5 ρόλοι που αποδεικνύουν ότι ο Gary Oldman άξιζε το Όσκαρ ΠΟΛΥ νωρίτερα

Αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι ανήμερα των 60ών γενεθλίων του.

Δικαίωση. Αυτή ήταν η πρώτη λέξη που μας ήρθε στο μυαλό όταν ο Gary Oldman «σήκωσε» φέτος το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.  Γιατί απλούστατα ξέρουμε ποιος είναι και πόσο εύκολα μπορεί να απογειώσει ένα ρόλο. Ξέρουμε όμως και αυτό. Ότι υπάρχουν ταινίες για τις οποίες σίγουρα άξιζε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Μαζέψαμε τις 5 αγαπημένες μας που δείχνουν ότι ο Oldman, ο οποίος σήμερα κλείνει τα 60, θα έπρεπε να είχε φλερτάρει πολύ νωρίτερα με το Dolby Theater

 

1. Sid & Nancy

Είτε ήσουν φαν του Sid Vicious και των Sex Pistols είτε όχι, ο Alex Cox διάλεξε σίγουρα τον καλύτερο για να υποδυθεί την θρυλική φιγούρα της πανκ μπάντας. Ίσως μία από τις πιο αλλόκοτες και ασυνήθιστες σχέσεις, έφτασαν μέχρι την μεγάλη οθόνη και κατάφεραν να ξεγυμνώσουν τον Vicious από την ταμπέλα του ρόκσταρ. Το μόνο που σου μένει είναι ο χρόνιος εθισμός του ζευγαριού στα ναρκωτικά, με τον Oldman να μπαίνει στο πετσί του ρόλου και να υποδύεται εξαιρετικά την πανκ φιγούρα των 70s. Από τους ρόλους που δεν περιμένεις ότι μπορούν να εμπνεύσουν τον Oldman. Και όμως τον γονάτισε.

 

2. Bram Stoker's Dracula

Αγαπάμε το διήγημα του Bram Stoker. Και παρότι ο Bela Lugosi θα είναι πάντα η χαρακτηριστική πεθαμενατζίδικη φιγούρα, μέχρι και σήμερα πολλοί κριτικοί πιστεύουν ότι ο Oldman υπήρξε ένας από τους καλύτερους Δράκουλες του σινεμά. Παρότι η υποκριτική του Keanu Reeves είναι σε αμφισβητήσιμα επίπεδα, ο Oldman έβγαλε τον Δράκουλα από την b-movie κατηγορία και τον εξύψωσε στο πραγματικό θρίλερ που του άρμοζε. Και πιθανόν όλα αυτά να μην ήταν εφικτά χωρίς το επικό μακιγιάζ και το εξίσου κορυφαίο ντύσιμο της εποχής.

 

3. Leon: The Professional

Για τον περισσότερο κόσμο, ήταν ο ρόλος που άξιζε για να δώσει στον Gary Oldman το Όσκαρ Β’ Ανδρικού. Μέσα από το στόρι του Leon, ο Oldman έδειξε πως ένας παρανοϊκός αστυνομικός με εθισμό στα ναρκωτικά, μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σου. Δεν ήταν μόνο το βλέμμα ή οι ατάκες. Ήταν όλο το σύνολο. Ένας χαρακτήρας που ακροβατούσε μεταξύ τρέλας και λογικής, έχοντας ως διέξοδο τη βία και τις κατά συρροή δολοφονίες. Κάπου είχα διαβάσει πως «Aν ο Τζόκερ από το Μπάτμαν αποφάσιζε μία μέρα να γίνει αστυνομικός, μάλλον θα ήταν ο πράκτορας Stansfield από το Leon». Επικός ρόλος μέχρι και σήμερα.

 

4. Tinker Tailor Soldier Spy

Δεν ξέρουμε κατά πόσο εξοικειωμένος είσαι με τα βιβλία του John le Carre. Για την μεταφορά του Tinker Tailor Soldier Spy ακούστηκαν πολλά. Τόσο για λεπτομέρειες που δεν υπήρξαν ποτέ στην ταινία, όσο και για τις τεράστιες «κοιλιές» που έκανε το σενάριο. Όμως όσον αφορά τον χαρακτήρα του George Smiley, ο Gary Oldman τον παρουσίασε όπως ακριβώς τον διαβάσαμε από τα διηγήματα. Σοβαρός. Μετρημένος. Ψυχρός. Αδιανόητα έξυπνος και επαγγελματίας. Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας σώθηκε χάρη στην υποκριτική του Oldman, του Hurt αλλά και του Cumberbatch. Και ευτυχώς για εμάς ετοιμάζεται ήδη η δεύτερη ταινία.

Mιας και το έφερε η κουβέντα, έχεις δει αυτές τις κατασκοπικές ταινίες;

 

5. Chattahoochee

Ίσως η ταινία να σου ξέφυγε. Ίσως να μην αναγνώρισες πως ο Gary Oldman έπαιζε σε αυτή. Όμως πριν ο Mick Jackson ασχοληθεί με ταινίες τύπου The Bodyguard παρουσιάζοντας έναν macho Kevin CostnerCostner, το Chattahoochee ήταν από εκείνα τα ωραία, καλοστημένα δράματα, που είναι όσο καταστροφικά πρέπει χωρίς να αγγίζουν το μελό. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του βετεράνου του πολέμου της Κορέας, Chris Calhoun, o Oldman με τον Dennis Hopper στο πλευρό του, παρουσιάζει το άσχημο πρόσωπο της αμερικανικής κοινωνίας και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους ψυχολογικά κατεστραμμένους στρατιώτες. Η όλη ιστορία για την ακρίβεια, οδήγησε σε ρεφορμισμό των εν λόγω ιδρυμάτων. Δεν θα πούμε πολλά για την υποκριτική του Oldman, παρά μόνο πως κατάφερε και γύρισε αλλού το κεφάλι της η Ακαδημία. Μήπως έφταιγε ότι δεν γυρίστηκε ποτέ από κάποια μεγαλοπαραγωγή του Χόλιγουντ; Ω ναι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved