Goodfellas: Η αληθινή ιστορία πίσω από το έπος του Martin Scorsese

Εστιάζουμε στην πραγματική ζωή των «Καλών Παιδιών» που δεν ήταν σε καμία περίπτωση «καλά».

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία στις ταινίες του Μάρτιν Σκορτσέζε είναι η αληθοφάνεια με την οποία παρουσιάζει όλους του τους χαρακτήρες αλλά και τα σενάρια του. Αυτό οφείλεται στο ό,τι ο ίδιος πάντα εμπνέεται από την πραγματική ζωή. Έτσι κάπως έγινε και με το The Goodfellas. Οι χαρακτήρες της ταινίας ήταν άνθρωποι που κάποτε υπήρξαν στην πραγματικότητα.

Η ταινία είναι βασισμένη στην τρομερή ιστορία μίας ομάδας γκάνγκστερ οι οποίοι στην ουσία κατάφεραν να κάνουν μία από τις πιο εντυπωσιακές ληστείες στην ιστορία των ΗΠΑ.

 

 

Η ιστορία της ταινίας έρχεται από το βιβλίο Wiseguy το οποίο μιλάει για την οικογένεια Lucchese και τους συνεργάτες της, οι οποίοι κατάφεραν να κλέψουν πάνω από 20 εκατομμύρια σε διαμάντια από τον αεροδρόμιο JFK.

Αυτές λοιπόν είναι οι αληθινές ιστορίες πίσω από τους χαρακτήρες της ταινίας Goodfellas.

 

Henry Hill

HILL

 

O κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας τον οποίο υποδύεται ο Ray Liotta. Γεννημένος το 1943 από Ιρλανδό πατέρα και μητέρα από τη Σικελία, με λίγα λόγια συνδυασμός που πραγματικά σκοτώνει. Μεγάλωσε στην σκληρή περιοχή Brownsville της Νέας Υόρκης.

Ήταν μία περιοχή γεμάτη με μαφιόζους τους οποίους ο Hill θαύμαζε όλη του την παιδική ηλικία. Στα 14 του άφησε το σχολείο κι άρχισε να δουλεύει για τον Paul Vario, ένα μέλος από την οικογένεια Lucchese. Κάπως έτσι έγινε μέλος της περιβόητης συμμορίας των Vario. Στην αρχή ήταν συλλέκτης χρεών αλλά σιγά σιγά ανέβηκε στην κλίμακα της ιεραρχίας.

 

 
 

Ξεκίνησε να έχει ανάμιξη σε εκβιασμούς, ξυλοδαρμούς και απάτη πιστωτικών καρτών. Το Ιρλανδικό του αίμα όμως δεν θα τον άφηνε ποτέ να γίνει αυτό που οι μαφιόζοι λένε made man, δηλαδή πραγματικό μέλος της Μαφίας.

Ένας από τους κολλητούς φίλους του Hill ήταν ο James Burke. Μετά από χρόνια ληστειών φορτηγών, οι δύο του έπαιξαν μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην ληστεία της Lufthansa στο JFK το 1978.

Παράλληλα ο ίδιος ο Hill διατηρούσε για χρόνια εμπόριο ναρκωτικών ουσιών. Αυτό ήταν που τον έβαλε και στην φυλακή το 1980, όταν η αστυνομία τον παγίδευσε για εμπορία. Κάπου εκεί ο Hill άρχισε να μιλάει στην αστυνομία, φοβούμενος ο ίδιος για τη ζωή του από την Μαφία.

Στο τέλος η κατάθεση του Hill ήταν η αιτία να μπουν στη φυλακή πολλά μέλη της οικογένειας που συμμετείχαν στην ληστεία της Lufthansa. Αυτή ήταν και η βάση της ταινίας Goodfellas.

O Hill μπήκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Τελικά οι συνάδελφοι του στη Μαφία δεν τον σκότωσαν και άφησε την τελευταία του πνοή το 2012 από επιπλοκές της καρδιάς του.

 

James Burke a.k.a. “Jimmy The Gent”

jimmy the gent

 

Ο James Burke ήταν ο χαρακτήρας που έπαιξε ο Robert De Niro σαν Jimmy Conway στην ταινία Goodfellas. Ήταν ο αρχιτέκτονας της ληστεία στο JFK.

Γεννημένος το 1931, όλη του η παιδική ηλικία ήταν στιγματισμένη από ορφανοτροφεία και ιδρύματα. Ήταν θύμα σεξουαλικής βίας από τους ίδιους του δασκάλους του και μάλιστα ένας από τους πολλούς πατριούς του σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα την στιγμή που προσπάθησε να τον χτυπήσει μέσα στο αυτοκίνητο.

 

 
 

Όπως ακριβώς τον Henry Hill, ο Burke δεν κατάφερε ποτέ να γίνει made man στη Μαφία μιας και είχε Ιρλανδικό αίμα. Το 1950 είχε ήδη ανέβει πολύ στον χώρο του υποκόσμου σαν μέλος της συμμορίας του Vario και μάλιστα είχε κερδίσει το παρατσούκλι Jimmy The Gent από το συνήθειο που είχε να αφήνει φιλοδώρημα τους ανθρώπους που έκλεβε.

Ο Burke ήταν γνωστός για την ακραία βία που χρησιμοποιούσε. Η αρραβωνιαστικιά του όταν του είπε πως ένας πρώην φίλος της την παρενοχλούσε ο Burke δεν το άφησε να περάσει έτσι. Η αστυνομία βρήκε τα απομεινάρια ενός άνδρα μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του την ημέρα του γάμου του Burke.

O Burke ήταν εκείνος που σκότωσε όλους τους ανθρώπους που είχαν κάποια ανάμειξη στην ληστεία της Lufthansa.

Καταδικάστηκε για 20 χρόνια και πέθανε στη φυλακή από καρκίνο του πνεύμονα.

 

Karen Hill

Την υποδύεται η Lorraine Bracco στην ταινία. Είναι η γυναίκα του Henry Hill. Γεννήθηκε το 1941 στην Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Long Island.

 

 
 

Γνωρίστηκαν στη Villa Capra, ένα φημισμένο μαγαζί της μαφίας που το είχε ο Frankie The Wop. Έκαναν δύο παιδιά και έζησαν μαζί με τον Henry Hill στο σπίτι των γονιών της. Τα πράγματα χάλασαν μεταξύ τους όταν ο Henry μπήκε για πρώτη φορά στη φυλακή. Όταν μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων το 1980, πήρε μαζί του και την Karen αλλά και τα παιδιά τους. Τελικά χώρισαν το 1989.

 

Thomas DeSimone

tommy two

 

Είναι ο Tommy DeVito της ταινίας και τον υποδύεται ο τρομερός Joe Pesci. Είναι και ο ρόλος που του χάρισε το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ. Όπως ακριβώς ο Pesci ο DeSimone ήταν ένας πολύ μικρόσωμος άνθρωπος.

Γεννήθηκε το 1950 στην Μασαχουσέτη και προερχόταν από μαφιόζικη οικογένεια. Ο παππούς του και ο θείος του ήταν και οι δύο αφεντικά της Μαφίας στο Los Angeles το 1920. Επίσης τα δύο του αδέρφια ήταν συνεργάτες με την περίφημη οικογένεια Gambino στην Νέα Υόρκη. Ο ένας από τους δύο δολοφονήθηκε μάλιστα γιατί λέγεται πως συνεργάστηκε με την αστυνομία.

 

 
 
Ο DeSimone ήταν τρομερά βίαιος. Η αδερφή του Φίλις ήταν η ερωμένη του Jimmy Burke. Οι μαρτυρίες θέλουν τον DeSimone να είναι «ένα κοκαλιάρικο παιδί που φορούσε πολύ ακριβά κουστούμια και είχε ένα πολύ λεπτό μουστάκι».

 

 

Η πρώτη του δολοφονία ήταν εντελώς παρανοϊκή. Ήταν μαζί με τον Henry Hill όταν του λέει ο DeSimone: «Κοίτα αυτό Henry» και αμέσως μετά πυροβόλησε έναν τυχαίο περαστικό στο κεφάλι στη μέση του δρόμου με ένα τριανταοχτάρι.

 

 
 

Ο DeSimone λάτρευε τη βία και το έδειχνε με κάθε τρόπο. Ίσως ο πιο βίαιος από όλη τη συμμορία. Ο πιο φημισμένος του φόνος ήταν όταν σκότωσε με τη λαβή ενός πιστολιού τον επίσης μαφιόζο και μέλος της οικογένειας Gambino William “Billy Batts” Bentvena. Στην συνέχεια μαζί με τον Burke τον πέταξαν σε μία χωματερή στη μέση του πουθενά και τον έθαψαν μέσα σε έναν λάκκο.

Το 1979 ο DeSimone εξαφανίστηκε. Λέγεται πως η οικογένεια Gambino τον εκτέλεσε για εκδίκηση προς τη δολοφονία του Bentvena. Άλλοι λένε πως ο DeSimone παραδόθηκε στην οικογένεια Gambino από τον ίδιο τον Paul Vario γιατί είχε αποπειραθεί να βιάσει τη γυναίκα του Henry Hill.

 

Paul Vario

Paulie Goodfellas Paulie Vario

 

Ο αρχηγός της συμμορίας Vario και ο ηθικός αυτουργός όλων των εγκλημάτων της συμμορίας. Στην ταινία τον υποδύεται ο Paul Sorvino σαν Paul Cicero. Γεννημένος στην Νέα Υόρκη το 1914, από μικρή ηλικία είχε φασαρίες με τον νόμο. Στην ηλικία των 20 ήταν ήδη ένας έμπειρος εγκληματίας και μέλος της οικογένειας Lucchese. Έγινε Capo, το οποίο σημαίνει πως μπορούσε να έχει την δική του συμμορία.

 

 
 

Διοικούσε όλο τον υπόκοσμο του Brooklyn και το εισόδημα που έβγαινε από την εγκληματική του δραστηριότητα ήταν τεράστιο.

Μπορεί να ήταν αφεντικό αλλά την ίδια στιγμή λέρωνε και ο ίδιος τα χέρια του με αίμα. Ήταν ένας πολύ σκληρός άνθρωπος. Όταν ένας σερβιτόρος λέρωσε από ατύχημα το πουκάμισο της γυναίκας του, έστειλε μπράβους στο μαγαζί να ξυλοκοπήσουν όλο το προσωπικό με ρόπαλα του μπέιζμπολ.

Πέθανε στη φυλακή το 1988 από καρδιακή προσβολή.

 

William Bentvena a.k.a. “Billy Batts”

Γεννημένος στο Brooklyn το 1941, μεγάλωσε στην ίδια γειτονιά όπως και ο Henry Hill. Στην ταινία τον υποδύεται ο Frank Vincent. Από το 1951 ήταν μέλος της οικογένειας Gambino.

 

 
 

Σαν γνήσιος Ιταλοαμερικανός, ο Bentvena έγινε made man την οικογένεια της μαφίας. Έγινε βοηθός του διάσημου μαφιόζου John Gotti.

Δολοφονήθηκε από τον DeSimone και τον Burke.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved