Πώς θα χτίσεις μυϊκή μάζα με τον πιο ασφαλή τρόπο

Οι τραυματισμοί παραμονεύουν, όμως δεν είναι τα μοναδικά εμπόδια στην προσπάθειά σου.

Σχεδόν όλοι όσοι παίρνουν την απόφαση να «γεμίσουν» λίγο το σώμα τους, σκέφτονται κυρίως το πόσο θα αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα και κυρίως το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό. Είναι μέχρι να τους προσγειώσει ο γυμναστής τους και να μάθουν ότι η ασφάλεια είναι το πρώτο που πρέπει να προσέξουν. Δεν είναι μόνο το πώς θα μεταχειριστείς τα βάρη και τα υπόλοιπα όργανα. Από τη διατροφή και τα συμπληρώματά της υπάρχουν μια σειρά από πράγμα που πρέπει να σκέφτεσαι πριν από όλα την ασφάλεια. Κι αν ακόμα νιώθεις ατρόμητος, σκέψου το εξής, ο ασφαλής τρόπος είναι και ο πιο γρήγορος τρόπος.

Οι τραυματισμοί είναι ο Νο1 κίνδυνος και για να τον αποφύγεις πρέπει πάντα να έχεις τη συμβουλή ενός γυμναστή σε κάθε σου άσκηση. Ειδικά αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία με τα βάρη μην το σκεφτείς καθόλου να κάνεις του κεφαλιού σου. Το πιο συχνό φαινόμενο σε όσους βιάζονται είναι να προσπαθούν να «σηκώσουν» περισσότερα από όσα μπορούν και να προσπαθούν να κάνουν skip στην προοδευτική πίεση που ασκούν στις διάφορες μυϊκές ομάδες. Ένα άλλο ολέθριο λάθος είναι η παράλειψη του ζεστάματος, αλλά και το cooling down. Επειδή δεν ζορίζεσαι με βάρη σε αυτές τις φάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν γυμνάζεσαι κι όλας. 

 

 

Η διατροφή παίζει έτσι κι αλλιώς σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής κι έναν ακόμα σημαντικότερο όταν στόχος σου είναι να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα. Η τροφή είναι αυτή που θα μετατραπεί σε μύες και η επιλογή της είναι σοβαρή υπόθεση. Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, πρέπει να υπολογίσεις αρχικά τις θερμίδες που χρειάζεσαι. Ένας λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει το ίδιο εύκολα τόσο σε αύξηση, όσο και σε απώλεια βάρους και κανένα από τα δύο δεν είναι επιθυμητό στη φάση της μυϊκής ανάπτυξης. Εκτός από τους ειδικούς, υπάρχουν και online εργαλεία όπου συμπληρώνεις την ηλικία, το βάρος και τους ρυθμούς άσκησης για να σου βγάλουν τις θερμίδες που χρειάζεσαι κάθε μέρα.

Για να δεις ορατά κέρδη στο σώμα σου πρέπει να έχεις μια προπόνηση που να δίνει την ευκαιρία στο σώμα σου για αποθεραπεία και ανάπαυση. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να πιέζεις το σώμα σου με πολλά βάρη για δύο μέρες σερί. Η μέρα-παραμέρα έντονη προπόνηση είναι προτιμότερη. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάς την cardio. 

Τα οφέλη μιας καλής cardio άσκησης είναι πολλαπλά. Η cardio βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Αν συνδυαστεί και με ασκήσεις αποθεραπείας των μυών, τότε έχουμε μια ακόμα βοήθεια στη διαδικασία της μυϊκής ανάπτυξης. 

 

 

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που πολλοί δυσκολεύονται με την αύξηση της μυϊκής μάζας είναι το γεγονός ότι αυτή έρχεται πιο δύσκολα σε αυτούς που είναι ήδη σε καλή φυσική κατάσταση. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό να συμβαίνει. Τα παραπάνω κιλά και η πλαδαρότητα είναι καύσιμο για να την ανάπτυξη των μυών και γι’αυτό οι αρχάριοι βλέπουν πιο γρήγορα ορατά αποτελέσματα. 

Είναι προφανές ότι η ασφαλής αύξηση της μυϊκής μάζας είναι μια διαδικασία που θέλει υπομονή και αυταπάρνηση. Δεν έχει και τόση σημασία το αν θα διαλέξεις ένα personal πρόγραμμα ή το κλασικό γυμναστήριο. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα ή θεωρείς ότι αξίζει τα λεφτά σου και μείνε πιστός στο πλάνο. Εκτός από υπομονή δώσε στις μυϊκές ομάδες την προσοχή που αξίζει σε κάθε μία ξεχωριστά και μην ξεχνάς να έχεις μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.    

 

  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved