Οι λόγοι για τους οποίους η γυμναστική σου δεν αποδίδει

Ιδρώνεις, πονάς και παρόλα αυτά δεν βλέπεις αυτό να μεταφράζεται στο σώμα σου; Ίσως πρέπει να κοιτάξεις τι δεν κάνεις σωστά.

Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρούν όχι μόνο αρχάριοι που μπαίνουν δειλά-δειλά στον χώρο της οργανωμένης άσκησης, αλλά και πιο έμπειροι που έχουν μασήσει πολλά σίδερα στα γυμναστήρια. To μόνο σίγουρο είναι κάνεις κάτι λάθος. Το αίσθημα της απογοήτευσης που σε κάνει να φλερτάρεις με την παραίτηση δεν είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να συμβεί. Μια λανθασμένη ρουτίνα άσκησης που δεν έχει ορατό αποτέλεσμα στη μυική σου μάζα μπορεί να είναι κάτι πολύ χειρότερο, να σε τραυματίζει αργά αλλά σταθερά. 

 

 

Το να δοκιμάζεις συνεχώς καινούργιες ασκήσεις ώστε να εμπλουτίζεις το πρόγραμμά σου με αυτές είναι μια καλή μέθοδος για να καταπολεμήσεις τη ρουτίνα και τη βαρεμάρα. Όμως η έλλειψη προσήλωσης σε ένα σταθερό πρόγραμμα ναρκοθετεί τα αποτελέσματα της άσκησης. Η γυμναστική πρέπει να αντιμετωπίζεται με μακροχρόνιο ορίζοντα. 

Όταν επιμένεις στα ίδια βαρετά σετ ασκήσεων το μυϊκό κέρδος είναι μεγαλύτερο και η εξήγηση είναι πολύ απλή. Κάθε φορά που αλλάζεις τρόπο άσκησης σε μια μυϊκή ομάδα προκαλείς κάποιου είδους μικροτραυματισμό. Είναι απολύτως φυσιολογικό και μέχρι να συνηθίσει την άσκηση αυτή το σώμα σου επουλώνεται σταδιακά και μετά θα αρχίσει να κερδίζει σε μυϊκή μάζα. Είναι εύκολο να καταλάβεις ότι αλλάζοντας πυκνά το στυλ άσκησης δεν δίνεις αρκετό χρόνο στο σώμα σου ώστε να προσαρμοστεί και μένει αιώνια σε μια λούπα αποθεραπείας.

 

 

Όταν ο γυμναστής σου σου λέει κάνε 2 σετ των 10 επαναλήψεων σε μια άσκηση, δεν το βγάζει από το κεφάλι του. Ας πάρουμε σαν δεδομένο ότι δεν «κλέβεις» κάνοντας πιο εύκολη την άσκηση, γιατί τότε είναι πανεύκολο να καταλάβεις γιατί δεν αποδίδει. Υπάρχουν όμως και αυτοί που υπερβάλλουν. Θα προσθέσουν μερικές επαναλήψεις ή ακόμα κι ένα σετ. 

Δεν θα αργήσουν να παρατηρήσουν πως αυτή η πρακτική δεν φέρνει πιο γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα, μάλλον αντίθετο συμβαίνει και τους πάει πιο πίσω από τον στόχο. Η μυϊκή μάζα δεν θα αυξηθεί επειδή συμπιέζεις περισσότερο κόπο σε κάθε συνεδρία. Αν πιστεύεις πως αντέχεις περισσότερη πίεση συζήτα το με τον γυμναστή και πύκνωσε τις επισκέψεις στο γυμναστήριο και όχι το πρόγραμμα της ημέρας.

 

 

Το τελευταίο πιο συχνό λάθος που γίνεται κατά τη διάρκεια άσκησης μιας συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας, είναι η μονοδιάστατη αντίληψη για το πώς λειτουργεί αυτή. Όπως ξέρεις ότι οι κοιλιακοί δεν χτίζονται κάνοντας μονότονα αυτό που ξέραμε παλιότερα ως «άσκηση κοιλιακών» στο σχολείο, αλλά πρέπει να συνθέσεις μια ολοκληρωμένη γκάμα ασκήσεων για να γυμναστούν ολόπλευρα, το ίδιο ισχύει για κάθε σημείο του σώματός σου. 

Είναι απαραίτητο να γυμνάζεις το ίδιο σημείο με όσο το δυνατόν πιο μεγάλη γκάμα αντίστασης και γωνίας φόρτισης. Τότε μόνο θα δεις ορατή διαφορά στην αύξηση της μυϊκής μάζας, όταν μπορέσει να αναπτυχθεί ολιστικά η μυϊκή ομάδα.   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved