13 πράγματα για τα οποία είμαστε ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ στους Ρώσους

Οι γυναίκες, η βότκα, τα λάντα κι άλλες 10 ομορφιές που χάρισαν στην ανθρωπότητα οι διοργανωτές του Μουντιάλ.

Κακομοίρηδες ποδοσφαιριστές... Νομίζατε πως η Αφρική του 2010 με την ζέστη της ήταν ζόρικη για το Μουντιάλ; Που να δείτε τι σας περιμένει τώρα. Vodka and misery. Η ζωή στη Ρωσία είναι ζόρικη και μόνο για γενναίους, μεροκαματιάρηδες ανθρώπους που πολεμούν κάθε μέρα με αντιξοότητες. Και τους βγάζαμε το καπέλο γιατί κάποια πράγματα είναι όντως «μανίκι».

Υπάρχουν όμως και τα άλλα. Τα καλά πράματα. Γιατί με τους Ρώσους, καλώς ή κακώς έχουμε πολλά πάρε-δώσε. Από την εποχή μάλιστα που δεν είχαμε γίνει καλά-καλά κράτος. Μας ενώνει η θρησκεία, η αγάπη για το ποτό και το ωραίο φύλο και πολλά άλλα καθημερινά πράγματα που δεν τα έχεις καλοσκεφτεί. Γιατί η Ρωσία είναι ΠΑΝΤΟΥ και εκτός από το κρύο της έχει ένα σωρό πραματάκια που έχουν ποτίσει την καθημερινότητα σου. Ακόμη και αν δεν θες να το παραδεχτείς.

Στέλνουμε χαιρετισμούς στα αδέρφια μας από την βόρεια Ασία και τους ευχαριστούμε για τα παρακάτω:

 

 

1. Για την Μαρούσκα Μαλένγκα

basiko

Eιδική αναφορά στον άνθρωπο που, μετά τον Δημήτρη Εικοσιδυό του ΑΜΑΝ, έχει δεχτεί το μεγαλύτερο λεκτικό bullying στην ελληνική TV. Το δεξί χέρι της Ντένης Μαρκορά, είναι η αθωότητα της μεσοαστικής τάξης σε έναν κόσμο που βασιλεύει η παράνοια. Συμβολίζει τον άνθρωπο τον πράο και τον ήρεμο, που θέλει να βγάζει τα λεφτά του χωρίς σκοτούρες, προβληματισμούς και μπλεξίματα. Τον άνθρωπο που απέδειξε ότι η απάντηση «ντα κασπαζά» είναι πολλές φορές ο μοναδικός δρόμος προς την ησυχία και την ευδαιμονία. Μαρούσκα ζεις.

 

2. Για το πιροσκί

C5BtWr6WYAA9qji

Δεν ήξερες ότι είναι ρωσικό; Ούτε εμείς. Μας πληροφόρησε ο Ντίνος και αισθανόμαστε άσχημα που δεν το γνωρίζαμε, γιατί κάποτε το πιροσκί ήταν το πρωινό του πιτσιρικά των 90s που σεβόταν τον εαυτό του. Παρέα με Milko φράουλα, το πιροσκί λουκάνικο ήταν το εναλλακτικό της λουκανικόπιτας και του κρουασάν σοκολάτας. Πολλές οι αναμνήσεις, απίθανη η γεύση και κάπως έτσι λέμε πολλά ευχαριστώ στους Ρώσους που το φέρανε στους φούρνους. Ρισπέκτ.

 

3. Για τα γούνινα καπέλα

hat 3

Τα μάθαμε από τα παζάρια της Κυριακής και από τις Χολιγουντιανές ταινίες με theme για τον Ψυχρό Πόλεμο. Τα ushanka είναι ογκώδη, ζεστά, επιβλητικά και νιώθεις πως κάποιος σου έχει καρφώσει στο κεφάλι σου μια σόμπα. Δεν τα φοράς στην Ελλάδα γιατί εκτός από την ζέστη θα φας δούλεμα, αλλά τα παραδεχόμαστε σαν εφεύρεση. Πάντως στην Αγία Πετρούπολη, αν δεν φορέσεις ένα τέτοιο το κεφάλι σου θα πιάσει πάγο. Εύκολα.

 

4. Για τη βότκα

christmas nye 2010 london cham geneva sensation 2010 12 18 333

Eκεί την ψήνουν για να ζεσταθούν, εδώ την πίνουμε για να πίνουμε λιώμα. Από την Καίτη Φίνου και τον Στάθη Ψάλτη, μάθαμε πως το ουίσκι ήταν ξεπερασμένο στα mid-80’s και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία της βότκα στην ελληνική νύχτα. Από Πέλφε και Σμιρνόφ, μέχρι Σέρκοβα και Στολίτσναγια για τους παραδοσιακούς, η βότκα κατέκτησε τα νυχτερινά τραπέζια, ανέβασε το κέφι και χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές για μας και την παρέα μας. Μπορεί το τζιν να έχει πάρει τα ηνία αυτή την περίοδο αλλά την τιμούμε ακόμα.

 

5. Για την ρωσική σαλάτα

ruska salata 638x350

Την λένε ρωσική αλλά οι ρίζες της προέρχονται από την Γεωργία. Είναι από τα φαγητά που βλέπαμε πιτσιρικάδες στα Κυριακάτικα τραπέζια και το σπρώχναμε μακριά προτιμώντας το τζατζίκι. Μεγαλώσαμε όμως και μάθαμε πως, όταν κάτι δείχνει ψιλοαπαράδεκτο, δεν έχει απαραίτητα άσχημη γεύση. Καταλάβαμε πως έχει μαγιονέζα και πατάτα και έτσι την γονατίζουμε όποτε την πετύχουμε. Τέλειο κρύο συνοδευτικό, για τον τύπο που θέλει να ξεγελάσει τον εαυτό του ότι τρώει σαλάτα αλλά στην ουσία γεμίζει την κοιλιά με άχρηστα λιπαρά. Έξυπνο ε; Μόνο οι Ρώσοι θα μπορούσαν να το έχουν σκεφτεί.

 

6. Για τον Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

5a040fc585600a74a3386b9c

Ο παίκτηςΟι αδερφοί ΚαραμαζώφΈγκλημα και ΤιμωρίαΟ ΗλίθιοςΟι δαιμονισμένοι. Βιβλία τα οποία όχι απλά αποτέλεσαν σταθμούς για την παγκόσμια λογοτεχνία, αλλά που εξύψωσαν την έννοια της λέξης «άνθρωπος». Θερμός υποστηρικτής των απόψεων του Φουριέ, πίστευε στον ουτοπικό σοσιαλισμό αλλά και στις ένοπλες εξεγέρσεις. Πέρασε στρατοδικείο (σ.σ.: ήταν στρατιωτικός γιατρός), εξορίστηκε, έκανε καταναγκαστικά έργα, αλλά επιβίωσε για να αφήσει το στίγμα του στον κόσμο. Τα βιβλία του μας έκαναν λίγο καλύτερους γραφιάδες και πολύ καλύτερους ανθρώπους.

 

7. Για την μπαμπούσκα

zoom 102051

Στην τιμημένη δεκαετία του ’80, διακοσμούσε τα σπίτια των μεσοαστών. Τις βλέπαμε παντού με αποτέλεσμα να μην μας προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά έπρεπε να μεγαλώσουμε για να μάθουμε πως η κατασκευή της ήταν βασισμένη σε ένα παραμύθι για μία κούκλα που ονειρευόταν να αποκτήσει παιδί – γι’ αυτό και η μία έμπαινε μέσα στην άλλη. Ο μόνος λόγος που κατάφερε να μπει σε αυτή τη λίστα είναι γιατί έφερε μαζί της και μία, κάπως, παιδική νοσταλγία.

 

8. Για το Lada Niva

238666

Πριν το αποκαλέσουν 4x4, οι τότε Σοβιετικοί μας φίλοι το σύστηναν στην Ευρώπη ως Lada Niva. Αν το είχες στα 20, έβγαζες γκόμενα για παστέλι στον Πράπα. Έγινε το αμάξι του rebel των 80s. Το αμάξι για την εξοχή. Αυτό που το έσερνες στα βουνά και την παραλία την ίδια ώρα που τις προηγούμενες ημέρες έπηζε στην χωρίς μετρό Αθήνα. Στην Ελλαδάρα το έφερε η Automeccanica  και οι μηχανικοί το αποκαλούσαν θαύμα της σύγχρονης βιομηχανίας – και μάλιστα με τις ευλογίες του Αντρέα. Ο Έλληνας το αγάπησε το Lada Niva παρότι η Automeccanica κατέβασε στόρια το 1995, γιατί μετά γίναμε πολύ μούρες και θέλαμε μόνο Μερτσέντα και Μπέμπα.

 

9. Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν

5134d70a69bedd2d1f00003b 750 562

Οπωσδήποτε ο καθένας μας έχει την άποψή του  για το μεγάλο κεφάλι της Ρωσίας. Για άλλους είναι τύραννος και δολοφόνος και για άλλους ένας τύπος που κυβερνάει με σιδερένια γροθιά. Όποια και αν είναι η άποψη σου για την πάρτη του, οφείλουμε να παραδεχτείς αυτό. Ο τύπος είναι ο ορισμός του σκληρού καργιόλη. Πρώην Κα-Γκε-Μπίτης, ήταν αστέρι στην τάξη του, πρώτος στις πολεμικές τέχνες, ενώ μεσουράνησε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ένας τύπος που ξεκινάει από τις μυστικές υπηρεσίες και καταλήγει κεφαλή μίας κυβέρνησης, οπωσδήποτε έχει κάνει ζημιά και αν τον έβλεπες έξω θα σε ψάρωνε σίγουρα η εμφάνισή του. Κι ας μην είναι πρώτο μπόι. 

 

10. Για τους κακούς του σινεμά

Air Force One

Έτσι πάει. Αν θες να κερδίσεις τον Ψυχρό Πόλεμο, βάζεις τους απέναντι ως τους κακούς της υπόθεσης. Σωστά; Και τι δεν έχουμε δει. Την Ρόζα Κλεμπ και την Ζένια Όνατοπ από τα James Bond. Τον Ιβάν Ντράγκο από το Rocky. Τον Ιβάν ‘‘Γκάρι Όλντμαν’’ Κορσούνοβ από το Air Force One. Γενικά όπου περιπέτεια και εκρήξεις, πάντα υπάρχει ένας Ρώσος κακοποιός που θέλει να ξεπαστρέψει τον πλανήτη και ένας Ράμπο που προσπαθεί να τον σώσει. Και ξέρεις ποιο είναι το κορυφαίο; Οι κακοί έδειχναν πάντα καλύτεροι.

 

11. Για την Ιρίνα Σάικ

irina 820x418

Θα μπορούσαμε να πούμε γενικά «Οι Ρωσίδες» αλλά επειδή θα κλείσουν σπίτια, είπαμε να αρκεστούμε στη φιναλίστ. Η Ιρίνα Σάικ είναι η ζωντανή απόδειξη -όχι η μοναδική- πως οι Ρωσίδες είναι γυναικάρες. Μία μελανή σελίδα είχε στη ζωή της. Ότι επέλεξε τον μεγαλύτερο κάγκουρα του ποδοσφαίρου.  Από εκεί και πέρα έχουμε να θυμόμαστε από εσώρουχα και μαγιό, μέχρι γυμνές φωτογραφήσεις σε περιοδικά. Και μπράβο της.

 

12. Αυτές εδώ τις Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ φωτογραφίες

Κάποιες από αυτές, αν όχι όλες, τις έχεις δει να περιφέρονται σαν αγριόχορτα στο διαδίκτυο. Υπάρχουν απλούστατα γιατί μυρίζουν Ρωσία από πάνω μέχρι κάτω. Είναι αυτές οι Only in Russia φωτό, που υπάρχουν για να θυμίζουν ότι κάποια πράγματα γίνονται ΜΟΝΟ στη Ρωσία. Και ναι, προφανώς τις μαζέψαμε εδώ.

 

13. Ο Ρώσος Άρνι

arnie98

Lat but not least, μία εύφημο μνεία στον χειρότερο Ρώσο χαρακτήρα που δημιουργήθηκε ποτέ. Ο Άρνολντ στο Red Heat, είναι τόσο κακός ως Ρώσος που μόνο καλός θα μπορούσε να είναι. Όλη του η υποκριτική ικανότητα, κορυφώνεται σε μία ατάκα που σημάδεψε τα 80s και «πουλάει» σαν ζεστό ψωμάκι μέχρι σήμερα.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved