Το prequel comic του Blade Runner ανατρέπει τη λειτουργία του τεστ Voight-Kampff

Αποδεικνύεται ότι το δεν ήταν τελικά ένα τεστ ενσυναίσθησης και τώρα βγάζει περισσότερο νόημα η εναρκτήρια σκηνή του πρώτου Blade Runner.

Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας που άλλαξε μια για πάντα το είδος των δυστοπικών ταινίων επιστημονικής φαντασίας και παραμένει μέχρι σήμερα αναλλοίωτο σημείο αναφοράς και σύγκρισης, ενώ με την είσοδο των chat bots τεχνητής νοημοσύνης απέκτησε και μια νέα αίσθηση επικαιρότητας.

Η σημασία της μουσικής του Vangelis στο Blade Runner 

Στον πυρήνα του σεναρίου βρίσκεται το τεστ Voight-Kampff και γύρω από αυτό ουσιαστικά χτίζεται όλη η πλοκή της ταινίας και η ανάπτυξη των χαρακτήρων του. Είναι προφανώς εμπνευσμένο από τις συσκευές ανίχνευσης ψεύδους που έχουμε δει σε αστυνομικές ή κατασκοπευτικές ταινίες, αλλά μέσα από τις αντιδράσεις αυτού που το περνάει δεν φαίνεται αν λέει αλήθεια ή ψέματα, αλλά το αν είναι άνθρωπος ή ρέπλικα ανθρώπου. 

 

 

Θεωρητικά μια ρέπλικα μπορεί να λέει ανερυθρίαστα ψέματα γιατί είναι προγραμματισμένη να το κάνει αυτό, ωστόσο αυτό που δεν είναι προγραμματισμένο να κάνει είναι να έχει ανθρώπινη ενσυναίσθηση και η ερώτηση με τη χελώνα είναι ακριβώς αυτό το τεστ, ή μήπως δεν είναι έτσι τελικά;

Στο graphic novel Blade Runner: Origins, που αποτελεί και prequel της ιστορίας όπως μαρτυρά και το όνομά του, βλέπουμε ακριβώς το πώς δημιουργήθηκε το τεστ από τον Cal Moreaux. Σκοπός του τεστ δεν είναι να τριγκάρει την ενσυναίσθηση του εξεταζόμενου, αλλά το ένστικτο της επιβίωσης που κρύβεται στις ρέπλικες. 

 

blade runner test

 

Ένας άνθρωπος που περνάει το τεστ δεν μπορεί να στρεσαριστεί γιατί γνωρίζει ότι δεν κινδυνεύει να μην το περάσει, ενώ μια ρέπλικα το φοβάται σαν ένα αντίστροφο φαινόμενο Placebo. Οι συνεχείς και επίμονες ερωτήσεις, πολλές φορές επαναλαμβανόμενες για να σπείρουν την αμφιβολία της λανθασμένης απάντησης στον ερωτώμενο, έχουν σαν στόχο το «σπάσιμο» της ρέπλικας. 

H σχέση του William S. Burroughs με το Blade Runner 

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της επιβίωσης υπαγορεύουν στη ρέπλικα να φωνάξει ότι είναι άνθρωπος, κάτι που δεν θα έκανε ποτέ ένας άνθρωπος και τελικά έτσι προδίδεται η ταυτότητά του. 

 

 

Μετά από την εξήγηση που δόθηκε από το prequel graphic novel βλέπουμε με άλλη ματιά όλες τις φορές που είδαμε το τεστ Voight-Kampff σε χρήση και για να πούμε την αλήθεια βγάζει και περισσότερο νόημα. Ειδικά στην περίπτωση του Harrison Ford ή του Ryan Gosling που δεν ξέρουν ότι είναι ρέπλικες και άρα δεν μπορούν να αντιδράσουν σαν ρέπλικες και να αποτύχουν στο τεστ. 

  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved