5 τρόποι να χάσεις κιλά ενώ κοιμάσαι

Ο λιγοστός ύπνος σαμποτάρει τον μεταβολισμό σου. Καιρός να το διορθώσεις.

Ένας κακός βραδινός ύπνος, δεν σε κάνει απλώς να στριφογυρνάς και να ξυπνάς με νεύρα. Σε κάνει να παίρνεις κιλά. Έρευνες αναφέρουν πώς όταν κοιμάσαι λιγότερο από οκτώ ώρες τη νύχτα, αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει και αρνητικά τα μικρόβια στο έντερο, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό σου. Ό,τι χειρότερο δηλαδή.

Η απώλεια ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες της πείνας σου, με αποτέλεσμα να αυξήσει τις πιθανότητες να καταφύγεις στο junk food. Έρευνα του 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν 5,5 ή λιγότερες ώρες τη νύχτα, κατανάλωναν 385 θερμίδες επιπλέον την επόμενη ημέρα, εν συγκρίσει με εκείνους που κοιμόντουσαν τουλάχιστον από 7 μέχρι 12 ώρες.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να χάσεις αυτά τα κιλά; Ή ακόμα καλύτερα, τι μπορείς να κάνεις για να μην τα πάρεις καθόλου;

 

 

Σήκωσε βάρη το βράδυ

Αμέσως μετά την δουλειά φύγε για το γυμναστήριο. Ο μεταβολικός σου ρυθμός θα δεχθεί ένα boost για πάνω από 16 ώρες, που σύμφωνα με έρευνα λειτουργεί ακόμη και όταν κοιμάσαι.

Πιες ένα protein shake με καζεΐνη

Την λένε πρωτεΐνη αργής δράσεως και για καλό λόγο. Απορροφάται από τον οργανισμό σε πιο αργούς ρυθμούς απελευθερώνοντας σταδιακά τα αμινοξέα στην κυκλοφορία. Χρειάζεται περίπου 8 ώρες για να γίνει η πέψη της, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός σου να συνεχίζει να λειτουργεί και μέσα στη νύχτα.

Κάνε ένα κρύο ντους

Με το κρύο ντους δεν ξεφορτώνεσαι μόνο τα λακτικά οξέα μετά το γυμναστήριο. Έρευνα αναφέρει ότι αν εκθέσεις το σώμα σου στο κρύο νερό μόλις για 30 δευτερόλεπτα, μπορείς να ξεφορτωθείς λιπώδη ιστό που αντιστοιχεί σε 400 θερμίδες. Οπότε να είσαι σίγουρος ότι θα δικαιωθείς.

Κοιμήσου σε δροσερό δωμάτιο

Όχι και ό,τι καλύτερο για τον χειμώνα, αλλά ο οργανισμός σου μπαίνει στη διαδικασία να κάψει λίπος για να διατηρήσει την θερμοκρασία. Οπότε και βγαίνεις κερδισμένος και δεν έχεις να ανησυχείς για το ηλεκτρικό.

Δώσε βάση στην διαλειμματική νηστεία

Θα έχεις ακούσει για αυτή και από τους διαιτολόγους σου και η αλήθεια είναι ότι δουλεύει αν την χειριστείς με προσοχή. Αυτό σημαίνει πως αν ακολουθήσεις διαλειμματική νηστεία θέλει προσοχή, αν και κάποιοι κλείνουν 16 ώρες χωρίς να φάνε. Μπορείς οπότε να σταματήσεις να τρως από τις 7 το απόγευμα και να μην φας τίποτα μέχρι τις 11 το επόμενο πρωί. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στον οργανισμό σου εκείνη την ώρα;
Όταν τρώμε, η ινσουλίνη μας - η κύρια ορμόνη αποθήκευσης λίπους - αυξάνεται και αποθηκεύουμε λίπος στο συκώτι. Όταν η ινσουλίνη πέφτει, αρχίζουμε να διασπάμε το γλυκογόνο και να καίμε λίπος. Τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης λένε στο σώμα να αρχίσει να καίει το αποθηκευμένο λίπος του. Η νηστεία ωθεί τα κύτταρα να δημιουργήσουν νέα μιτοχόνδρια — και όσο περισσότερα μιτοχόνδρια έχεις, τόσο περισσότερες θερμίδες καις.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved