Glenturret: Το πιο παλιό distillery της Σκωτίας υπάρχει από το 1763

Κι όμως δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος. Η ιστορία του είναι τρομερά σημαντική.

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Hansjörg Wyss - συνιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea - αποφάσισε να αγοράσει μια μάρκα ουίσκι για την οποία λίγοι άνθρωποι εκτός Σκωτίας έχουν ακούσει.

Πώς θα οργανώσεις την απόλυτη tequila night στο σπίτι σου αυτό το καλοκαίρι

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν η αγάπη του για την ιστορία, το ίδιο πάθος που τον ενθάρρυνε να αγοράσει ένα οινοποιείο στο Sauternes που ονομάστηκε Premier Grand Cru από τον ίδιο τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

 

 
 

Το Glenturret, όπως ονομάζεται η σκωτσέζικη εταιρεία, τράβηξε το μάτι του επειδή είναι το παλαιότερο αποστακτήριο ουίσκι που λειτουργεί στη χώρα.

«Είναι αστείο, αλλά για πολλές δεκαετίες, καθώς οι παθιασμένοι του ουίσκι άρχισαν να εξετάζουν την ιστορία του, αρχίσαμε να χαρακτηριζόμαστε ως «οι παλαιότεροι», οπότε φτάσαμε στο σημείο όπου νιώσαμε ότι έπρεπε να αποδείξουμε ότι ο ισχυρισμός ήταν αληθινός», λέει ο διευθύνων σύμβουλος John Laurie.

 
 

Έτσι, η εταιρεία προσέλαβε έναν ιστορικό και εκείνος έσκαψε ανάμεσα σε μουχλιασμένα έγγραφα της εταιρίας και σε σκονισμένα αρχεία του Εδιμβούργου. Τελικά, βρήκε ένα που χρονολογούσε το The Glenturret τουλάχιστον στο 1763.

«Δεν τολμήσαμε να κοιτάξουμε πιο πίσω γιατί τότε η τεκμηρίωση είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί», λέει η Laurie. «Είναι θεματοφύλακας μιας στιγμής στο χρόνο, ότι είμαστε μέρος μιας πολύ μακράς διαδικασίας.

 

 
 

Η έρευνα έφερε όντως μερικές ενδιαφέρουσες ιστορίες, από ζητήματα που αφορούσαν την εξασφάλιση δικαιωμάτων νερού μέχρι παλιούς υπαλλήλους που πέθαναν από αναθυμιάσεις CO2.

«Η ιστορίας δίνει χρώμα σε όλα», λέει η Laurie. «Σε κάνει να σκέφτεσαι πώς αυτοί οι άνθρωποι περπάτησαν μέσα από τα δωμάτια που περπατάς τώρα».

Το ότι το Glenturret έχει χαθεί στη σκιά για γενιές είναι σαφές. Το αποστακτήριο είναι μικρής παρτίδας έχει φτιάξει μόνο περίπου 2.000 θήκες με το όνομά του - πολύ λίγες από τις οποίες έφτασαν στις ΗΠΑ - με πάνω από το ήμισυ της παραγωγής του να το κάνει το Famous Grouse.

Το αποστακτήριο του έγινε ακόμη μια «εμπειρία επισκεπτών» του Famous Grouse. Όπως σημειώνει ο Laurie, «Η επωνυμία Glenturret καλύφθηκε αποτελεσματικά».



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved