associated press O Ryuichi Sakamoto μας έμαθε τι σημαίνει να γράφεις παράξενη αλλά όμορφη μουσική

Ο μεγάλος avant garde καλλιτέχνης της ηλεκτρονικής μουσικής πέρασε στην αθανασία και εμείς θυμόμαστε την ιστορία των Yellow Magic Orchestra. 

Δεν είχα ακούσει ποτέ Yellow Magic Orchestra και η αλήθεια είναι πως το ίντερνετ με βοήθησε σε αυτό. Πρέπει να ήταν γύρω στο 2013 όταν έπεσα πάνω τους στο Facebook, τους είχε ποστάρει ένας φίλος κι αμέσως το όνομα μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Δεν είχα άδικο να πατήσω τον σύνδεσμο μιας και αμέσως η μουσική με συνεπήρε. Εδώ τα πράγματα ήταν περιέργως πολύπλοκα αλλά και απλά την ίδια στιγμή, οι συνθέσεις άνετα συνδυάζουν τον Ιαπωνικό μινιμαλισμό με τον μαξιμαλισμό της ηλεκτρονικής ποπ των 80’s. Αλλά αυτό ήταν το πρώτο επίπεδο μόνο, αυτή η μουσική ήταν όντως βαθιά και πολυεπίπεδη.

Ο Bob Dylan πιστεύει ότι 10 χρόνια χωρίς live ήταν πολλά

 
 

Το άλμπουμ των Yellow Magic Orchestra λεγόταν BGM τα οποία αρχικά σημαίνουν Backround Music, και φυσικά αν βγάλεις τα φωνητικά, αυτό που μένει είναι όντως ένα μίγμα από μουσική σούπερ μάρκετ ή μουσική που ακούει κανείς σε κάποιο ασανσέρ ενός εμπορικού κέντρου. Η techno-pop των Yellow Magic Orchestra χρωστάει πολλά στον Ryuichi Sakamoto. Εκείνος ήταν το μυαλό και η ψυχή πίσω από την μπάντα, εκείνος είναι υπεύθυνος για πολλά είδη μουσικής που συναντάει κανείς σήμερα σε μεγάλη ποικιλία, όπως IDM, hip hop και leftfield electronica.

Mark Lanegan: Ο ευτυχισμένος θάνατος ενός ρόκσταρ

 
 

O Ryuichi Sakamoto έκανε τους Yellow Magic Orchestra την πιο διάσημη ποπ μπάντα στην Ιαπωνία και γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Τι είναι όμως εκείνο το στοιχείο που τον έκανε τόσο ξεχωριστό στη μουσική σύνθεση; Ο Sakamoto ξεκίνησε να μελετάει μουσική στα 10 του, του άρεσαν οι Beatles αλλά την ίδια στιγμή και ο Debussy. Το βασικό του όργανο πάντα ήταν το πιάνο, από εκεί όμως έβαλε τις βάσεις για να μελετήσει περαιτέρω την αγάπη του για τα συνθεσάιζερ.

Ο Ryuichi Sakamoto ήταν μεγάλη επιρροή για τον κόσμο της δεκαετίας του ’80, οι ήχοι που έβγαιναν μέσα από τις συνθέσεις του έβαλαν τις βάσεις για μία μουσική ταυτόχρονα παράξενη αλλά και όμορφη, μία μουσική που είχε τα φόντα να ανέβει στα charts αλλά την ίδια στιγμή να κερδίζει ακατάπαυστα τον σεβασμό της avant garde μουσικής σκηνής.

 

 
 

Ο ίδιος ήθελε πάντα να σπάει τους περιορισμούς που του έβαζε η Δυτική μέθοδος σύνθεσης, κι έτσι κατάφερε να το πάει παρακάτω με δικές του πρωτότυπες ιδέες και ρυθμούς που μέχρι τότε ο κόσμος δεν είχε δοκιμάσει. Σε πολλούς τομείς ο Ryuichi Sakamoto ήταν πρωτοπόρος και το στίγμα του, είτε μέσω των Yellow Magic Orchestra, είτε μέσω της τεράστιας προσωπικής του καριέρας, μένει μέχρι σήμερα εμφανές σε πολλά μουσική είδη.

Προσωπικά το να ακούσω YMO ήταν για μένα μία αποκάλυψη, μία ανακάλυψη ενός νησιού που εκεί όλα επιτρέπονται όσο αφορά τις κλίμακες και τα ηχοχρώματα. Καλό ταξίδι Ryuichi Sakamoto, το ταλέντο σου και το πάθος σου για τη μουσική μας άφησε λιγάκι πιο πλούσιους στην ψυχή.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved