«Λερώνει» ο καφές τα δόντια;

Η επιστημονική απάντηση δεν θα σου αρέσει καθόλου, αλλά υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσεις.

Καφές. Μία λέξη, δεκάδες συναισθήματα. Έχουν γραφτεί, γράφονται και θα γραφτούν εκατομμύρια κείμενα που υμνούν τον μαγικό κόσμο του καφέ. Ωστόσο, όσο υπέροχος και να είναι αυτός ο κόσμος δεν σημαίνει πως δεν «κρύβει» παγίδες, όπως τους λεκέδες που αφήνει στα δόντια. Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Η αγαπημένη συνήθεια του πλανήτη

Γενικά, υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί για τον καφέ και αναφέρονται στο πόσο ευεργετικός είναι για την υγεία. Μια μελέτη του 2021 επισήμαινε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας. Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε την ίδια χρονιά επεσήμαινε ότι η κατανάλωση καφέ ενδεχομένως να μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας. Όπως και να ‘χει μιλάμε για την πιο δημοφιλή συνήθεια του πλανήτη. Και από εκεί και πέρα μπαίνει και το ερώτημα «πόσους καφέδες πίνεις την ημέρα». Τι σημαίνει, όμως αυτό για τα δόντια σου;

Μία νέα έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που φοβόμασταν για τον καφέ

Ο καφές έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με αποχρωματισμό και λεκέδες στα δόντια και από ότι φαίνεται είναι η αλήθεια, όπως αναφέρουν οδοντίατροι στο themanual.com. Ειδικότερα, ο καφές είναι πολύ όξινος, το οποίο μπορεί στην πραγματικότητα να αποδυναμώσει τα δόντια με την πάροδο του χρόνου κάνοντάς τα πιο ευαίσθητα. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου και μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό των δοντιών και ευαισθησία ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τερηδόνας. Η τακτική κατανάλωση καφέ χαλάει το λευκό των δοντιών μας και σταδιακά κάνει τα δόντια πιο κίτρινα.

 

 

Bούρτσισμα

Θα πρέπει να περιμένεις περίπου 30 έως 60 λεπτά. Μπορεί να νομίζεις ότι το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ θα σε βοηθήσει να προστατέψεις την οδοντοστοιχία σου, ωστόσο μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Θα επιδεινωθούν οι επιπτώσεις της οξύτητας εάν τα βουρτσίζεις πολύ γρήγορα επειδή θα απλώσεις το οξύ γύρω. Αν βάλεις ζάχαρη στον καφέ, θα το απλώσεις κι αυτό, επιταχύνοντας την τερηδόνα. Μόλις περάσουν τα 30 έως 60 λεπτά το βούρτσισμα θα είναι ασφαλές και θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων διάβρωσης και τερηδόνας.

Τελικά ο καφές κάνει περισσότερο κακό ή καλό στον οργανισμό σου;

Tips

Είναι υπερβολή τώρα να κόψουμε τον καφέ, όμως υπάρχουν πράγματα να κάνεις:
Νεράκι, πιες νεράκι. Το ξέπλυμα του στόματός σου με νερό θα σε βοηθήσει να ξεπλύνεις τυχόν υπολείμματα καφέ και θα μειώσει τον χρόνο που οι χρωστικές του καφέ έρχονται σε άμεση επαφή με τα δόντια σου.

 

 

Βάλε γάλα. Όσο πιο ελαφρύς είναι ο καφές, τόσο λιγότερος ο λεκές, επομένως το γάλα βοηθάει. Το γάλα χρησιμεύει ως αραιωτικό και θα μειώσει τη συγκέντρωση των χρωστικών του καφέ που έρχονται σε επαφή με τα δόντια σου.

Πρέπει να έχεις καλή και σωστή υγιεινή, η οποία περιλαμβάνει το βούρτσισμα και το νήμα των δοντιών σου τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και τακτικούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς, που συνήθως γίνονται ανά έξι μήνες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved