O David Guetta ανοίγει την κερκόπορτα της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική

Ο Γάλλος DJ πρόσθεσε τη φωνή του Eminem σε ένα κομμάτι του και άνοιξε μια τεράστια συζήτηση για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Guetta μέσα από ένα βίντεο που ανέβασε στο Twitter από ένα live του κάνοντας ένα λογοπαίγνιο παρουσιάζοντάς μας τον Emin-AI-em. To κοινό από κάτω παραλληρεί, ίσως να μην έχει καταλάβει ακόμα τι ακριβώς ακούει, ενώ ο φωνή του Eminem μας ενημερώνει ότι αυτό είναι το μέλλον του rave ήχου με το “This is the future rave sound / I’m getting awesome and underground.”

 

 

Ο David Guetta έχει δηλώσει επανειλημμένα την αγάπη του για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική που φτιάχνει, βλέποντάς τη σαν ένα πιο εξελιγμένο εργαλείο για sampling. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ηχητικό deep fake βάζοντας τη φωνή κάποιου γνωστού καλλιτέχνη, στην προκειμένη περίπτωση του Eminem, να τραγουδάει δικούς του στίχους. Είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς γίνεται σαν παιχνίδι μεταξύ των χρηστών του TikTok, αλλά τώρα που γίνεται επαγγελματικά, δίχασε το φιλόμουσο κοινό.

Η άνθιση της ηλεκτρονικής μουσικής μέσα στην πανδημία 

Αρχικά ο Guetta δεν είχε την άδεια του Eminem για να πάρει τη φωνή του, αν και ο ίδιος έσπευσε να πει ότι το κομμάτι αυτό παίχτηκε live και δεν θα μπει σε κάποια streaming πλατφόρμα ούτε θα διατεθεί προς πώληση, άρα δεν θα βγάλει λεφτά. Αν και από το live μάλλον έβγαλε, και μάλιστα αρκετά. 

 

 

Τα πνευματικά δικαιώματα είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου στο θέμα. Έτσι κι αλλιώς αυτά είτε λύνονται, είτε περνάνε under the radar όπως συμβαίνει και σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι καν ζήτημα το ίδιο το sampling, η ηλεκτρονική μουσική χτίστηκε πάνω σε αυτό και μάλιστα κάθε τεχνολογικό εργαλείο που ανοίγει το μπουκέτο των ηχητικών επιλογών πολλαπλασιάζοντας το ηχόχρωμα, μόνο καλό κάνει. 

Πώς οι γυναίκες κατάκτησαν την ηλεκτρονική μουσική 

Το πρόβλημα κρύβεται στην ευκολία που έχει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και το ότι δεν απαιτεί καμία ουσιαστική μουσική παιδεία. Είναι σαν να παίζεις sims, μπορείς να βάλεις τη φωνή του Mick Jagger να τραγουδάει τη Λυγαριά του Πάριου μέσα σε μία σύνθεση των Kraftwerk και με την κατάλληλη «λείανση» στις γωνίες να βγει ένα πολύ εύηχο αποτέλεσμα. Αν μπει κι ένα σωστό beat dropping τότε μπορεί να είναι ξεσηκωτικό.

 

 

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας, αλλά έρχεται να κάνει και τους τομείς εκείνους που δεν πρέπει να τους κάνει εύκολους, εκείνους που απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση και κόπο.   

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved