντίνες. Και το αποτέλεσμα είναι παντού το ίδιο. Οπότε η ανοσμία και η παροσμία όπως είναι γνωστές, δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί μετά από μία νόσο covid-19, αλλά σε κάθε περίπτωση δημιουργεί αυτή την αναστάτωση που σε επηρεάζει σε μία σειρά από τομείς στη ζωή σου.

 

 

Το χειρότερο είναι πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Και με τις όποιες αλλαγές φέρνει στην καθημερινότητά μας.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved