5 δημοφιλή ψέματα για το γυμναστήριο που κακώς πιστέψαμε

Συμβαίνουν και αυτά.

Θα ξέρεις μάλλον το ρητό του Ίστγουντ για τις απόψεις, ότι δηλαδή όλοι έχουν και από μία. Ντάξει, δεν το έλεγε ακριβώς έτσι, αλλά καταλαβαίνεις. Ας μείνουμε στην ουσία. Για κάθε θέμα θα ακούσεις εκατομμύρια απόψεις. Και άντε να βγάλεις άκρη.

Το ίδιο ισχύει και για τη γυμναστική. Θα ακούσεις πολλά και το χειρότερο είναι ότι κάποια από αυτά είναι ψέματα, μύθοι. Ευτυχώς που υπάρχει ένας καλός, ο Ντέιβιντ Κίνγκμπουρι, personal trainer ξέρεις ποιου, αυτού του «λαπά», του Χιου Τζακμαν, που είπε να αποδομήσει πέντε πολύ διαδομένους μύθους που ακούς στο γυμναστήριο.

Άκουσέ τον, ξέρει καλύτερα από εμένα, από εσένα και από πολλούς γυμναστές εκεί έξω.

1. Για να αυξήσεις μυϊκή μάζα πρέπει να λιώσεις στα κιλά

Περισσότερα κιλά δεν σημαίνουν και περισσότερους μυς. Αν θέλεις να γίνεις πιο δυνατός, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να δουλεύεις με αυτά τα κιλά που θα ενεργοποιούν μια προσαρμοσμένη αντίδραση των μυών. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι μύες μεγαλώνουν για να αντέξουν περισσότερο βάρος. Τα πολλά κιλά προκαλούν μικροεκδορές στους μυς σου, τις οποίες το σώμα σου επουλώνει με ακόμα πιο δυνατές μυϊκές ίνες –έτσι χτίζεις δίκεφαλους, τρικέφαλους κτλ.

Trap Bar Deadlift 862x483

2. Η αερόβια σε κάνει αδύναμο και μικρόσωμο

Κοίτα, η αερόβια δεν είναι μόνο για αυτούς που κατεβαίνουν στους μαραθωνίους. Το να αποφεύγεις την προπόνηση που βάζει τον οργανισμό σου σε πίεση, είναι αυτό που σε κάνει πιο αδύναμο. Η αερόβια όσο και αν είναι λίγο ντεμοντέ πλέον, κάνει μόνο καλό: στη βελτίωση του καρδιαγγειακού και του καρδιαναπνευστικού σου συστήματος, στη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα, στη γενική υγεία και ευεξία σου. Και πέρα από αυτά, η έντονη αερόβια ενισχύει την ικανότητα των μυών σου να ουδετροποιούν το λακτικό οξύ. Για να στο πούμε απλά: αν δεν ιδρώσεις, δεν θα δεις αποτελέσματα στο σώμα σου. 

 

 

3. Πρέπει να πηγαίνεις γυμναστήριο κάθε μέρα

Και αυτό λάθος. Η προπόνηση για την προπόνηση δεν προσφέρει τίποτα απολύτως, εκτός από το να σε κάνει να βλέπεις το γυμναστήριο σαν αγγαρεία. Η μέρα ξεκούρασης δεν είναι μέρα τεμπελιάς, βοηθά τον οργανισμό σου στην αποκατάσταση. Οι εκδορές, που είπαμε παραπάνω, χρειάζονται χρόνο για να αποκατασταθούν.

Πόσο σε παίρνει να κάτσεις; Οι ειδικοί λένε να μην γυμνάζεις την ίδια ομάδα μυών σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Αν δεν αντέχεις να λιώσεις στον καναπέ ούτε δευτερόλεπτο, τότε πήγαινε απλά για περπάτημα. Μην γκρινιάζεις και σκέψου ότι μέχρι και ο Θεός αναπαύτηκε για μία μέρα.

4. Οι 8-12 επαναλήψεις είναι ο κατάλληλος αριθμός για να χτίσεις μυς

Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Για να δυναμώσουν οι μυς σου χρειάζονται ερέθισμα. Και αν μένεις σταθερός σε αριθμό και εύρος επαναλήψεων, τότε  το ερέθισμα όλο και ατονεί. Τόσο απλό.

5. Να «αιφνιδιάζεις» τους μυς σου κάνοντας διαφορετικές ασκήσεις 

Ο Σουν Τσου στο κλασικό του πόνημα «Η τέχνη του πολέμου» αναφέρει ότι μία από τις βασικές αρετές ενός στρατηγού είναι να κρατάει τους στρατιώτες του στο σκοτάδι ως προς τις προθέσεις του, να τους ρίχνει ξαφνικά στον κίνδυνο. Με το σώμα σου δεν πάει έτσι. Οι μύες σου χρειάζονται ρουτίνα και όχι εκπλήξεις. Καλύτερα να κάνεις δοκιμασμένες και ίσως βαρετές ασκήσεις, αυξάνοντας σταδιακά τα κιλά και παίζοντας με το εύρος και τον αριθμό των επαναλήψεων. Αν θες να μεταμορφώσεις άμεσα τον εαυτό σου, τότε πρέπει να δηλώσεις πίστη στην Αγία Τριάδα των ασκήσεων: squats, άρσεις θανάτου και πιέσεις στον πάγκο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved