Καλύτερα να πίνεις ΛΙΓΟ πολλές φορές, παρά ΠΟΛΥ μία φορά

Ένα κείμενο ταμάμ hangover του ΣΚ.

Βγήκες με τους φίλους σου. Για ένα χαλαρό ποτάκι, είπες. Και την επόμενη μέρα το πρωί προσπαθούσες να θυμηθείς πώς ακριβώς κατάφερες να φτάσεις σπίτι και να βρεθείς στο κρεβάτι αφού το τελευταίο πράγμα που θυμάσαι είναι εσένα και τους κολλητούς να χορεύετε μακαρένα, και εκείνη την ώρα ερχόταν από μακριά ένας ακόμα δίσκος με σφηνάκια για εσάς.

Μέθυσες, έγινες γκολ, χώμα, λιώμα, λιάρδα, κόκαλο, μπαούλο. Πες το όπως θες.

Αν όμως μάθεις τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό όταν καταναλώνεις τέτοιες ποσότητες αλκοόλ, ίσως την επόμενη φορά να είσαι πιο φειδωλός. Εξάλλου (*παίρνει ύφος συνετού γέροντος*), μην ξεχνάς ότι όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο δύσκολα ο οργανισμός συνέρχεται από το hang over. Γνωστά αυτά, τα έχει γράψει και ο Ρητινιώτης όταν σου μιλούσε για τις αλλαγές μετά τα 30.

Βρέθηκε λοιπόν ένας καλός άνθρωπος, ο Τζον Κάλεν, ερευνητής και επίκουρος καθηγητής στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, που θέλησε να κάνει «δεκαρικάκια» τα όσα κακά παθαίνει το σώμα και το μυαλό σου όχι όταν πίνεις –σκέτο- αλλά όταν πίνεις όλο το Βόσπορο, συνεχίζεις με Αιγαίο και σβήνεις με Λιβυκό Πέλαγος.

 

Η μεγάλη ζημιά δεν προκαλείται από το αλκοόλ

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, ωστόσο το ίδιο το αλκοόλ δεν είναι από μόνο του επαρκής αιτία για όσα συμβαίνουν στον οργανισμό σου. Η αιτία είναι η αυξημένη παραγωγής ακεταλδεΰδης από το συκώτι σου. Το συκώτι μπορεί να επεξεργάζεται μη υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, που πάει να πει ότι εμποδίζει την ακεταλδεΰδη να περάσει στο αίμα. Όταν χάνεις την μπάλα όμως, το ίδιο παθαίνει και το συκώτι σου. Η ακεταλδεΰδη διαχέεται στο αίμα και έτσι φτάνει στον εγκέφαλο, στην καρδιά και στο στομάχι σου, προξενώντας ναυτία, πονοκέφαλο, υψηλούς καρδιακούς παλμούς και όλα αυτά τα ωραία που νιώθεις όταν έχεις hangover.

famous drinking scenes in movies Leaving Las Vegas Nicolas Cage 720x480 inline

Μιλώντας για hangover, ο Κάλεν υποστηρίζει ότι ακόμα οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν επακριβώς όλα τα αίτια που το προκαλούν. Παρόλα αυτά, επισημαίνει πως η ακεταλδεΰδη είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει καθοριστική συμβολή.

Ποτέ δύο μεθύσια στη σειρά

Ο οργανισμός χρειάζεται πολλές ώρες ή ακόμα και μέρες για να επανέλθει και να αποβάλλει την ακεταλδεΰδη, ενώ το συκώτι προσπαθεί να συνέλθει από την ποσότητα αλκοόλ που είχε να αντιμετωπίσει. Μπορείς επομένως να εικάσεις εύκολα ότι η αντίδραση του δεν θα είναι και η καλύτερη δυνατή αν μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες το ρίξεις στο ρινγκ να αντιμετωπίσει ξανά το θηρίο.Η εικόνα θα είναι σαν να βλέπεις ένα μποξέρ που ενώ έχει βγει νοκ άουτ, να σηκώνεται στη συνέχεια όρθιος και παραπαίοντας να μένει μέσα στο ρινγκ και να του λένε ότι θα πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα.

old school

Δεν είναι μόνο ότι θα έχεις δύο φορές που ζόρικο hangover, αλλά αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες για άλλους ακόμα πιο σοβαρούς κινδύνους (και ανάμεσα σε αυτούς δεν συγκαταλέγεται το να στείλεις μεθυσμένος μήνυμα στην πρώην), όπως αδυναμία λήψης αποφάσεων, κενά μνήμης, διάσπαση προσοχής. Σημείωσε και μερικά ακόμα: παθήσεις στο ήπαρ, καρδιοπάθεια, εμφράγματα.

Επομένως, καλύτερα να πίνεις λίγο πολλές φορές, παρά πολύ μία φορά. Προφανώς, θα υπάρξουν περιπτώσεις που δεν θα μπορέσεις να το αποφύγεις, όπως στο μπάτσελορ του κολλητού σου. Τουλάχιστον, φρόντισε να μην επαναλάβεις την κραιπάλη την αμέσως επόμενη ημέρα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved