Τι σχέση είχε τελικά ο William S. Burroughs με το Bladerunner;

Ο διάσημος συγγραφέας της πρώιμης sci-fi λογοτεχνίας συνδέεται με έναν παράξενο τρόπο με την γνωστή ταινία.

Ο William S. Burroughs ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα για τη γενιά των πεζογράφων beatnik και είχε εκτεταμένη επιρροή στη λαϊκή κουλτούρα, στη μουσική, την τέχνη, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία. Το στυλ του Burroughs ήταν άκρως πειραματικό και είναι ενδιαφέρον ότι έπαιξε επίσης ρόλο στην ανάπτυξη του Bladerunner. Φυσικά, η ταινία του 1982 του Ridley Scott βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Philip K. Dick του 1968 Do Androids Dream of Electric Sheep; οπότε η σύνδεση του Burroughs με την ταινία με πρωταγωνιστή τον Harrison Ford ως Decard είναι πιο έμμεση. Το 1979, ο Burroughs δημοσίευσε μια νουβέλα επιστημονικής φαντασίας με το όνομα Blade Runner.

Blade Runner 2099: Η σειρά sequel του Blade Runner 2049 ανήκει στην Amazon

 
 

William S. Burroughs: Ο αρχιερέας της beat generation έδινε την ψυχή του μόνο στις λέξεις

Η νουβέλα προέκυψε όταν ο Burroughs άρχισε να σκέφτεται μια δομή ιστορίας για μια κινηματογραφική μεταφορά ενός άλλου λογοτεχνικού έργου επιστημονικής φαντασίας που ονομάζεται The Bladerunner του Alan E. Nourse που δημοσιεύτηκε τέσσερα χρόνια πριν την ταινία. Το βιβλίο εμπνεύστηκε από τον Burroughs όταν μετακόμισε σε ένα ανακαινισμένο κτίριο του YMCA που ονομάζεται «The Bunker» στο κάτω Μανχάταν.

Το μυθιστόρημα του Nourse μιλούσε για ένα εγγύς μακρινό μέλλον όπου οι κάτοικοι της Γης δεν μπορούν να λάβουν ιατρική περίθαλψη εάν δεν στειρωθούν για να αποφευχθεί η εξάπλωση λοιμώξεων και ασθενειών στον ανθρώπινο πληθυσμό. Αυτό οδηγεί στην άνοδο μιας μαύρης αγοράς για ιατρικές υπηρεσίες και ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, ο Billy Gibb, είναι ένας «bladerunner» που προμηθεύει ιατρικά εργαλεία στους γιατρούς των μαύρων αγορών.

Jack Black: Ο εγκληματίας που επηρέασε τον William S. Burroughs

Ωστόσο, ο Burroughs ένιωσε ότι μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω την ιδέα του Nourse για την ιατρική ευγονική και έγραψε μια «version» για την ιστορία ή αυτό που πίστευε ότι θα μπορούσε τελικά να γίνει ταινία. Έγραψε τελικά το prequel του The Bladerunner, εξηγώντας πώς προέκυψε η ιατρική έκτακτη ανάγκη της στείρωσης.

 

 
 

Ο θρυλικός συγγραφέας των Beat το είχε τότε μεταποιήσει έτσι ώστε η ιατρική να ήταν διαθέσιμη μόνο στους υπερπλούσιους της Αμερικής, οι οποίοι απάλλαξαν τον κόσμο από τους φτωχoύς, επαναλαμβάνοντας την αποστροφή του για την ανισότητα του σύγχρονου καπιταλισμού (παρόλο που ο ίδιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια του Τενεσί kai δεν είχε δουλέψει ποτέ στη ζωή του). Ωστόσο, η τυπικά πειραματική πρόζα του Burroughs σήμαινε ότι η παραγωγή της ταινίας ήταν κάπως δύσκολη και δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved