Την ώρα που το διαδίκτυο βουίζει για τη μάχη των δύο Aarons –τον Taylor-Johnson και τον Pierre– για το ποιος θα φορέσει το επόμενο σμόκιν του 007, ο James Bond αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που δεν έχει ληστέψει τράπεζες, δεν κρατάει Walther PPK και δεν έχει catwalk έξοδο από υποβρύχιο. Αντιθέτως, φοράει κοστούμι… δικαστηρίου.
Όταν ο Sean Connery συστηνόταν για πρώτη φορά ως James Bond
O Blofeld λέγεται… Kleindienst
Ο λόγος για τον Αυστριακό μεγαλομεσίτη Josef Kleindienst -ναι, καλά διάβασες, όχι Ρώσος βαρόνος, ούτε Κορεάτης χάκερ, αλλά μεσίτης– ο οποίος απειλεί το ίδιο το brand «James Bond» με νομική εξαΰλωση. Ο άνθρωπος πίσω από το «Heart of Europe» στο Ντουμπάι, μια φαντασμαγορική Disneyland για εκατομμυριούχους, αποφάσισε να τα βάλει με τον πιο θρυλικό πράκτορα του σινεμά, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των trademarks «007» και «Bond, James Bond».
Τι έχει συμβεί όμως; Ο Kleindienst βασίζεται σε ένα νομικό loophole που προβλέπει ότι αν δεν χρησιμοποιείς ενεργά ένα εμπορικό σήμα για πέντε χρόνια, μπορείς να χάσεις το δικαίωμα κατοχής του. Και κάπως έτσι, σε δικαστικές αίθουσες σε Λονδίνο και Ευρώπη, ξετυλίγεται μια υπόθεση που η Guardian χαρακτήρισε «πρωτοφανή».
Ο ίδιος δεν θέλει να καταστρέψει το franchise. Θέλει απλά να… χρησιμοποιήσει το «007» και το «Bond, James Bond» για δικά του projects.
Μήπως τελικά ο νέος Bond θα λέγεται Aaron και δεν θα είναι λευκός;
Κάν’ το εικόνα: 007 Luxury Villas, James Bond Jet Ski Tours, shaken-not-stirred real estate. Δεν κάνουμε πλάκα. Ο άνθρωπος ονειρεύεται να ντύσει τη μεσιτική του αυτοκρατορία με στιλ από ΜΙ6. Θρασύτατος.
Η Danjaq και η EON Productions, οι εταιρείες που κρατάνε τα κλειδιά του σύμπαντος του Bond, απαντούν με μηνύσεις, αποδείξεις χρήσης, φάκελους, δικηγόρους με πανάκριβα κουστούμια και τη φράση-καρφί: «νομική κατάχρηση».
Όλα αυτά, φυσικά, την ίδια στιγμή που το franchise βρίσκεται σε μια από τις πιο «σιωπηλές» περιόδους του. Από το 2021 και το No Time To Die, δεν έχουμε ούτε νέο Bond, ούτε σκηνοθέτη, ούτε έστω μια teaser αφίσα, παρά μόνο ένα videogame.
To trailer «007 First Light» μας δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Bond επιστρέφει στις ρίζες του
Η Amazon –ναι, αυτή που εξαγόρασε την MGM με 8,5 δισ. δολάρια– κρατά το τιμόνι, αλλά προς το παρόν δεν έχει πατήσει γκάζι.
Και όσο περνάει ο καιρός (μιλάμε ήδη για σχεδόν 4 χρόνια χωρίς Bond film), τόσο πιο εύκολο γίνεται για τύπους σαν τον Kleindienst να χτυπήσουν νομικά το brand με το επιχείρημα: «Αν δεν το χρησιμοποιείς, το χρησιμοποιώ εγώ».
Οπότε, ο Bond ίσως να μην έχει αυτή τη στιγμή έναν κινηματογραφικό villain με σαρδόνιο χαμόγελο και τεχνολογικά gadgets, αλλά η πιο κρίσιμη αποστολή του εξελίσσεται εδώ και τώρα, με background τους διαδρόμους των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
Και το ερώτημα που αιωρείται είναι απλό: Αν το trademark «James Bond» χαθεί, τότε ποιος θα λειτουργεί ως το πιο «φονικό» όπλο, στην Υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητος;