Τι είναι το “Nocebo” και γιατί απειλεί τη γυμναστική σου

Υποτίθεται ότι το smartwatch σε βοηθάει στην άσκηση, ή μήπως όχι;

Πολλοί είναι αυτοί που χάρη στην τεχνολογία έχουν βρει εκείνο το μικρό κίνητρο που ήθελαν για να τους σηκώσει από τον καναπέ. Όπως και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων, η συνδεσιμότητα των φορητών συσκευών και η πληροφόρηση που παρέχουν είναι ένας ενσωματωμένος personal trainer στο χέρι μας. 

Άνα πάσα στιγμή ελέγχουμε σφυγμό, θερμίδες, βλέπουμε πόσο μακριά είμαστε από τον όποιο στόχο και το κυριότερο, αν για μια στιγμή τεμπελιάσουμε μας τσιγκλάει να μπούμε και πάλι στις ράγες τις άσκησης. Εκεί ακριβώς κρύβεται και μια μικρή παγίδα που λέγεται nocebo.

 

 

Έχει κι αυτό λατινικό ρίζα όπως το placebo και σημαίνει αυτοτραυματίζομαι. Εντελώς συμπτωματικα λειτουργεί περίπου σαν αυθυποβολή. Ο αλγόριθμος που φτιάχνουν όλα αυτά τα apps σε ωθούν να πας ένα βήμα παραπέρα και αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος τους και καλά κάνουν. Όμως η τεχνητή νοημοσύνη τους δεν είναι τόσο έξυπνη όσο νομίζουμε. Το ένα βήμα παραπέρα που μας καλεί να κάνουμε το κινητό μας ή το smartwatch πολλές φορές δεν αφήνει το σώμα μας να κάνει σωστή αποθεραπεία. Προτρέχει και μας βάζει στην πρίζα πολύ νωρίτερα από ότι θα έπρεπε σαν επιλοχίας που γκαρίζει πάνω από το αυτί σου που σου λέει να φας πιο γρήγορα.

 

 

Στο πλαίσιο μιας ρουτίνας άσκησης είναι δύσκολο να καταλάβεις το microbullying που σου ασκεί η κατα τα λοιπά έξυπνη συσκευή σου. Είναι πιο αντιληπτό το κακό που σου κάνει σε μια περίοδο ανάπαυλας που ξεφεύγεις από την καθημερινότητά σου. Για παράδειγμα στις γιορτές, τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα και το καλοκαίρι όταν είσαι σε διακοπές. Οι διακοπές δεν είναι μόνο από τη δουλειά, αλλά και από ό,τι άλλο έχεις στους καθημερινούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Το nocebo θα χτυπήσει με τη μορφή ενός notification κι εκεί που είσαι με το μελομακάρονο στο χέρι ή την κουτσομούρα στο πηρούνι θα σου πει με ελάχιστα κομψό τρόπο ότι είσαι ένα οκνηρό γουρούνι για να σε γεμίσει τύψεις και ενοχές. 

 

 

Από τη στιγμή που δεν κάνεις πρωταθλητισμό, το nocebo κάνει κακό στο σώμα και το μυαλό σου. Στο σώμα είναι είναι εύκολο να καταλάβεις το κακό που σου κάνει χε καθημερινή βάση. Η κακή αποθεραπεία φέρνει τραυματισμούς και τελικά σε πάει πολύ πιο πίσω από τους στόχους από ότι αν το πήγαινες πιο χαλαρά.

Από την άλλη το ψυχολογικό κόστος το nocebo είναι ακόμα μεγαλύτερο. Κάποια στιγμή μπορεί να λυγίσεις, να πετάξεις αυτό «διαολεμένο μαραφέτι» που σου σπάει τα νεύρα και από εκεί που είχες έναν πολύτιμο σύμμαχο στην άσκηση, έχεις το μεγαλύτερο αντικίνητρο. Μια μικρή επανάσταση απέναντι στις μηχανές; Ίσως τελικά το Matrix να έχει πράγματα να μας διδάξει. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved