Η γενιά μας πήρε μπόλικα μαθήματα ζωής από το Rocky 3

"Nobody owes nobody nothin'. You owe yourself."

Η αλήθεια είναι πως σε κινηματογραφικές κουβέντες που έχω κάνει γύρω από τα Rocky, η τρίτη ταινία με τον Mr. T είναι η λιγότερο αγαπημένη του κόσμου. Οι περισσότεροι γουστάρουν περισσότερο την πορεία για την κορυφή ενάντια στον Apollo ή την Τιτανομαχία με τον Ivan Drago, παρά την εκπαίδευση με τον πρώην αντίπαλο του.

Και όμως το Rocky 3, προσφέρει ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής.

Συνεχίζει να θυμίζει για ποιο λόγο πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι και να μην σταματήσεις ποτέ.

 

Ο Rocky στα πιο δύσκολα του

Το σενάριο ήταν από κάθε άποψη εξαιρετικό. Και αυτό γιατί εμφάνιζε τον χαρακτήρα του φτασμένου ανθρώπου, του μαχητή, ο οποίος επειδή έχει κατακτήσει την φήμη, την δόξα και τα χρήματα, έχει σταματήσει να έχει στόχους. Θυμάμαι την ατάκα του Mickey, του προπονητή του, που γύρισε και είπε στον φτασμένο μποξέρ ότι «Σου συνέβη ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν πολεμιστή. Εκπολιτίστηκες». Ο Rocky βρήκε την δόξα αλλά έχασε τα «θέλω»  του. Την δίψα για περισσότερα πράγματα. Έχασε το «Eye of the Tiger» όπως του είπε ο Apollo. Τελικά ανακάλυψε πως κέρδιζε στημένους αγώνες και με αυτόν τον τρόπο έχασε και την αυτοπεποίθηση του. Με την απώλεια του Mickey, βρισκόταν πλέον στα πατώματα.

 

Η υπεροχή του Mr. T

Σήμερα, σε όλους εμάς, ο χαρακτήρας του Mr. T θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί κωμικός. Άλλωστε οι περισσότεροι τον θυμούνται ως B.A. Barrackus από την ''The A-Team'' και δύσκολα θα μπορούσαν να το δουν ως απειλή για τον Rocky. Όμως ο Clubber Lang αντιπροσωπεύει τον τύπο που ξεπηδάει από το πουθενά και προσπαθεί να καταστρέψει ή να κλέψει τον κόσμο σου. Είναι ο αντίπαλος για τον οποίο δεν ήσουν προετοιμασμένος και που ξαφνικά τραβάει την Γη κάτω από τα πόδια σου. Και τις περισσότερες φορές, όχι μόνο γονατίζουμε αλλά δεν σηκωνόμαστε ποτέ ξανά. Και επειδή δεν έχουμε όλοι δίπλα μας έναν Apollo Creed που θα μας βοηθήσει να σηκωθούμε, πρέπει τις περισσότερες φορές να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Όμως το δίδαγμα, δεν είναι να μαθαίνουμε να αποφεύγουμε ανθρώπους σαν τον Clubber Lang. Είναι να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και να είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε.

 

Apollo σημαίνει σεβασμός

Όχι, δεν έχει να κάνει μόνο με την φιλία. Έχει να κάνει με την αναγνώριση που δείχνει ο ένας πολεμιστής απέναντι στον άλλο. Ο Apollo δεν θα έμπαινε ποτέ στη διαδικασία να βοηθήσει τον Rocky αν ο δεύτερος δεν είχε κερδίσει τον σεβασμό του. Ειδικότερα, ο Apollo μπορούσε ακόμα να δει τον μαχητή πίσω από τον Rocky. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και δέχτηκε να βοηθήσει. Πολύ περισσότερο όμως, ο Apollo συμβολίζει και την επιστροφή στις ρίζες. Για να θυμηθείς ποιος είσαι, πρέπει να θυμηθείς που ανήκεις. Από που ξεκίνησες. Πώς έφτασες  στην κορυφή και ποια πράγματα αποτέλεσαν για σένα έμπνευση. Και δεν πρέπει να ξεχνάς ΠΟΤΕ από που ξεκίνησες.

 

Το τραγούδι που μίλησε σε όλους

Aξίζει να αναφερθεί πως ο Stallone είχε αρκετά προβλήματα με το soundtrack. Υπήρχε αρχικά του ''You’re the Best'' του Joe Esposito που το έμαθες από το Karate Kid. Ωστόσο δεν έπεισε τον ηθοποιό. Στη συνέχεια θέλησε να χρησιμοποιήσει το ''Another One Bites the Dust'' των Queen, αλλά η μπάντα δεν του επέτρεψε να το χρησιμοποιήσει επίσημα για την ταινία. Βασισμένος στον διάλογο με τον Apollo και την ατάκα ‘‘Eye of the Tiger’’, ο Stallone ζήτησε από τον τραγουδιστή των Survivor, Dave Bickler, να γράψει ένα σχετικό τραγούδι. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το Eye of the Tiger μίλησε στην καρδιά και τα κότσια κάθε άντρα, κέρδισε υποψηφιότητα για Grammy αλλά και για Όσκαρ. Ακόμη και αν δεν το «σήκωσε» σε κανένα από τα 2, ο κόσμος δεν το ξέχασε ποτέ.


Πόσο καιρό έχεις να το δεις;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved