Ποιον γιατρό πρέπει να επισκεφτεί ένας άντρας και πότε

Οι περιοδικές επισκέψεις σε συγκεκριμένους γιατρούς θα σε σώσουν από μεγαλύτερους μπελάδες.

Είναι γνωστή η φοβία που έχουν οι άντρες με τους γιατρούς και τα νοσοκομεία γιατί ως γνωστόν οι άντρες δεν αρρωσταίνουν, εκτός από το ότι δεν κλαίνε. Είναι ένα στερεότυπο που ευτυχώς αρχίζει και εξασθενεί και είναι αυτό που για χρόνια ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής που έχουν οι άντρες έναντι των γυναικών. 

Εκτός από τον αναιτιολόγητο φόβο, υπάρχει και η άγνοια. Πολλές φορές δεν ξέρουμε αν η ενόχληση που νιώθουμε είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξει ένας γιατρός ή ακόμα και το ποια είναι η κατάλληλη ειδικότητα στην οποία πρέπει να αποταθούμε. Στη συνέχεια θα δούμε τις κυριότερες ενδείξεις που δίνει το σώμα μας για να μας κάνει να καταλάβουμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε την ιατρική συμβουλή και θεραπεία. Γενικά όμως δεν πρέπει να ντρεπόμαστε ότι αυτό που νιώθουμε μπορεί να μην χρήζει ιατρικής γνωμάτευσης. Κάθε αλλαγή που νιώθουμε, ακόμα κι αν δεν είναι επώδυνη ή δυσάρεστη, μπορεί να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας και καλό είναι να το κοιτάμε.

 

 

Οδοντίατρος

Είναι το πιο συχνό ραντεβού μας και αυτό που δεν πρέπει να περιμένει κάποια ηλικία ή κάποιο σύμπτωμα. Υπό κανονικές συνθήκες κάθε 6 μήνες πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για καθαρισμό πέτρας και πλάκας και γενικό έλεγχο. Ξέρουμε ότι είναι μια επώδυνη επίσκεψη, που μπορεί να γίνει λιγότερο επώδυνη με προσεκτική φροντίδα, αλλά πρέπει να γίνει. Ο καλύτερος τρόπος να μην το αμελούμε είναι να κλείνουμε το επόμενο ραντεβού αμέσως μετά την επίσκεψη και φυσικά να μην περιμένουμε να γίνει πραγματικά επώδυνη οποιαδήποτε ενόχληση στο μεσοδιάστημα.

Δερματολόγος

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και η μοναδική ασπίδα που έχουμε απέναντι στο αφιλόξενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Γι’αυτό χρειάζεται φροντίδα και περιοδικό έλεγχο. Μία φορά τον χρόνο καλό είναι να επισκεπτόμαστε δερματολόγο για ένα τσεκάρισμα, ακόμα κι αν δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι περίεργο. Ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια και ο καρκίνος του δέρματος παραμονεύει, ο έλεγχος των ελιών πρέπει να είναι συχνός, ενώ οι έντονες εξάρσεις της ακμής πρέπει να παρακολουθούνται από δερματολόγο γιατί μπορεί να κρύβουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.  

 

 

Ουρολόγος

Πριν από κάθε ενόχληση ή σύμπτωμα, όλοι οι άντρες πρέπει να κάνουν την πρώτη τους επίσκεψη προστάτη μολις φτάσουν στην ηλικία των 40 ετών. Από τα 40 και μετά η επίσκεψη πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο κι αυτο γιατί ενώ ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός στους άντρες, είναι και πιο εύκολα ιάσιμος αν γίνει έγκαιρη διάγνωση. Εκτός από αυτό, μια επίσκεψη στον ουρολόγο είναι επιβεβλημένη σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο θέμα με την ούρηση. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό με ψυχολογικές διαστάσεις, ο ουρολόγος μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας σε κάθε ηλικία.

Καρδιολόγος

Το πόσο σημαντική είναι η καρδιά σου, μάλλον το ξέρεις ήδη, αλλά αυτό που μάλλον δεν ξέρεις είναι ότι πρέπει να την ελέγχεις κάθε 2-3 χρόνια ακόμα κι αν δεν έχεις κάποια προδιάθεση ή οικογενειακό ιστορικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να πηγαίνεις σε καρδιολόγο κάθε 6 μήνες. Οι καρδιολογικές εξετάσεις είναι πολύ χρήσιμες, όχι μόνο για την υγεία της καρδιάς που είναι ανεκτίμητη, αλλά και γιατί σε σκανάρουν ολόκληρο αποκαλύπτωντας παράπλευρα προβλήματα υγείας. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved