7 κρουασάν που μας μεγάλωσαν με αγάπη και σοκολάτα

Εσύ πόσα Molto έχεις τσακίσει;

Η συνταγή ήταν απλή. Το έβγαζες από την τσάντα στο δεύτερο διάλειμμα που ήταν και το μεγαλύτερο. Οι άλλοι σε κοίταζαν περίεργα. «Που το βρήκε ο τσόγλανος το κρουασάν Merenda, αφού το κυλικείο έχει μόνο Molto». Χαμογελούσες. Το χτυπούσες με δύναμη στις παλάμες σου για να κάνει ήχο η συσκευασία και να ανοίξει. Τέλος, το πίεζες πάνω στο θρανίο για να πάει η σοκολάτα παντού. Αυτή είναι η κίνηση για να φας σωστά το κρουασάν. Μία κίνηση που την έχουν κάνει χιλιάδες μαθητές και θα συνεχίσουν να κάνουν.

Το κρουασάν υπήρξε σωτήριο γεύμα. Ήταν ένα κολατσιό απόλαυσης, μία παρηγοριά για το φαγητό που δεν γούσταρες να τρως. Και ευτυχώς, υπήρχε παντού τριγύρω μας. Κάναμε μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν και θυμηθήκαμε τα κρουασάν που μας μεγάλωσαν και μας στήριξαν στα απαράδεκτα φαγητά του στρατού.

Πόσα έχεις τσακίσει μέχρι σήμερα;

 

1. Molto

Πιο παραδοσιακό και από την φασολάδα. Το κολατσιό του μαθητή που δεν γούσταρε τα παγωμένα τοστάκια από το σπίτι  (σ.σ.: επειδή ίσως ήταν τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο) και έβρισκε παρηγοριά στο εμβληματικό σφολιατοειδές. Δεν υπήρχε κυλικείο ή περίπτερο που να μην το έχει, δεν υπήρχε περίπτωση να μην το βρεις. Το τρώγαμε παντού και πάντα και πολλές φορές αποτέλεσε σωτήριο γεύμα όταν είχαμε ψάρι ή μπάμιες στο σπίτι. Μας αγάπησε και το αγαπάμε. Υπήρξε το μόνο γεύμα του Γιώργου Πολυμενέα στο Γυμνάσιο.

2. Belino

phpThumb generated thumbnail.jpg

Λιγότερο γνωστό, ξεχώρισε όμως για την απίστευτη κρέμα μιλφέιγ του. Ιδανικό για όσους είχαν μπουχτίσει με την σοκολάτα και έψαχναν κάτι αλλιώτικο, δέσποζε στα ράφια του σούπερ μάρκετ όπου οι γονείς τα φόρτωναν στο καρότσι ολόκληρα κιλά. Εξαιρετικό στη γεύση και στο μέγεθος, αποτελούσε ιδανικό επιδόρπιο για μετά τα γεύματα.

3. Champion

Αν το Molto έπαιζε μεγάλη μπάλα, ακριβώς απέναντι του είχε το Champion. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ένα πράμα. Ήταν πιο καινούργιο από το Molto αλλά έκανε γερό μπάσιμο στις νεότερες γενιές, που το «χτυπούσαν»  εν ριπή οφθαλμού στα περίπτερα. Στα δε σούπερ μάρκετ έβγαινε σε συσκευασίες τεσσάρων και είχαμε ήδη τσακίσει τα 2 πριν καλά-καλά φτάσουν στο σπίτι. Συνεχίζουν και παίζουν τεράστια μπάλα στη νεολαία μέχρι και σήμερα.

4. Choco 7Days

7d crois choco vanilla 80g fl

Τεράστιο κρουασάν για τύπους με τεράστια όρεξη. Η 7Days έκανε κίνηση ματ με αυτό το κρουασάν. Τι θέλουν τα παιδιά; Περισσότερη σοκολάτα. Και πραγματικά αν υπήρχε κάτι πιο νόστιμο από το ίδιο το κρουασάν, ήταν να το αγκαλιάζει η ίδια η σοκολάτα από άκρη σε άκρη. Σκέτη μαγεία. Άνοιγες την συσκευασία και ήταν σαν φαγώσιμο έργο τέχνης. Αν μάλιστα ήμασταν αρκετά τυχεροί για να πετύχουμε την γεύση βανίλιας στο εσωτερικό, είχαμε τον απόλυτο συνδυασμό κρέμας-σοκολάτας. Το αγαπάμε μέχρι σήμερα.

5. Merenda

Πιο ρετρό πεθαίνεις. Αποκλειστικά για τους τύπους που αγάπησαν τη Merenda, αλλά που τα πρωινά βαριόντουσαν να την αλείψουν στο ψωμί. Ε και; Ιδού το κρουασάν της νιότης μας, από την εποχή που είχαμε ακόμα τις δραχμές και δίναμε μόλις ένα εκατοστάρικο. Με ένα πεντακοσάρικο είχες καθαρίσει για την εβδομάδα και οι συμμαθητές σε κοίταζαν με ζήλια μόλις το έβγαζες από την τσάντα. Δεν είμαστε σίγουροι πως βγαίνει ακόμα αλλά αν ισχύει έχουμε την Merenda αυτή καθαυτή για παρηγοριά.

6. 7Days mini

519vHF oP2L. SY355

Αν και υπήρξε αγαπησιάρικο σνακ των ενηλίκων (σ.σ.: επειδή τα καταβρόχθιζαν με τον καφέ) κατάφερε να περάσει και στο καθημερινό διαιτολόγιο της νεότερης γενιάς. Μην ακούτε αυτούς που λένε «εγώ μόνο την σοκολάτα έτρωγα». Βλακείες. Ότι βλέπαμε σε 7 Days mini δεν ζούσε για πάνω από 10 δευτερόλεπτα – το πακετάκι. Με σοκολάτα. Με κρέμα σαμπάνιας. Με κρέμα μιλφέιγ. Τα αγοράσαμε με το κιλό, τα σκοτώναμε με την παρέα. Είτε με το κορίτσι. Είτε και μόνοι μας. Σε κάθε περίπτωση παραμένει κορυφαίος φίλος για τις ταινίες στο σπίτι πριν ή και μετά τα σουβλάκια.

7. Delissimo

2013 03 29 20.00.21

Το κρουασάν του φαντάρου. Για άλλη μία φορά, ο Στεργίου ήταν κοντά στον Έλληνα στρατιώτη για να του προσφέρει ένα μικρό χαμόγελο από την σκουπιδοφαγία που έχει υποστεί. Το Delissimo υπήρχε κυρίως στα ΚΨΜ, αλλά το γνωρίσαμε στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων όταν το προσέφεραν σαν δεκατιανό. Μεγάλο και χορταστικό κρουασάν, ήταν η όαση μπροστά στον γκοτζίλα του μεσημεριανού και τα φασολάκια μπλουμ του Σαββατοκύριακού. Το κοιτάς και θυμάσαι τα σκοπέτα σου, αλλά δεν βαριέσαι. Μας βοήθησε να επιβιώσουμε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved