Βασικά λάθη που προκαλούν μυϊκούς τραυματισμούς

Το νου σου, γιατί, ακόμα και αν είσαι πολύ fit, παντού υπάρχουν κακοτοπιές.

«Γυμνάσου παιδί μου να γλιτώσεις τραυματισμούς» συνηθίσαμε να ακούμε και το ρίξαμε στο τρέξιμο. Αυτό το ρητό όμως, όσο σωστό και αν ακούγεται, δεν επιβεβαιώνεται πάντα. Η γυμναστική εκτός από κόπο θέλει και τρόπο, και οι περιπτώσεις που κρύβουν κινδύνους είναι είναι πολύ περισσότερες από όσες νόμιζες.

Γι΄αυτό λοιπόν σου δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές ώστε να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

Μην τρέχεις μόνο, κάνε κι άλλα

Τρέχεις σε καθημερινή βάση και η αντοχή σου είναι φοβερή. Κάποια στιγμή όμως που θα πιάσουν και λίγο τα κρύα θα νιώσεις έναν πόνο στο γόνατο, άλλον έναν στη φτέρνα και μετά «άντε γεια». Μήπως λοιπόν η προπόνηση θα έπρεπε να είναι πιο «γεμάτη»;

Αν τρέχεις μόνο το μόνο που καταφέρνεις είναι να προκαλείς ανισορροπία στο υπόλοιπο σώμα σου καθώς οι μύες σου ατροφούν και σταδιακά θα δεις μεγάλα προβλήματα ακόμα και στο βάδισμά σου.

Ξεχνάς να αφήσεις το πιρούνι κάτω

Έχε υπ' όψιν ότι τα γόνατά σου κουβαλούν όλο το βάρος του σώματός σου όταν τρέχεις, οπότε αν δεν φροντίζεις να διατηρείς το σωστό αριθμό κιλών, είναι βέβαιο ότι η αντίστροφη μέτρησή τους έχει αρχίσει και ο τραυματισμός θα σου χτυπήσει την πόρτα.

Ο σκελετός σου μπορεί να αντέξει την πίεση, αλλά να ξέρεις πως η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι μακριά. Έρευνα μάλιστα έδειξε ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν πάνω από 40% πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού στην επιγονατίδα. Μήπως να αδυνάτιζες λίγο;

Βάλε τις διατάσεις στο πρόγραμμά σου...

Καλή και η γυμναστική αλλά ακόμα καλύτερο να μπορείς να έχεις μαζί και ευλυγισία. Οι μύες χρειάζονται τέντωμα πριν και μετά την άσκηση και αυτό είναι κάτι που το συνειδητοποιεί κανείς όσο μεγαλώνει. Αν δεν βάλεις τις διατάσεις στο πρόγραμμά σου, πολύ σύντομα θα βρεθείς στην άβολη θέση που θα ομολογήσεις «δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου».

...Όμως μην το παρακάνεις

Είπαμε να κάνεις διατάσεις, μην υπερβάλεις όμως. Ειδικά αν οι μύες σου δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοια ένταση, τότε κινδυνεύεις άμεσα με θλάση.

Κοίτα, αν θες να το ρίξεις στις διατάσεις γιατί, ας πούμε, ντρέπεσαι να πας να κάνεις γίογκα ώστε να δεις τα ίδια αποτελέσματα,  ο σκοπός σου είναι να γλιτώσεις τη γιόγκα, οκ, ναι, μπορώ να πω ότι κάπως σε καταλαβαίνω. Κάπως όμως. Σε κάθε περίπτωση, δύο πράγματα πρέπει να σκεφτείς, πριν ξεκινήσεις να κάνεις ασκήσεις λες και προπονείσαι για να γίνεις ακροβάτης στο «Τσίρκο του Ήλιου». Πρώτον,  πόσο θα αντέξουν οι μύες σου αυτό το βάσανο. Δεύτερον, πόσο αξίζει όλο αυτό. Μεταξύ μας, κανείς δεν θα εντυπωσιαστεί που πήγες να κάνεις σπαγγάτο και... σκίστηκες στα δύο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved