Γιατί νιώθεις ναυτία μετά τη γυμναστική και τι μπορείς να κάνεις γι’αυτό

Υπάρχουν πολλά και διάφορα δυσάρεστα συναισθήματα μετά την εντατική άσκηση, η ναυτία είναι από αυτά και δεν είναι καθόλου επιθυμητή.

 Όλοι ξέρουμε πως αν μετά την άσκηση δεν νιώσεις λίγο βασανισμένος, κάτι δεν έκανες καλά ο ιδρώτας και λίγος πόνος στις μυϊκές ομάδες που μόλις γύμνασες είναι οι σχεδόν επιθυμητές παρενέργειες. Όμως λίγο μετά μπορεί να νιώσεις ναυτία και μια ελαφρά τάση για εμετό. Τι ακριβώς συμβαίνει τότε;

 

 

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο καθώς φαίνεται πως ταλαιπωρεί από το 20% ως το 70% των ασκούμενων, ανάλογα με το είδος της άσκησης. Ειδικά σε ασκήσεις όπως το spinning, το ποδήλατο και το τρέξιμο το ποσοστό μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 90%. Δυστυχώς δεν υπάρχει μόνο μία αιτία πίσω από το πρόβλημα και μπορεί να είναι μια σειρά από άσχετους μεταξύ τους λόγους, από τον τρόπο με τον οποίο γυμνάζεσαι, μέχρι τη διατροφή.

 

 

Αυτό που προκαλεί το φαινόμενο όμως είναι γνωστό. Κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης μια σειρά από όργανα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από αίμα. Από τους μύες μέχρι τα πνευμόνια και την καρδιά. Αυτό καταλήγει σε μια ραγδαία αναδιανομή του αίματος στο σώμα. Σαν αποτέλεσμα έχει το στομάχι και το εντερικό να μην αιματώνονται καλά για κάποιο χρονικό διάστημα και οι λειτουργίες τους να επηρεάζονται σημαντικά. Το αίσθημα της ναυτίας είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σου να δείξει ότι κάποια όργανα υπολειτουργούν.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα βρεις τις σημαντικότερες αιτίες που προκαλούν αυτή τη ναυτία και τι μπορείς να κάνεις γι’αυτές.

 

 

Γενικά δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί η ναυτία μετά την άσκηση όταν είναι πρόσκαιρη και περιοδική. Θα πρέπει να σε ανησυχεί όταν συμβαίνει κάθε φορά και κυρίως αν η αδιαθεσία σου κρατάει πάνω από μισή ώρα.

 

 

Αν η ναυτία επιμένει ενώ δεν έχεις ρίξει ρυθμό στην άσκηση και ενυδατώνεσαι σωστά, είναι η ώρα να ζητήσεις την ιατρική συμβουλή. Η ναυτία μπορεί να είναι προπομπός σοβαρών προβλημάτων υγείας που φτάνουν μέχρι και τα καρδιολογικά προβλήματα. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved