To John Collins έχει κάτι να πει σε όσους δεν πίνουν ουίσκι το καλοκαίρι

Μια παραλλαγή του υπεκλασικού Tom Collins δείχνει ότι ο τρόπος και όχι το ίδιο το ποτό είναι αυτό που καθορίζει την εποχικότητά του.

Όπως κάθε καλή ιστορία πίσω από την εφεύρεση ενός cocktail, έτσι και για τον Tom Collins, οι ιστορίες πίσω από την καταγωγή του είναι πολλές και αντιφατικές. Ειδικά στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει καν ομόνοια στο όνομα του cocktail με τις αναφορές να χωρίζονται σε Tom Collins, Jim Collins και John Collins. Δεν υπάρχει καν σύμπνοια για την αλκοολική βάση με το gin και το genever παρότι συγγενικά ποτά, να μην θεωρούνται το ίδιο. 

Τι θα λέγατε για ένα λίγο πιο εξωτικό Manhattan;

Για την οικονομία της συζήτησης ας το βαφτίσουμε σκέτο Collins, σαν να το φωνάζαμε στον στρατό με το επιθετό του. Πράγματι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η καταγωγή του Tom Collins γιατί παρά τη βρετανική καταγωγή του απέκτησε παγκόσμια φήμη μόνο κατά την Ποτοαπαγόρευση ως ένας ακόμα τρόπος για να κάνει λίγο πιο εύγευστα τα «πετρέλαια» που σέρβιραν τότε. 

 

 

Ο θρύλος αναφέρει πως μια εκδοχή του Collins με ουίσκι είναι παλαιότερη της πιο γνωστής βερσιόν που ξέρουμε σαν Tom Collins, και είναι γνωστή ως John Collins, αλλά αυτή με το ουίσκι και όχι το John Collins με το genever. Σε αυτό το σημείο μάλλον έχετε ήδη μπερδευτεί και πρέπει να επιστρέψουμε στον πυρήνα αυτού που είναι ένα Collins και αυτό δεν είναι βασικό αλκοολούχο ποτό, αλλά τα υπόλοιπα υλικά.

Ποιος είπε ότι το Old Fashioned γίνεται μόνο με ουίσκι;

Ο συνδυασμός λεμόνι, σιρόπι και σόδα είναι αυτός που κάνει το Collins, ένας ευχάριστος δροσιστικός συνδυασμός που δεν κατάφερε να κάνει λίγο πιο πόσιμα τα ποτά της Ποτοαπαγόρευσης, αλλά και πιο δροσιστικά. Είναι τέτοια η αναψυκτική δράση αυτού του συνδυασμού που καταφέρνει να σπάει ακόμα και τη «ζεστασιά» ενός ουίσκι ενώ ταυτόχρονα συγκρατεί όλα τα ενδιαφέροντα αρώματα και γεύσεις από το προφίλ του. 

 

 

Λόγω αμερικανικής δημοφιλίας το bourbon είναι πιο σύνηθες, αλλά και τα σκωτσέζικα είναι εξίσου ταιριαστά σε ένα John Collins. Μέσα σε ένα shaker με άφθονο πάγο ρίξε 120ml ουίσκι, 60ml χυμό λεμονιού και από μισό ως ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλεις το τελικό αποτέλεσμα. Χτύπα καλά, και στράγγιξε το μίγμα σε ένα ποτήρι Collins (μέχρι και στο ποτήρι έδωσε το όνομά του) γεμάτο πάγο και απογέμισε με τη σόδα. Φέτες πορτοκαλιού και maraschino είναι ωραίες πινελιές, αλλά δεν χρειάζεται να σε αγχώνουν όταν το φτιάχνεις σπίτι. Στην τελική έχεις βερσιόν του Old Fashioned προσαρμοσμένη για ένα χαλαρό καλοκαιρινό απόγευμα στο μπαλκόνι, και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην στερηθείς κανένα μήνα του χρόνου το αγαπημένο σου ουίσκι. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved