Έρευνα: Τι τρώνε τελικά όσοι δεν θέλουν να πάθουν άνοια σε νεαρή ηλικία;

Η τροφή που θα σε κάνει πάντα να έχεις τα λογικά σου.

Μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση ψαριού και τον μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης αγγειακών προβλημάτων που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο βρήκαν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη – Ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα;

Η έλλειψη ροής αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αλλοίωση. Το τραύμα αναφέρεται ως «σιωπηλό», εάν αναπτύχθηκε σε κάποιον που δεν είχε ένα αναγνωρισμένο εγκεφαλικό ή μια παροδική ισχαιμική επίθεση, αποκαλούμενη και μίνι-εγκεφαλικό.

Ερευνητές στη Γαλλία βρήκαν μία σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ψαριού και τον χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αγγειακή άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bordeaux ανέλυσαν δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη για τη σχέση ανάμεσα στις αγγειακές παθήσεις και την άνοια και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο Neurology. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν αξονικές τομογραφίες 1.623 ανθρώπων άνω των 65 ετών χωρίς ιατρικό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή άνοιας. Επίσης, κάλεσαν τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

 

 
 

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, σύμφωνα με τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν ψάρι: λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, περίπου μία φορά την εβδομάδα, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα ή πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό των σημαδιών αγγειοπάθειας ανάμεσα στους ανθρώπους της κάθε ομάδας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Neurology, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που τρέφονταν τουλάχιστον τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα με τόνο και άλλα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κινδύνευαν σχεδόν 26% λιγότερο από τους άλλους από τα λεγόμενα «σιωπηλά» τραύματα του εγκεφάλου, που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της γνωστικής ικανότητας και το αγγειακό εγκεφαλικό.

 

 
 

Τα «σιωπηλά» τραύματα εγκεφάλου είναι πολύ συνηθισμένα στους ηλικιωμένους και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σκέψης, απώλεια μνήμης και εγκεφαλικό. Εκτός από τον τόνο, ο σολομός, το σκουμπρί, οι ρέγγες, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες είναι όλα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Δες εδώ γιατί πρέπει να τρως πολύ ψάρι:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved