Steve McQueen: Ο μόνος που τρόμαξε τον Bruce Lee

Στα μάτια όλων ο Bruce Lee δεν τρόμαξε ποτέ. Όχι τουλάχιστον μέχρι να γνωρίσει τον King of Cool.

Aν χαρακτηρίζει κάτι τον Steve McQueen πέρα από τις ταινίες και και το coolness του, ήταν η ξεχωριστή ματιά που αντιμετώπιζε τη ζωή. Ήθελε να ζει κάθε μέρα του στα άκρα και αυτό το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι του οι άνθρωποι σε κάθε τους αναφορά στο πρόσωπό του. Και σίγουρο το lifestyle του το ζήλευαν πολλοί, ακόμα και οι διάσημοι. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Bruce Lee

 

Μια ιδιαίτερη σχέση

Όποιος έχει μελετήσει και τους δύο χαρακτήρες αναμφίβολα παραξενεύεται στο κατά πόσο ο Steve McQueen είχε κάτι κοινό με τον Bruce Lee ή το αντίστροφο. Ο πρώτος δεν σταματούσε πουθενά, ένιωθε (και ήταν) ο άρχοντας του κόσμου και διατεθειμένος να τα φέρει όλα τούμπα φτάνει να γίνει το δικό του, ο δεύτερος πάλι ήταν το άλλο άκρο. Απλός μεθοδικός, προσγειωμένος, με την έμφυτη γνώση των πολεμικών τεχνών και την υπομονή να τον χαρακτηρίζει, έκανε τον καθέναν να τον σέβεται χωρίς πολλά λόγια, συχνά ακόμα και με μια και μόνο ματιά. Εν ολίγοις καμία απολύτως ομοιότητα, ούτε ένα κοινό σημείο μεταξύ τους. Ίσως έτσι να δείχνει η επιφάνεια.

12 ατάκες-διδάγματα του Steve McQueen για τη ζωή.

 

Μια φιλία με τον Steve McQueen ήταν κάτι που δεν συνέφερε ποτέ κανέναν την περίοδο που μεσουρανούσε στα 60’s και 70’s «επειδή ήταν κατά βάση παρανοϊκός» έχει πει για τον King of Cool ο συγγραφέας της αυτοβιογραφίας του «Steve McQueen: The Life and Legacy of a Hollywood Icon», Marshall Terrill, για να καταλήξει πως:

«Εκείνη την εποχή για να προσέξει κάποιον έπρεπε να θέλει κάτι». Και από τον Bruce Lee αυτό δεν ήταν άλλο από τη γνώση των πολεμικών τεχνών. Ο Lee που προσπαθούσε να βρει τα πατήματά του μετά την ματαίωση της σειράς «The Green Hornet» στην οποία πρωταγωνιστούσε και είχε ξεκινήσει ιδιαίτερα μαθήματα kung fu με τον McQueen προκειμένου να τον βοηθήσει με κάποιο ρόλο. Ο Bruce Lee εντυπωσιάστηκε βλέποντας το πνεύμα του σε κάθε προπόνηση.

«Ο τύπος δεν ξέρει τι θα πει “τα παρατάω”. Συνεχώς χτυπάει και κλωτσάει με τις ώρες δίχως διάλειμμα μέχρι να βρίσκεται σε κατάσταση λιποθυμίας». Αυτό όμως που τον εντυπωσίασε πραγματικά στον αστέρα του Hollywood ήταν ότι είχαν σχεδόν πανομοιότυπα backgrounds, κυρίως για το έμφυτο στοιχείο να αμφισβητούν συνεχώς την εξουσία. Αυτή ήταν και η κοινή τομή για μια εκ των πλέον ιδιαίτερων σχέσεων μεταξύ σπουδαίων αντρών στην ιστορία του Hollywood.

Πολλά λέγονται για τους δυο τους, ενώ κοτζάμ Tarantino βάσισε την ταινία «Once Upon a Time in... Hollywood» στην «κόντρα» τους.

 

 

Η μέρα που τρόμαξε ο Little Dragon

Μοιάζει πραγματικά περίεργο να ακούει κανείς ότι ο Bruce Lee έχασε έστω για λίγο την αίσθηση του ελέγχου και κυρίως της ασφάλειας, ειδικά από έναν τύπο σαν τον McQueen. Όταν όμως ξέρεις τόσα πολλά για τη ζωή όπως ο King of Cool, θα έχεις πάντα το πάνω χέρι σε πολλά πράγματα και αρκετούς εκεί έξω που θα θέλουν να σε μιμηθούν. Αν υπήρχε κάτι που ζήλευε ο Lee στον McQueen αυτό ήταν ατέρμονη σχέση λατρείας με τα γρήγορα αμάξια.

Αυτή η ανάγκη του γεννήθηκε παίζοντας τον Kato στο «The Green Hornet» όταν ως σοφέρ του διάσημου εκδικητή έπρεπε να οδηγεί την υπέροχη Chevy Nova, το χαρακτηριστικό αμάξι της σειράς εκείνης.

 

 

Μόνο που ο Lee δεν νοιαζόταν για ένα αυτοκίνητο όπως η Chevy, ούτε για τη Shelby Cobra που τον είχαν δει κάποια στιγμή να οδηγεί στη διάσημη οδό Mulholland της California. Το μάτι του είχε πέσει πάνω στην Porsche 911S Targa του Steve McQueen και το 1968 του εκμυστηρεύτηκε πως «θα πάρω μία ακριβώς σαν τη δική σου».

Ο χαλαρός και κουλ, McQueen τον κοίταξε με το ιδιαίτερο ύφος του και του απάντησε «έλα σου κάνω ένα test drive να δεις άμα θα σου αρέσει». Ο Lee ήταν ενθουσιασμένος, ο McQueen ωστόσο έχοντας κρυφό ταλέντο πίσω από το τιμόνι – αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι οδηγός στη Formula 1- ήξερε πως ο Bruce Lee δεν έπρεπε να πάρει ένα τόσο γρήγορο αυτοκίνητο. Όσο ταλέντο είχε για τις πολεμικές τέχνες, άλλο τόσο του έλειπε στην οδήγηση. Και ένας «χάρος» της ασφάλτου που κυκλοφορεί με μια Porsche 911 δεν είναι ασφαλής ούτε για τους γύρω, πόσο μάλλον για τον ίδιο του τον εαυτό.

 

Η βόλτα - με βάση το «Bruce Lee: A Life» του Matthew Polly

«Είσαι έτοιμος Bruce;» του είπε ο McQueen καθώς ετοιμαζόταν να γκαζώσει στην οδό Mulholland. Ο φίλος του έγνεψε καταφατικά, ο King of Cool όμως κατάφερε να τον κάνει να μετανιώσει την επιλογή του. Η 911 δεν έτρεξε απλά. Εξαφανίστηκε. Η εκκωφαντική γκαζιά κάλυπτε κάθε ήχο, με τη μοναδική παραφωνία να είναι τα «McQueeeeen» και «yousonofabitch» του τρομαγμένου Bruce Lee ο οποίος παρακαλούσε να τελειώσει η βόλτα.

«Δεν θα με χτυπήσεις;» τον ρώτησε ο McQueen σκεπτόμενος το πόσο θανατηφόρος μπορεί να γίνει ο Lee σε καταστάσεις φόβου. Το μόνο που στριφογύριζε όμως στο κεφάλι του Little Dragon ήταν ότι δεν πρέπει να αγοράσει τέτοιο αυτοκίνητο.

«Όχι δεν θα σε βαρέσω, σίγουρα όμως δεν θα ξαναμπώ σε αμάξι μαζί σου» ήταν ο επίλογος της βόλτας που τρόμαξε για πρώτη φορά τον πλέον ατρόμητο martial artist που γνωρίζουμε. Τουλάχιστον ο McQueen γλίτωσε αρκετό κόσμο από το υποψήφιο αυτοκίνητο του Bruce Lee. 

Για την ιστορία, οι δυο τους έμειναν γνωστοί ως οι απόλυτοι εχθροί, παρόλα αυτά ήταν κατά βάθος οι καλύτεροι φίλοι. Το πώς γίνεται αυτό ενδεχομενως να μην το μάθουμε ποτέ. H αλήθεια είναι όμως ότι ο McQueen λάτρευε τον Lee και το αντίστροφο. Και η κόντρα «ανταγωνισμού» που είχαν έκανε αμφότερους πολύ καλύτερους. 

 

Steve McQueen - Bruce Lee Rivalry


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved