Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι η διασημότερη κουζίνα στον κόσμο;

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Και όχι, δεν είναι η ελληνική.

Η Ιταλική κουζίνα έχει εξελιχθεί και αλλάξει περισσότερο από όλες μέσα στους αιώνες. Εάν λάβεις υπ’ όψιν σου πως αυτό που εμείς λέμε σήμερα Ιταλία δημιουργήθηκε στην ουσία τα τέλη του 19ου αιώνα και η Ρώμη υπήρχε από την αρχαιότητα, μπορείς να καταλάβεις γιατί. Η Ιταλική κουζίνα προφανώς έχει τις ρίζες της από την αρχαιότητα, αν και βασικός παράγοντας γι’ αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ήταν η επιρροή από τους Άραβες, όταν εισέβαλαν στην Σικελία τον 9ο αιώνα, εισάγοντας τα άγνωστα μέχρι τότε φιστίκια και ρύζι.

Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που η ιταλική κουζίνα θεωρείται ως μία από τις γευστικότερες στον κόσμο. Και ο λόγος αυτός επεξηγεί και κατά μία έννοια την αδυναμία που της έχουμε και εμείς οι Έλληνες κάθε φορά που δαγκώνουμε ένα κομμάτι πίτσα ή καταπίνουμε μία μπουκιά από al dente ζυμαρικά.

Δεν ξαναβλέπω σειρά μέχρι να σκηνοθετήσει τη δική του ο Tarantino

 
 

Στη Σικελία φυσικά οφείλουμε και τα αγαπημένα μας μακαρόνια. Εκεί, καταγράφηκε η πρώτη αναφορά σε αυτά, το μακρινό 1154. Tον 12ο αιώνα ένας Νορμανδός βασιλιάς είδε ανθρώπους να φτιάχνουν κάτι σαν τα σημερινά μακαρόνια, χρησιμοποιώντας αλεύρι και νερό. Τότε τα ονόμαζαν “atriya”. Αργότερα μετονομάστηκαν σε “trii”, ένας όρος που χρησιμοποιείται ακόμα στην Νότια Ιταλία. Οι Νορμανδοί εισήγαγαν επίσης στους Ιταλούς τις κατσαρόλες.

Όμως η πραγματική αριστοτεχνία πηγάζει από αυτό που οι Ιταλοί ονομάζουν ‘‘cucina povera’’, οι γαστριμαργικές δημιουργίες που γεννήθηκαν στις κουζίνες των φτωχών γεωργών και των κτηνοτρόφων με ό,τι τους έδινε η γη. Αυτή η ιστορία συνέβη με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες που αναγκάστηκαν να ανακαλύψουν τις γευστικές ιδιότητες των λαχανικών, των σπόρων και των ριζών, δίνοντας το κάτι παραπάνω στα φαγητά. Και όλη αυτή η ιστορία, είχε ξεκινήσει πολύ πριν τα μπαχαρικά κάνουν την εμφάνιση τους από την Ασία.

 

 
 

Όπως είναι λογικό, οι περιοχές της Ιταλίας έχουν αρκετά διαφορετικές παραδόσεις μεταξύ τους όσον αφορά το φαγητό. Για παράδειγμα η Βόρεια Ιταλία είναι διάσημη για τα ριζότα, η κεντρική (Μπολόνια) για τα τορτελίνια και η Νότια για τις πίτσες και τις μακαρονάδες. Το ίδιο ισχύει και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Γενικά, η ιταλική κουζίνα έχει σχεδόν τα πάντα, από φρούτα, λαχανικά μέχρι κρέας και ψάρι. Αν και τα αγαπημένα των Ιταλών είναι με διαφορά η ντομάτα και το σκόρδο.

Εδώ θα δεις μερικά από τα κορυφαία Ιταλικά πιάτα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved